Αν και το έχουμε δει σε τόσες ταινίες, η αλήθεια είναι δεν είχα ολοκληρωμένη εικόνα και δεν ήξερα τι να περιμένω. Ο λόγος για το Central Park, το μεγάλο πάρκο στο κέντρο του Μανχάταν!
Η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το πάρκο ήταν γεμάτη με παράγκες όταν το 1853 δεσμεύτηκε με να σκοπό να φτιαχτεί εκεί ένα πάρκο που θα έδινε αίγλη στην πόλη. Το πάρκο εγκαινιάστηκε το 1859, πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή (χρειάστηκαν 20 χρόνια να ολοκληρωθεί). Έχει έκταση 3.400 στρέμματα που είναι περίπου η έκταση που έχει ο δήμος Νέας Σμύρνης (φανταστείτε όλη τη Νέα Σμύρνη πάρκο!).
Για να το ευχαριστηθεί κανείς κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να αφιερώσει τουλάχιστο μισή μέρα εκεί. Εγώ ξεκίνησα την εξερεύνηση του από το Νότιο άκρο του. Τα τελευταία 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται πολύ ψηλοί ουρανοξύστες (αν δείτε τη λίστα με τα ψηλότερα κτήρια, πλέον στην κορυφή δεν είναι οι ιστορικοί ουρανοξύστες) που προορίζονται για κατοικίες. Στο νότιο άκρο αυτό είναι πολύ εμφανές καθώς από εκεί οι κατοικίες έχουν θέα προς το πάρκο.
Ο μοναδικός δρόμος μέσα στο πάρκο που είναι ευθεία. Το όνομά του είναι Mall αλλά δεν έχει καμία σχέση με πολυκατάστημα
Αναμφισβήτητα το πιο όμορφο σημείο στο πάρκο από αρχιτεκτονική άποψη αλλά και το πιο αρχοντικό είναι η βεράντα και το συντριβάνι της Βηθεσδά . Το σημείο έχει πάρει το όνομά του από μία ιστορία της βίβλου όπου ένας άγγελος θεράπευε ασθενείς στη λίμνη Βηθεσδά στην Ιερουσαλήμ.
Η γέφυρα Bow είναι από τις παλιότερες και ωραιότερες που υπάρχουν στο πάρκο
Στο κέντρο του πάρκου υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή. Μόλις το 1994 δόθηκε στη δεξαμενή το όνομα Ζακλίν Κένεντι Ωνάση για να τιμήσουν την πρώην πρώτη κυρία για την προσφορά της στην πόλη (για παράδειγμα γλιτωσε από κατεδάφιση τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Grand Central Terminal) και γιατί έμενε εκεί κοντά
Λίγο πριν φτάσουμε στο βόρειο άκρο συναντάμε απομεινάρια από το οχυρό Clinton (καμία σχέση με το γνωστό πρόεδρο). Εκ των υστέρων βέβαια διάβασα πως το εικονιζόμενο κανόνι ποτέ δεν πυροβόλησε από αυτό το σημείο, αλλά προέρχεται από βρετανικό πολεμικό πλοίο και το δώρισαν αργότερα (το 1865) ως έκθεμα σε ένα μουσείο που υπήρχε εκεί κοντά. Το κτήριο του μουσείου καταστράφηκε το 1881 και το κανόνι θάφτηκε. Όταν 20-25 χρόνια μετά βρήκαν θαμμένο το κανόνι λόγω της γειτνίασης με το οχυρό Clinton υπέθεσαν ότι προέρχεται από εκεί
Στο βόρειο άκρο είναι η λίμνη Harlemm Meer. Όπως ήδη φανταστήκατε το βόρειο άκρο του πάρκου συνορεύει με το Χάρλεμ. Το όμορφο ξύλινο κτήριο που βλέπετε στη φωτογραφία ονομάζεται Dana Discovery Center και σήμερα είναι κέντρο πληροφόρησης για το περιβάλλον.
Ήρθε η ώρα να επιστρέφουμε σιγά σιγά εκεί που ξεκινήσαμε (το νότιο άκρο), αλλά από την άλλη μεριά του πάρκου αυτή τη φορά τη δυτική.
Ένα από τα ομορφότερα σημεία του πάρκου είναι ο “κήπος του Σαίξπηρ”.
Κατά την επιστροφή βγήκα λίγο από το πάρκο, για να δω το κτήριο όπου έμενε ο John Lennon το κτήριο Dakota, εκεί όπου και τον δολοφόνησαν.
Στο ύψος του κτηρίου Dakota, μέσα στο πάρκο, έχει φτιαχτεί ένα μνημείο για τον John Lennon. Το σημείο αυτό του πάρκου ονομάζεται “το χωράφι με τις φράουλες” και πήρε το όνομά του από το τραγούδι του Λένον το “Strawberry Fields Forever”.
Αν και προσπάθησα να περάσω από τα σημαντικότερα σημεία του πάρκου μου ξέφυγαν πολλά: Το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το κάστρο Μπελβεντέρε, ο ζωολογικός κήπος και πολλά άλλα. Σίγουρα στη δεύτερη επίσκεψή μου.