Αν και το έχουμε δει σε τόσες ταινίες, η αλήθεια είναι δεν είχα ολοκληρωμένη εικόνα και δεν ήξερα τι να περιμένω. Ο λόγος για το Central Park, το μεγάλο πάρκο στο κέντρο του Μανχάταν!

Η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το πάρκο ήταν γεμάτη με παράγκες όταν το 1853 δεσμεύτηκε με να σκοπό να φτιαχτεί εκεί ένα πάρκο που θα έδινε αίγλη στην πόλη. Το πάρκο εγκαινιάστηκε το 1859, πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή (χρειάστηκαν 20 χρόνια να ολοκληρωθεί). Έχει έκταση 3.400 στρέμματα που είναι περίπου η έκταση που έχει ο δήμος Νέας Σμύρνης (φανταστείτε όλη τη Νέα Σμύρνη πάρκο!).

Κάντε κλικ για να δείτε το χάρτη μεγαλύτερο
Η μικρή λίμνη (The pond) στο νότιο άκρο του πάρκου, και στο φόντο ψηλοί ουρανοξύστες κάποιοι από αυτούς υπό κατασκευη

Για να το ευχαριστηθεί κανείς κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να αφιερώσει τουλάχιστο μισή μέρα εκεί. Εγώ ξεκίνησα την εξερεύνηση του από το Νότιο άκρο του. Τα τελευταία 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται πολύ ψηλοί ουρανοξύστες (αν δείτε τη λίστα με τα ψηλότερα κτήρια, πλέον στην κορυφή δεν είναι οι ιστορικοί ουρανοξύστες) που προορίζονται για κατοικίες. Στο νότιο άκρο αυτό είναι πολύ εμφανές καθώς από εκεί οι κατοικίες έχουν θέα προς το πάρκο.

Πολύ θα ήθελα ένα διαμερισματάκι εδώ
Ο δρόμος “Mall”

Ο μοναδικός δρόμος μέσα στο πάρκο που είναι ευθεία. Το όνομά του είναι Mall αλλά δεν έχει καμία σχέση με πολυκατάστημα

Η βεράντα και το συντριβάνι της Βηθεσδά

Αναμφισβήτητα το πιο όμορφο σημείο στο πάρκο από αρχιτεκτονική άποψη αλλά και το πιο αρχοντικό είναι η βεράντα και το συντριβάνι της Βηθεσδά . Το σημείο έχει πάρει το όνομά του από μία ιστορία της βίβλου όπου ένας άγγελος θεράπευε ασθενείς στη λίμνη Βηθεσδά στην Ιερουσαλήμ.

Ο άγγελος που θεράπευε ασθενείς στη λίμνη Βηθεσδά της Ιερουσαλήμ
Bow Bridge

Η γέφυρα Bow είναι από τις παλιότερες και ωραιότερες που υπάρχουν στο πάρκο

Δεξαμενή Ζακλίν Κένεντι Ωνάση

Στο κέντρο του πάρκου υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή. Μόλις το 1994 δόθηκε στη δεξαμενή το όνομα Ζακλίν Κένεντι Ωνάση για να τιμήσουν την πρώην πρώτη κυρία για την προσφορά της στην πόλη (για παράδειγμα γλιτωσε από κατεδάφιση τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Grand Central Terminal) και γιατί έμενε εκεί κοντά

Κανόνι στο οχυρό Clinton (1814)

Λίγο πριν φτάσουμε στο βόρειο άκρο συναντάμε απομεινάρια από το οχυρό Clinton (καμία σχέση με το γνωστό πρόεδρο). Εκ των υστέρων βέβαια διάβασα πως το εικονιζόμενο κανόνι ποτέ δεν πυροβόλησε από αυτό το σημείο, αλλά προέρχεται από βρετανικό πολεμικό πλοίο και το δώρισαν αργότερα (το 1865) ως έκθεμα σε ένα μουσείο που υπήρχε εκεί κοντά. Το κτήριο του μουσείου καταστράφηκε το 1881 και το κανόνι θάφτηκε. Όταν 20-25 χρόνια μετά βρήκαν θαμμένο το κανόνι λόγω της γειτνίασης με το οχυρό Clinton υπέθεσαν ότι προέρχεται από εκεί

Στο βόρειο άκρο είναι η λίμνη Harlemm Meer. Όπως ήδη φανταστήκατε το βόρειο άκρο του πάρκου συνορεύει με το Χάρλεμ. Το όμορφο ξύλινο κτήριο που βλέπετε στη φωτογραφία ονομάζεται Dana Discovery Center και σήμερα είναι κέντρο πληροφόρησης για το περιβάλλον.

Ήρθε η ώρα να επιστρέφουμε σιγά σιγά εκεί που ξεκινήσαμε (το νότιο άκρο), αλλά από την άλλη μεριά του πάρκου αυτή τη φορά τη δυτική.

Λουλόυδια στον “κήπο του Σαίξπηρ”

Ένα από τα ομορφότερα σημεία του πάρκου είναι ο “κήπος του Σαίξπηρ”.

Το κτήριο Dakota

Κατά την επιστροφή βγήκα λίγο από το πάρκο, για να δω το κτήριο όπου έμενε ο John Lennon το κτήριο Dakota, εκεί όπου και τον δολοφόνησαν.

Μνημείο αφιερομένο στον John Lennon

Στο ύψος του κτηρίου Dakota, μέσα στο πάρκο, έχει φτιαχτεί ένα μνημείο για τον John Lennon. Το σημείο αυτό του πάρκου ονομάζεται “το χωράφι με τις φράουλες” και πήρε το όνομά του από το τραγούδι του Λένον το “Strawberry Fields Forever”.

Οι Νεοϋρκέζοι απολαμβάνουν το πάρκο με την πρώτη λιακάδα στο Sheep Meadow

Αν και προσπάθησα να περάσω από τα σημαντικότερα σημεία του πάρκου μου ξέφυγαν πολλά: Το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το κάστρο Μπελβεντέρε, ο ζωολογικός κήπος και πολλά άλλα. Σίγουρα στη δεύτερη επίσκεψή μου.

Similar Posts

Leave a Reply