Η ιαματική πηγή της Νέας Απολλωνίας βρίσκεται στον οικισμό Λουτρά Νέας Απολλωνίας στη νότια ακτή της λίμνης Βόλβης. Το 1920 το ελληνικό κράτος ανακήρυξε επίσημα τις πηγές της περιοχής ως ιαματικές και τις παραχώρησε στην τότε κοινότητα Νέας Απολλωνίας. Στην περιοχή λειτουργεί δημοτικό υδροθεραπευτήριο (το παλιό) ενώ κατάλληλες εγκαταστάσεις έχει το ξενοδοχείο 3* Αριστοτέλης (Hotel Aristotelis Apollonia Spa) που απέχει μόλις 50μ. από τη λίμνη. Στις εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου λειτουργούν χαμάμ, πισίνες, σάουνα, ατομικοί λουτήρες, ενώ παρέχονται και υπηρεσίες μασάζ και φυσιοθεραπείας.
Τα λουτρά της Νέας Απολλωνίας, όπως αναφέρει ο Στράβωνας, κατοικήθηκαν για πρώτη φορά από το Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Α΄ τον 5ο π. Χ. αιώνα . Επίσης σώζεται μέχρι σήμερα ένα μεγάλο κτίριο ιαματικού λουτρού από την εποχή της Τουρκοκρατίας από το 16ο αιώνα που έχτισε ο βεζίρης Sokolli Muhammad Pasha.
Τα πρόσφατα χρόνια η περιοχή γύρω από τη λουτρόπολη έχει αναπτυχθεί τουριστικά και μπορεί κανείς να βρει δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία. Η λίμνη της Βόλβης και το γύρω φυσικό τοπίο προσφέρονται για δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, ποδηλασία. Σήμερα όμως δυστυχώς οι αναφορές των επισκεπτών στα social media λένε ότι περιοχή έχει εγκαταλειφθεί και ότι υπάρχουν μόνο μετανάστες.
Στην γύρω περιοχή στις ακτές της λίμνης θα δείτε σε αρκετά σημεία να τρέχει ζεστό νερό (το χρησιμοποιούν στα θερμοκήπια, δεν ξέρω αν μπορεί κανείς κάπου να κολυμπήσει εκεί στα ζεστά νερά).
Μία άλλη πονεμένη ιστορία είναι το νέο Υδροθεραπευτήριο που ενώ εγκαινιάστηκε, την επόμενη μέρα των εγκαινίων έκλεισε και δεν λειτούργησε ποτέ. Διαβάστε μερικά σχετικά άρθρα για το θέμα που έχουν δημοσιευτεί εδώ και εδώ.
Συγκεκριμένα το νέο Υδροθεραπευτήριο της Νέας Απολλωνίας, άρχισε να φτιάχνεται το 1992 και εγκαινιάστηκε το 1998. Κόστισε 8 δις δραχμές (23.5 εκ ευρώ) και τα χρήματα προήλθαν από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ). Το νέο υδροθεραπευτήριο που είχε σύγχρονες για την τότε εποχή εγκαταστάσεις και εξοπλισμό περιελάμβανε και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Σήμερα το έργο αυτό είναι όχι μόνο εγκαταλελειμμένο αλλά έχει γίνει πλιάτσικο και έχει βανδαλιστεί καθώς δεν φυλάσσεται.
Όνομα: Νερό Λουτρών Νέας Απολλωνίας
Δήμος: Βόλβης
Θερμοκρασία: 55oC
Μυρωδιά υδρόθειου (έντονη)
Τρόπος Χρήσης: Λουτροθεραπεία
ΦΕΚ: 3635/Β’/31.12.14
Συντεταγμένες ΕΓΣΑ’87: Χ 449416,573 Υ 4500825,795 Ζ 39,12
Συντεταγμένες wgs84: 40.659329141355 23.403379837316
Επιπλέον στοιχεία: ηλεκτρική αγωγιμότητα 1350 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 7,6, ραδόνιο (Rn) 170,2 ± 0,8 Bq/l, ράδιο (Ra) <0,1 Bq/l, ουράνιο <1 μg και χημι−κά στοιχεία: νάτριο (Na), οξυανθρακικά (HCO3), θειικά (SO4), φθόριο (F), βρώμιο (Br), κάλιο (Κ) και αέρια υδρό−θειο (H2S). Η παροχή είναι 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: υπέρθερμο νατριούχο, οξυανθρακικό, θειικό φθοριούχο, βρωμιούχο, καλιούχο, ελαφρώς υδροθειούχο, υποτονικό ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό.
Ενδείκνυται: για λουτροθεραπεία: δερματολογικές παθήσεις, νοσήματα μυοσκελετικού συστήματος και για εισπνοθεραπεία: χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ρινοπλύσεις για παθήσεις ρινός.
Αντενδείκνυται: για καρδιολογικά νοσήματα.
Ιστοσελίδα: www.apollonia-spa.gr (δεν ανοίγει)