Λίγο έξω από τον Λαγκαδά βρίσκεται μία ολόκληρη λουτρόπολη που η ιστορία της ξεκινά τους βυζαντινούς χρόνους. Γύρω στο 900μ.Χ ο στρατιωτικός γιατρός Ιουστινιανός έκτισε τους πρώτους λουτήρες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Αργότερα, προστέθηκε και δεύτερο λουτρικό συγκρότημα που και αυτό είναι σε χρήση μέχρι και σήμερα. Τα δύο αυτά μνημεία έχουν κηρυχτεί διατηρητέα και προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία. Με εξαίρεση τους Βυζαντινούς Ναούς, είναι ένα από τα ελάχιστα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου που διατηρούν μέχρι σήμερα την αρχική τους χρήση.
Τα τόξα στο εσωτερικό των δύο λουτήρων, χαρακτηριστικά της οθωμανική αρχιτεκτονικής, φανερώνουν τις επεμβάσεις που έγιναν κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και αποτελούν ένδειξη για την διαρκή χρήση των λουτρών από την εποχή που κατασκευάστηκαν. Σχετική μαρτυρία παραθέτει ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί που το 1670 επισκέφθηκε τα λουτρά.
Το κεντρικό σύγχρονο κτήριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920. Αρχικά το κτίσμα είχε τρούλο που όμως σήμερα δεν υπάρχει. Τον 20ο αιώνα και καθώς συνδέθηκε ο Λαγκαδάς με την Θεσσαλονίκη συγκοινωνιακά όλο και περισσότερος κόσμος επισκεπτόταν τα λουτρά και έτσι κατασκευάστηκαν επιπλέον εγκαταστάσεις.
Δεξαμενή Ιουστινιανός 900μΧ
Δεξαμενή Μυγδονία 1400μΧ
Οι εγκαταστάσεις σήμερα περιλαμβάνουν:
Τον Βυζαντινό ομαδικό λουτήρα του 900 μ.Χ. που του έχει δοθεί το όνομα Ιουστινιανός.
Τον Βυζαντινό ομαδικός λουτήρα του 1400 μ.Χ. που ονομάζεται Μυγδονία.
Ένας σύγχρονος ομαδικός λουτήρας με όνομα Κορώνεια που προσφέρεται, κατόπιν ραντεβού, για ιδιωτική χρήση από παρέες και οικογένειες.
21 ατομικά υδρομασάζ.
20 ατομικοί λουτήρες.
Θερμία Άρτεμις. Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος.
Υπάρχουν επίσης :
Ξενοδοχείο (Μέγας Αλέξανδρος) τριών ορόφων, δυναμικότητας 82 δωματίων και 152 κλινών που από το 2014 είναι κλειστό και ρημάζει.
1 εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 50×25 και μία παιδική διαστάσεων 12,5×25. Στο χώρο της πισίνας υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, τουαλέτες, ενώ λειτουργεί και αναψυκτήριο. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες κατά πόσο το νερό της πισίνας είναι το νερό της πηγής.
Εστιατόριο
Αίθουσα δεξιώσεων χωρητικότητας 400 ατόμων
Γήπεδο beach βόλεϊ, μπάσκετ, τένις
Γήπεδα ποδοσφαίρου
Γυμναστήριο με αποδυτήρια που επίσης ρημάζει
Εκκλησία
Παιδικές χαρές
Εξέδρα συναυλιών
Όνομα: Νερό Γεώτρησης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
Περιοχή: Λαγκαδάς
Δήμος: Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης
Θερμοκρασία: 39oC
Άοσμο
Τρόπος Χρήσης: Λουτροθεραπεία
ΦΕΚ: 117/Β’/24.01.2017
Συντεταγμένες ΕΓΣΑ’87: Χ 422643 Υ 4509145 Ζ 86,66
Συντεταγμένες wgs84: 40.732193885185 23.08566760168
Επιπλέον στοιχεία: ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.) στους 25°C:816μs/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 7,5 (μ.ο.), ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) 15,2Bq/l (μ.ό.), ράδιο (Ra) < 0,1 Bq/l (μ.ό.), ουράνιο (U) < 1Bq/l (μ.ό.), χημικά στοιχεία: Na+, Ca+, HCO3-, SO42-, Mg2+. Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 30 m³/h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: θερμό, μεσομεταλλικό, νατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, καλιούχο, φθοριούχο ιαματικό νερό
Ενδείκνυται: παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος και μετατραυματικές κακώσεις.
Αντενδείκνυται: καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνατα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια
Ιστοσελίδα: www.loutralagada.gr