Η πρώτη πόλη που θα μέναμε σε αυτό το ταξίδι είναι η Γκρενόμπλ (Grenoble). Όποιος έχει δει την χαρακτηριστική φωτογραφία με το τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, τα όμορφα σπίτια στις όχθες του και το οχυρό πάνω στο λόφο δεν μπορεί παρά να θέλει να επισκεφθεί την πόλη αυτή!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Γκρενόμπλ είναι η 16η πόλη της Γαλλίας σε πληθυσμό με 160.000 κατοίκους. Eίναι χτισμένη κάτω από το κάστρο της Βαστίλης (Bastille) (Καμία σχέση με τη γνωστή Βαστίλη στο Παρίσι) και τη διασχίζει ο ποταμός Ιζέρ. Στην πραγματικότητα εδώ συναντιέται ο ποταμός Ιζέρ με τον ποταμό Ντρακ σε μία περιοχή που ονομάζεται “Υ” από το σχήμα που δημιουργείται με την ένωση των ποταμών, ενώ την πόλη περιβάλλουν βουνά – οι γαλλικές Άλπεις.

Η Γκρενόμπλ είναι μία νεανική πόλη με πολλά πανεπιστήμια (60.000 φοιτητές), αλλά και πολλά ερευνητικά – επιστημονικά κέντρα γι’ αυτό φιλοξενεί πολλούς ξένους φοιτητές και επιστήμονες.

Η πόλη φιλοξένησε τους 10ους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες το 1968. Πολλά χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Γκρενόμπλ.

Οι τρεις πύργοι όπως φαίνονται από το κάστρο της Βαστίλης
Ο πύργος Vercors

Τα χρόνια πριν τους ολυμπιακούς αγώνες, η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και έγιναν πολλά έργα. Εκτός από αθλητικές εγκαταστάσεις κατασκευαστηκάν μερικά μεγάλα κτήρια κατοικιών, με πιο αξιοσημείωτα τους 3 πύργους της Γκρενόμπλ (Residence Île Verte είναι η επίσημη ονομασία τους).

Οι 3 πύργοι της Γκρενόμπλ χτίστηκαν σε ένα πάρκο μεταξύ 1963 και 1967. Είναι 3 εμβληματικά κτήρια με ύψος 98 μέτρα το καθένα (χωρίς να υπολογίζουμε την κεραία). Οι τρεις πύργοι ήταν τα υψηλότερα κατοικημένα κτίρια στην Ευρώπη όταν ολοκληρώθηκαν (και παρέμειναν πρώτα για πολλά χρόνια), με συνολικά 504 διαμερίσματα σε 28 κατοικημένους ορόφους, με κάθε πύργο να περιλαμβάνει συνολικά 33 ορόφους. Το σχέδιό τους είναι πραγματικά εντυπωσιακό, και είναι αξιοσημείωτο πώς 50 χρόνια μετά δείχνουν τόσο μοντέρνοι! Οι πύργοι ονομάζονται Belledonne, Vercors και Mont Blanc, έχουν δηλαδή τα ονόματα των 3 βουνών που περιβάλλουν την Γκρενόμπλ!

η θέα από το διαμέρισμα της Laurence

Σε αυτό το ταξίδι είχα εξασφαλίσει να μείνουμε σε ένα διαμέρισμα στον 18o όροφο στον μεσαίο πύργο τον Vercors, αφού δέχθηκε ευγενικά η Laurence να μας παραχωρήσει τη γκαρσονιέρα της.

Αφού τακτοποιηθήκαμε, βούρ για το τελεφερίκ και το κάστρο της Βαστίλης τα πιο γνωστά σημεία αξιοθέατα της πόλης!

Ο ποταμός Ιζέρ και το κάστρο της Βαστίλης

Το πρώτο φρούριο στο λόφο χτίστηκε το μεσαίωνα, και κατά τη διάρκεια των χρόνων γίνονταν επεκτάσεις, διορθώσεις, ενισχύσεις. Το φρούριο που βλέπουμε σήμερα κατασκευάστηκε μεταξύ 1823 και 1848.

Το πρώτο τελεφερίκ φτιάχτηκε το 1875 (!), αλλά εγκαταλήφθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Το 1934 φτιάχτηκε το τελεφερίκ στη σημερινή του θέση και ονομάστηκε Τελεφερίκ Γκρενόμπλ-Βαστίλης. Το 1976 τοποθετήθηκαν οι μοντέρνες καμπίνες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα και έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα φούσκας (bubbles συνηθίζουν να της αποκαλούν).

Με το τελεφερίκ το ανέβασμα στο φρούριο είναι παιχνιδάκι. Από εκεί η θέα είναι απλά φανταστική, ο λόφος προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών. Βλέπεις ολόκληρη την Γκρενόμπλ και ακόμη παραπέρα μέχρι τα βουνά!

Εκεί υπάρχει και μία πλατφόρμα που σου δίνει την αίσθηση καταστρώματος πλοίου από όπου μπορείς να δεις τη θέα αλλά και να καθίσεις στα παγκάκια ή ακόμα και ξαπλώσεις για ηλιοθεραπεία όπως έκαναν κάποιοι!

Στην πόλη υπάρχουν αρκετά μουσεία. Απλά θα αναφέρω μερικά από αυτά: Το μουσείο τέχνης της Grenoble, το αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μουσείο της αντίστασης (του Β’ ΠΠ) και το στρατιωτικό μουσείο για τα στρατεύματα των βουνών στο λόφο της Βαστίλης είναι μερικά από αυτά.

Το περπάτημα στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης είναι απόλαυση, είτε είναι μέρα είτε βραδάκι. Εκεί υπάρχουν ένα σωρό εστιατόρια, ή μέρη για ποτάκι. Και – δεν ξέρω αν είναι πάντα έτσι – αλλά όλες τις μέρες που μείναμε ήταν γεμάτη κόσμο. Εκτός από Γαλλικά εστιατόρια, είχε κουζίνες για όλα τα γούστα: Λιβανέζικα, Βορειοαφρικάνικα κτλ.

Αλλά και στην απέναντι μεριά της όχθης του ποταμού έχει στη σειρά πολλά εστιατόρια. Εκτός από ένα ελληνικό, όλα τα άλλα ήταν ιταλικά. Η εξήγηση του γιατί στη Γκρενόμπλ υπάρχουν τόσα πολλά ιταλικά εστιατόρια είναι γιατί εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες από τη γειτονική Ιταλία.

Similar Posts

Leave a Reply