Έχοντας σας βάση την πόλη της Gyula μία εκδρομή στη γειτονική πόλη της Bekescsaba ήταν πολύ εύκολη καθώς απέχουν μεταξύ τους μόλις 17 χιλιόμετρα (20-25 λεπτά με το αυτοκίνητο).

Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη λέξη “Csaba” που σημαίνει “δώρο” και είναι ένα δημοφιλές ουγγρικό όνομα για αγόρια, και τη λέξη “Bekes” που είναι το όνομα της περιφέρειας. Csaba+Bekes=Bekescsaba. Έχει 58.000 κατοίκους όσο δηλαδή η Χαλκίδα ή η Αλεξανδρούπολη.

Για να δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει κανείς εκεί:

  1. Να επισκεφθεί τo παλάτι Wenckheim-kastély λίγο έξω από την πόλη
  2. Να περπατήσει στο κέντρο της πόλης
  3. Να χαλαρώσει στα λουτρά Árpád Gyógy és Strandfürdő

Παλάτι Wenckheim-kastély

Καταρχήν να πω ότι αν και χρησιμοποιείται η λέξη κάστρο (kastély), στην πραγματικότητα είναι ένα παλάτι και θα προσπαθήσω να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη.

Το παλάτι χτίστηκε σε νεοαναγεννησιακό – εκλεκτικιστικό στυλ μεταξύ 1875 και 1879 με βάση τα σχέδια του Miklós Ybl (είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ούγγρους αρχιτέκτονες). Τα εγκαίνια έγιναν το 1882. Η Kristina Wenckheim ζήτησε από τον σχεδιαστή να μην είναι τίποτα το ίδιο, αλλά ταυτόχρονα το κτίσμα να είναι αρμονικό. Ήθελε επίσης να έχει τόσα παράθυρα όσες είναι οι μέρες του χρόνου, τόσα δωμάτια όσες είναι οι εβδομάδες και τόσες εισόδους όσες είναι οι εποχές. Το ολοκληρωμένο κτίριο θεωρήθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα παλάτια της εποχής ενώ σήμερα θεωρείται γενικά το καλύτερο παλάτι της χώρας από άποψη στυλ, άνεσης και βασιλικής λαμπρότητας. Το αντιπροσωπευτικό εσωτερικό της κατοικίας περιλαμβάνει ένα παρεκκλήσι, μια τραπεζαρία, ένα ωδείο, μια βιβλιοθήκη, μια αίθουσα μουσικής για γυναίκες, ένα δωμάτιο που συγκεντρώνονταν οι άντρες, ένα σαλόνι και δίπλα ένα μεγάλο πολυτελές υπνοδωμάτιο. Η επίπλωση και τα αντικείμενα απεικονίζουν τη ζωή και τα έθιμα της πρώην αριστοκρατίας. Δίπλα του είναι το κτήριο του προσωπικού που ενώνεται με το κεντρικό κτήριο με ένα διάδρομο.

Το εσωτερικό

Image 1 of 6

Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία των ιδιοκτητών του παλατιού. Όλη η περιοχή ανήκε από πιο παλιά στην οικογένεια Wenckheim. Το 1872 η Krisztina Wenckheim παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, κόμη Frigyes Wenckheim και είναι αυτοί που έχτισαν το κάστρο. Αρχικά, ήθελαν να αγοράσουν πίσω το κάστρο Gyula που ανήκε παλιά στην οικογένεια Wenckheim από την οικογένεια Almásy στην οποία ανήκε πλέον. Αλλά επειδή αυτό δεν συνέβη τελικά (η οικογένεια Almásy ζήτησε μια τρελή τιμή για το ακίνητο στην Gyula), το ζευγάρι Wenckheim αποφάσισε τελικά να χτίσει ένα παλάτι στο Szabadkígyós.

Η Krisztina Wenckheim που λέτε ήταν μοναχοκόρη. Όταν έχασε τον πατέρα της ήταν μόλις 3 ετών και για χρόνια μέχρι στην ενηλικίωσή της την μεγάλη περιουσία διαχειρίζονταν κηδεμόνες. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας της την έκανε αφού παντρεύτηκε για τρίτη φορά σε ηλικία 67 ετών και παντρεύτηκε την Katalin Scherz, την 22χρονη νόθο κόρη της ερωμένης του Krisztina Scherz. Σόδομα και Γόμορρα! ξαδέρφια / ερωμένες / νόθα παιδιά.

Όμως υπάρχει happy end, η Krisztina έζησε μία όμορφη ζωή στο παλάτι και μεγάλωσε εκεί 7 παιδιά, πολλά εγγόνια ενώ δέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες.

Ο αγγλικός κήπος μπροστά από το παλάτι

Image 1 of 5

Ο αγγλικός κήπος μπροστά από το παλάτι

Βόλτα στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο μπορεί να περπατήσει κανείς στους άνετους και σκιερούς πεζόδρομους. Μπορεί βέβαια και να κάνει ποδήλατο στην εντελώς επίπεδη πόλη.

Ο άγιος Αντώνιος της Πάντοβα – Καθολική εκκλησία

Και σε αυτή την πόλη της Ουγγαρίας ξεχωρίζουν οι όμορφες εκκλησίες. Δύο ξεχωρίζουν. Κατά τη γνώμη μου εντυπωσιακότερη είναι η καθολική εκκλησία – ο καθεδρικός της Békéscsaba (άγιος Αντώνιος της Πάντοβα), που χτίστηκε το 1910 σε νεογοτθικό στύλ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της πόλης με ύψος του καμπαναριού 61 μέτρα. 

Μεγαλύτερη εκκλησία όμως στην πόλη είναι λίγα μέτρα παραπάνω μία Λουθηρανική εκκλησία – η “Μεγάλη Ευαγγελική Εκκλησία” όπως ονομάζεται, με ύψος ρολογιού τα 75 μέτρα! Κομψή και λιτή φτιάχτηκε το 1820 όταν οι Λουθηρανοί είχαν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ που δεν τους χωρούσε πλέον η “Μικρή Ευαγγελική Εκκλησία” που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Στην απογραφή του 1869 οι Λουθηρανοί ήταν το 73% του πληθυσμού, ενώ σήμερα είναι μόλις το 13%.

Το θέατρο της πόλης

Image 1 of 6

Λουτρά Árpád Gyógy és Strandfürdő

Μετά από τόσο περπάτημα ήρθε η ώρα για λίγη χαλάρωση λίγο έξω από το κέντρο της πόλης στο spa της πόλης. Και επειδή στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και ένα ανοιχτό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων λίγη γυμναστική επιβάλεται!

Αλλά γι’ αυτά μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που είναι αφιερωμένο στα Λουτρά Árpád Gyógy és Strandfürdő.

Και βέβαια μετά τη γυμναστική, χρειάζεται ένα δείπνο με ουγγρικές γεύσεις πίσω στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης

Επόμενο: Το Debrecen, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας

ή Διαβάστε την ιστορία του ταξιδιού από την αρχή

Similar Posts

Leave a Reply