Ο φάρος Κάβο Πάπας βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ικαρίας.  Λέγεται ότι το ακρωτήρι και κατά συνέπεια και ο φάρος πήρε το όνομά του από έναν Πάπα που ναυάγησε στην περιοχή καθώς πήγαινε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.  Ο φάρος κατασκευάστηκε μεταξύ 1886 και 1890, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά. Την κατασκευή ανέλαβε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας η Γαλλική Εταιρία Φάρων, όπως και πολλούς άλλους φάρους του Αιγαίου εκείνη την περίοδο. Μετά τους βαλκανικούς πολέμους εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. Αρχικά ο φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο. Το 1933 εγκαινιάζεται η λειτουργία του με λυχνία «πυρακτώσεως δια πετρελαϊκών ατμών».

Φάρος Κάβος Πάπα από μακριά
Αρχικά από το μονοπάτι δεν φαίνεται ο φάρος. Κάποια στιγμή όμως ξαφνικά προβάλει η εικόνα που βλέπετε στη φωτογραφία

Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιο Πόλεμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός, υπέστη σοβαρές ζημιές και είχε μετατραπεί σε φυλάκιο των Ιταλών. Επαναλειτούργησε το 1945 με  προσωρινή τοποθέτηση αυτόματου πυρσού ασετυλίνης, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που ολοκληρώθηκαν το 1949. Το 1980 μετατράπηκε σε ηλεκτρικός, διατηρώντας το σύστημα πετρελαίου ως εφεδρικό. Το 2000 αυτοματοποιήθηκε πλήρως.

Ηλιοβασίλεμα Φάρος Κάβος Πάπα στην Ικαρία
Ηλιοβασίλεμα στον Φάρο Κάβο Πάπα στην Ικαρία

από την ταινία “Το φως που σβήνει”

Ο Φάρος Πάπα της Ικαρίας πρωταγωνιστεί στην ταινία “Το φως που σβήνει”. Η ταινία έχει υπέροχη φωτογραφία, φανταστικά τοπία και πρωταγωνιστεί ο Αλεξανδράκης στην τελευταία του ταινία (Η υπόλοιπη ταινία είναι γυρισμένη στη Χάλκη)

πινακίδα για Φάρο Κάβο Πάπα
Από το δημόσιο δρόμο κατέβηκα σε 30 λεπτά, και ανέβηκα σε 35

Η πρόσβαση στο φάρο είναι αρκετά δύσκολη από την ξηρά. Από το δημόσιο δρόμο θα σας πάρει περίπου 30 λεπτά να κατέβετε και 40 να επιστρέψετε. Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής είναι βατό πρόκειται για έναν χωματόδρομο, το δεύτερο κομμάτι όμως είναι αρκετά απότομο μονοπάτι με βράχους.

Όνομα: Κάβο Πάπας Ικαρίας

νήσος Ικαρία

Έτος κατασκευής: 1890

Γαλλική εταιρεία Φάρων

Ύψος Πύργου: 11μ

Φωτοβολία: 23 μίλια

Εστιακό ύψος: 65μ

Πύργος Κυλινδρικός

Similar Posts

Leave a Reply