Το νησί αυτό – με το μακρόστενο περίεργο σχήμα έχει δύο πολύ διαφορετικά πρόσωπά. Το ανατολικό τμήμα είναι υπερβολικά ήσυχο και με ελάχιστο κόσμο. Το δυτικό αντίθετα – κυρίως με την πόλη του Hvar αλλά και με τις πολεις Stari Grad και Jelsa – είναι γεμάτο ζωή. Πολυτελή γιοτ, τουρίστες, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Εκεί κοντά βρίσκονται και οι πιο αξιόλογες παραλίες.

πατήστε για να ανοίξει ο χάρτης

Θα σας περιγράψω πώς εξερεύνησα το νησί ξεκινώντας από την πόλη του Hvar στα δυτικά μέχρι το ανατολικό άκρο, ενώ στο τέλος θα σας εξηγήσω πώς βολεύει να πάτε στο νησί.

Η πόλη του Hvar συνδυάζει ομορφιά και πολυκοσμία. Έχει λιμανάκι όπου σήμερα δένουν πανάκριβα γιοτ, κάποτε όμως ήταν ναυτική βάση των Ενετών καθώς έχει τείχη αλλά και ισχυρό φρούριο πάνω από την πόλη.

Όταν αργότερα έπαψε να είναι ναυτική βάση, μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα κιόλας σε τουριστικό προορισμό! Τουριστικός προορισμός παραμένει και σήμερα, το Hvar είναι το πιο γνωστό Κροατικό νησί και μαζεύει ακριβό τουρισμό. Αυτό φαίνεται από τα σκάφη στο λιμάνι, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τις τιμές στα εστιατόρια.

Spanish Fortress, Hvar
Spanjola Fortress, Hvar

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι φυσικά το φρούριο, το Spanjola Fortress . Από την πρώτη στιγμή που άκουσα το όνομα, αναρωτήθηκα γιατί να λέγεται έτσι (“Ισπανικό φρούριο”). Είχαν φτάσει μήπως οι Ισπανοί μέχρι εδώ; όχι. Η εξήγηση είναι απλή: Ισπανοί μηχανικοί εργάστηκαν στην κατασκευή του φρουρίου τον 14ο αιώνα.


η θέα από το “ισπανικό φρούριο”

Μπορείτε να ανέβετε είτε με τα πόδια (καλό κουράγιο), είτε με αυτοκίνητο. Από την πίσω μεριά έχει άνετο πάρκινγκ. Από το φρούριο η θέα είναι μοναδική. Μέσα έχει και ένα πολύ χαλαρό καφέ για να ξεκουραστείτε, ενώ μην παραλείψετε να κατέβετε στη φυλακή.

Νησιά Paklinski απέναντι από το Hvar
Pjaca
Sv. Stjepan

Η πλατεία, η Pjaca όπως την αποκαλούν, είναι η μεγαλύτερη της Δαλματίας και στο ένα της άκρο βρίσκεται ο καθεδρικός του αγίου Στεφάνου (Sv. Stjepan). Από την μία πλευρά ξεχωρίζει το θέατρο του Hvar, ένα από τα πρώτα δημόσια θέατρα στην Ευρώπη που φτιάχτηκε το 1612, πάνω σε αρχαίες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την επιδιόρθωση καραβιών και ονομαζόταν Arsenal (και έχει μείνει το όνομα και στο θέατρο).

Μικρή παραλία μέσα στην πόλη, και στο φόντο το Φραγκισκανικό Μοναστήρι

Προσοχή στους κανόνες που έχει θεσπίσει το Hvar! αν κυκλοφορείτε μέσα στην πόλη με μαγιό πρόστιμο 600€, αν βγάλετε την μπλούζα σας 500€, ενώ αν τρώτε και πίνετε σε δημόσιο χώρο 700€. Τώρα γιατί τα πρόστιμα είναι σε ευρώ και όχι σε kuna, είναι ένα ερώτημα που μου έμεινε αναπάντητο.

Δε χόρτασα να περπατάω στα σοκάκια, και στο λιμανάκι, ειδικά μόλις έπεσε ο ήλιος. Και βέβαια μία επίσκεψη στο beach bar hula hula για το ηλιοβασίλεμα επιβάλλεται. Θέλει κανένα 15λεπτο περπάτημα στον παραλιακό δρόμο, εδώ όμως μαζεύονται όλοι για ένα ποτό.

Hula Hula Beach Bar
Hula Hula Beach Bar

Αφού περπάτησα την πόλη απόγευμα, βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί, ήρθε η ώρα σιγά σιγά να κινηθώ ανατολικά. Επίσης ήρθε η ώρα να βρω και τις καλύτερες παραλίες και να τις δοκιμάσω προσωπικά. Μέσα στην πόλη υπάρχουν μερικά σημεία που μπορεί να κολυμπήσει κανείς, αλλά όχι κάτι της προκοπής. Η πιο αξιοπρεπής μέσα στην πόλη, είναι η παραλία Pokonji dol με το φάρο στο νησάκι απέναντι, αλλά για να είμαι ειλικρινής ούτε φωτογραφία δεν ασχολήθηκα να βγάλω.

η παραλία Dubonica από ψηλά
μονοπάτι οδηγεί στην Dubonica

Ρώτησα που λέτε ντόπιους, έψαξα στο ίντερνετ όλα τα στοιχεία συμφωνούσαν ότι η πιο καλές παραλίες του νησιού είναι η Dubovica και το Zarace. Και οι δύο βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη στα ανατολικά, στην νότια ακτή. Και οι δύο, και ειδικά η πρώτη έχει φοβερό πρόβλημα πάρκινγκ. Για την Dubonica η μοναδική λύση είναι να παρκάρει κανείς επάνω στον κεντρικό δρόμο που έχει ένα πλάτωμα και να περπατήσει κανένα δεκάλεπτο κάτω στην παραλία. Εγώ πήγα νωρίς το πρωί οπότε βρήκα θέση. Ως παραλία είναι συμπαθητική για τα δικά μου γούστα. Στη Zarace δεν πήγα.

Η παραλία Dubonica

Μετά το πρωινό μπανάκι, είχα σημειώσει να πάω στο ορεινό χωριό Sveta Nedilja και στην αμμώδη παραλία Jagona. Ο δρόμος είναι όμως κακός χωματόδρομος και δεν το διακινδύνεψα.

Οπότε η επόμενη στάση ήταν στο πολύ όμορφο Stari Grad. Το Stari Grad που σημαίνει “παλιά πόλη”, είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Οι αρχαίοι Έλληνες – και συγκεκριμένα άποικοι από το νησί τις Πάρου – ίδρυσαν την αποικία Faros το 384 π.χ. Αν δεν βαριέστε διαβάστε περισσότερα εδώ.

Stari Grad
Stari Grad
Πλατεία Trg Skor, Stari Grad
καθολική εκκλησία του st steven’s, Stari Grad
Η βίλα-φρούριο του ποιητή την αναγέννησης Petar Hektorovic

Όρεξη να έχετε για περπάτημα. Γραφικά δρομάκια, πολλές εκκλησίες και φυσικά ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας ελληνικής αποικίας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας ελληνικής αποικίας faros

Για μπάνιο δεν υπάρχουν σπουδαία μέρη. Από τη μία μεριά φυσούσε ενώ από την άλλη μέσα στον κόλπο, το νερό και ο βυθός έμοιαζαν πιο πολύ για λίμνη παρά θάλασσα.

Stari Grad
Οι σπηλιές του Tito

Κοντά στο Stari Grad, στην χερσόνησο Kabal, βρίσκονται οι σπηλιές του Tito, που δυστυχώς δεν είχα χρόνο να τις περπατήσω (υπάρχουν λέει ανοίγματα με ωραία θέα)

Λίγα χιλιόμετρα μετά το Stari Grad, είναι το Jelsa που είνα και αυτό στο ίδιο αρχιτεκτονικό στυλ. Και εδώ ένα καμπαναριό ξεχωρίζει ενώ και το Jelsa βρίσκεται μέσα σε ένα κόλπο. Πέρασα χωρίς να σταματήσω γιατί είχε περάσει ο χρόνος.

Jelsa | (c) Juloml
Jelsa
ακτή για κολύμπι κοντά στο Jelsa

Για μπάνιο και πάλι μέτρια πράγματα. Γενικά πάσχει το νησί από παραλίες.

Είχα ολοκληρώσει πλεον την επίσκεψη στο δυτικό κομμάτι του νησιού, και είχε έρθει η ώρα να οδηγήσω μέχρι το Surucaj.

Ο δρόμος ενώ στην αρχή ξεκινάει (από την πόλη του hvar) πολύ καλός με καλή άσφαλτο και άνετο πλάτος και η οδήγηση είναι απολαυστική, στα τελευταία χιλιόμετρα (πλησιάζοντας στο Surucaj) καταλήγει πολύ πιο στενός. Ειδικά προς το τέλος ανατολικά, δεν βλέπεις τίποτε άλλο από βλάστηση και τη θάλασσα. Τόσο στενό είναι το νησί εκεί, που η θάλασσα μία είναι στα αριστερά σου και μία στα δεξιά καθώς ο δρόμος είναι όλο ζικ ζακ σαν φίδι.

Οι αποστάσεις από το Surucaj
η πόλη Surucaj με το λιμανάκι

Η πόλη Surucaj (χωριό στην πραγματικότητα), είναι υπερβολικά ήρεμη. Κυριώς οι τουρίστες περνάνε από εδώ για να πάρουν το καραβακι για την απέναντι ακτή.

φάρος Surucaj Lanterna

Ο φάρος Surucaj Lanterna χτίστηκε το 1889 και είναι από τους παλιότερους στην ανατολική Αδριατική.

κάποιοι έμεναν στο φάρο Surucaj Lanterna

Στο Hvar έχετε βασικα 2 τρόπους να πάτε:

Ο πρώτος είναι από τις Ακτές της Δαλματίας από το λιμανάκι Drvenik να περάσετε στο ανατολικό άκρο του νησιού στο λιμανάκι Sucuraj. Το ferry boat κάνει μόλις 35. Στη συνέχεια όμως για να φτάσετε στην πόλη του Hvar πρέπει να οδηγήσετε 77 χιλιόμετρα (θα σας πάρει μιάμιση ώρα χωρίς στάσεις). Επίσης να ξέρετε ότι στην Κροατία υπάρχουν γραμμές πλοίων που δεν μπορείς να βγάλεις εισιτήριο για συγκεκριμένη ώρα, αλλά βγάζεις για μέρα. Πας εγκαίρως την ώρα που θες να ταξιδέψεις, αλλά αν δεν χωρέσεις πρέπει να περιμένεις να πάρεις το επομενο.

Ήμουν ο τελευταίος που μπήκα (λευκό ibiza). Αλλιώς θα επρεπε να περιμένω το επόμενο δρομολόγιο. Ευτυχώς υπάρχει ωραιότατη παραλία στο Drvenik που μπορεί να παει κανείς όσο περιμένει.

Ο δεύτερος είναι να πάρετε το καράβι από το Split. Αν έρθετε χωρίς αυτοκίνητο μπορείτε να έρθετε απευθείας στο λιμάνι της πόλης του Hvar, με καταμαράν που κάνει 1 ώρα . Το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο για να πάτε για μπάνιο καθώς υπάρχουν πολλές κρουαζιέρες σε γειτονικά μικρά νησάκια (νησιά Paklinski) για να κάνετε το μπανάκι σας. Αν έρθετε με αυτοκίνητο θα βγείτε στο λιμάνι του Stari Grad. Το ferry boat κάνει 2 ώρες απο το Σπλιτ.

Τα δρομολόγια των πλοίων / και τη δυνατότητα να αγοράσετε εισιτήρια θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα της jadrolinija

Εγώ έκανα το λάθος και έκλεισα 2 νύχτες στο ανατολικό άκρο το Sucuraj. Για να το διορθώσω αυτό, οδήγησα απευθείας δυτικά μέχρι την πόλη του Hvar όπου έκλεισα διαμονή για ένα βράδυ, και την επόμενη μέρα άρχισα την επιστροφή σιγά σιγά ανατολικά εξερευνώντας το νησί όπως σας περιέγραψα παραπάνω.

Similar Posts

Leave a Reply