Ομολογώ πως δεν ήξερα την ιστορία που έχει να κάνει με τον Μουσολίνι και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά το Β’ΠΠ πόλεμο, και όταν την διάβασα στο μουσείο τη βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα.
Ο Μουσολίνι, που πήρε την εξουσία το 1932, ήθελε να αποκτήσει πολλές ιταλικές αποικίες στην Αφρική. Το 1936 καταλαμβάνει την Αιθιοπία, και διακυρρήτει πως η επέκταση της Ιταλίας μέσω της απόκτησης αποικιών μόλις άρχισε! Στο σχέδιο αυτό, επειδή η τοποθεσία του νησιού είναι ιδανική για να έχει πρόσβαση στη βόρεια Αφρική, η Pantelleria παίζει καθοριστικό ρόλο. Αποφασίζει να μετατρέψει το νησί σε ένα απόρθητο φρούριο για να ελέγχει την κίνηση στη μεσόγειο, αλλά και να έχει πρόσβαση στην Αφρική. Ένα τεράστιο πρότζεκτ ξεκινάει.
Φτιάχνει αεροδρόμιο, με τεράστιους χώρους – υπόστεγα κάτω από λόφους καλά καμουφλαρισμένους (τους χώρους που είδα όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο). Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας κατασκευής στον κόσμο. πάνω από 80 αεροσκάφη μπορούν να κρυφτούν με ασφάλεια στους χώρους αυτούς. Η Pantelleria πρόκειται να μετατραπεί σε ένα νησί-αεροπλανοφόρο. H κατασκευή περιλαμβάνει αμυντικά έργα, κανόνια για καράβια, αντιαεροπορικά αλλά και δρόμους και αποθηκευτικούς χώρους.
Ο λαός του νησιού υποδέχεται τα έργα με ενθουσιασμό! Τα έργα φέρνουν στο νησί 5000 ανθρώπους, είτε στρατιωτικούς είτε εξειδικευμένους εργάτες. Η οικονομία του νησιού ανθεί. Ξενοδοχεία και εστιατόρια εξυπηρετούν τους επισκέπτες και χρήμα ρέει στο νησί. Είναι η λεγόμενη Belle Epoque (Καλή εποχή) για το νησί. Δύο χρόνια μετά το 1938 ένα σημαντικό μέρος των έργων έχει ολοκληρωθεί. Το όνειρο όμως του Μουσολίνι θα μείνει όνειρο. Από τη μία η οικονομική κρίση θα τον αναγκάσει να διαθέσει μόλις το 1/5 του αρχικού προϋπολογισμού, και από την άλλη η βιασύνη του φίλου του Αδόλφου Χίτλερ να κατακτήσει τον κόσμο με το ξέσπασμα του Β’ΠΠ θα τον εμποδίσουν από το να ολοκληρώσει το έργο.
Ήδη από το 1936 οι Βρετανοί ήξεραν για το πρότζεκτ στην Παντελλερία, αλλά δεν ήξεραν τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος. Η κατασκοπία των συμμάχων προφανώς γνώριζε για το αρχικό σχέδιο που περιλάμβανε την τοποθέτηση δυνατών κανονιών, που μαζί με την ύπαρξη 10.000 στρατιωτών και των καλά καμουφλαρισμένων εγκαταστάσεων προκαλούσε πονοκέφαλο στους συμμάχους.
Με την νίκη στο Ελ-αλαμέιν οι σύμμαχοι είχαν επικρατήσει στη Β.Αφρική. Οι ιταλοί ήξεραν πως η Pantelleria θα ήταν ο πρώτος ιταλικός στόχος των συμμάχων. Όμως το Μάιο του 1943, η pantelleria για τους συμμάχους ήταν ένα πεδίο μάχης όπου πολλοί Άγγλοι και Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους. Η συμμαχική επίθεση με το όνομα επιχείριση ανοιχτήρι (operation corkscrew) ξεκίνησε στις 8 Μαίου του 1943 με βομβαρδισμούς. Αμέσως οι πιλότοι των συμμάχων αντιλαμβάνονται ότι η άμυνα του νησιού είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική απο ότι πίστευαν. Συγκεκριμένα τα ιταλικά πυροβόλα είχαν μικρότερη ακτίνα δράσης από το ύψος που πέταγαν τα αεροπλάνα των συμμάχων και άφηναν τις βόμβες τους.
Αρχικά οι βομβαδισμοί επικεντρώνονται στο λιμάνι του νησιού και στο χώρο του αεροδρομίου ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αποσταλούν προμήθειες από την Ιταλία, και κυρίως πόσιμο νερό η έλλειψη του οποίου θα μείωνε την αντίσταση. Δίνεται αρκετός χρόνος στους πολίτες να διαφύγουν στα χωριά πριν οι βομβαρδισμοί καταστρέψουν την πόλη. Οι περισσότεροι από τους 11.000 στρατιώτες βρίσκουν καταφύγιο στους υπόγειους χώρους στο αεροδρόμιο. Σε λίγες μέρες τα ιταλικά κανόνια έχουν αχρηστευτεί. Το νησί βομβαρδίζεται χωρίς έλεος για 35 μέρες. Τότε ο Ιταλός στρατιωτικός διοικητής αποφασίζει να παραδοθεί χωρίς να περιμένει έγκριση από το Μουσολίνι. Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν το νησί χωρίς καμία αντίσταση. 11.600 ιταλοί στρατιώτες αιχμαλωτίζονται. 39 ιταλοί στρατιώτες νεκροί κατά τη διάρκεια των βομβαδισμών, ενώ οι σύμμαχοι δεν έχουν καμία απώλεια. Ή μάλλον όχι. Λέγεται πως η μοναδική απώλεια των συμμάχων ήταν ένας τραυματίας που τον δάγκωσε ένας γάιδαρος κατά την κατάληψη του νησιού!
Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία του B’ Παγκόσμιου Πολέμου ρίξτε μία ματιά σε αυτούς τους συνδέσμους:
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Corkscrew
http://www.combinedops.com/pantellaria.htm
http://320thbg.org/pantelleria_1.html
Διαβάστε την αφήγησή μου για το ταξίδι μου στην Παντελλερία από την αρχή