Charging Bull Νέα Υόρκη

Αφού με άφησε το καραβάκι πίσω στο Battery Park, όπου είχαμε ξεκινήσει για το άγαλμα της ελευθερίας και το νησάκι Ellis, ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εξερευνήσω το Lower Manhattan (εκτός από το World Trade Center που θα το άφηνα για επόμενη μέρα).

Πριν αρχίσω να ανηφορίζω περπατώντας την οδό Broadway, αξίζει μία στάση στο πάρκο. Σας ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο για το κάστρο Clinton που βρίσκεται στο πάρκο. Το οχυρό αυτό (που είναι το μοναδικό που βρίσκεται στο Μανχάταν), χτίστηκε το 1812 για τον πόλεμο με τη Μεγάλη Βρετανία και αρχικά βρισκόταν σε ένα νησάκι λίγα μέτρα από την ακτή. Μετά από επιχωματώσεις ενώθηκε με το Μανχάταν, και δημιουργήθηκε το πάρκο. Το ενδιαφέρον με τα 28 κανόνια του οχυρού αυτού είναι ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να πυροβολήσουν εχθρό! Επίσης μεταξύ 1855 και 1890 και πριν ανοίξει το νησί Ellis, εκεί ήταν το κέντρο μετανάστευσης.

Στον πόλεμο της Κορέας, σκοτώθηκαν 194 Έλληνες, τραυματίστηκαν 610, ενώ αγνοούνται 2

Στο πάρκο υπάρχει και ένα μνημείο για τον πόλεμο της Κορέας. Εκεί αναφέρονται όλες οι χώρες που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών και οι απώλειες της καθεμίας

Pier A
Pier A

Λίγο ποιο κάτω δίπλα στην προβλήτα είναι το Pier A. Είναι ένα όμορφο κτήριο που χτίστηκε το 1886 ως αρχηγείο του λιμενικού. Με την πάροδο των χρόνων έγιναν αρκετές επεμβάσεις στο κτήριο όπως η προσθήκη τρίτου ορόφου, και του πύργου με το ρολόι ο οποίος είναι μνημείο για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το ρολόι προέρχεται από ένα από ένα καράβι που βυθίστηκε. Η τελευταία ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2014, και σήμερα στεγάζονται εκεί καφέ και εστιατόρια.

Η είσοδος του μετρό του σταθμού Battery Park

Στην αρχή ακριβώς της οδού Broadway, βρίσκεται η είσοδος του σταθμού Battery Park που χρονολογείται στο 1905 και μοιάζει περισσότερο με εκκλησάκι παρά με σταθμό μετρό.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το μέγαρο του παλιού τελωνείου της Νέας Υόρκης. Το μέγαρο αυτό ολοκληρώθηκε το 1907 με σκοπό να γίνει η κατοικία του προέδρου των Ηνωμένων πολιτειών, αυτό δεν συνέβη ποτέ όμως. Σήμερα εκεί στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο των Αμερικανών Ινδιάνων.

Ο οδηγός λέει ότι αρχιτέκτονας ήταν ο Cass Gilbert και το στυλ του μεγάρου είναι Beaux-Arts (Γαλλικό στυλ). Όλα τα κτήρια του αντανακλούν την πεποίθηση των Αμερικανών ότι το έθνος τους είναι κληρονόμος της Ελληνικής δημοκρατίας, του Ρωμαϊκού νόμου και του ανθρωπισμού της αναγέννησης.

Πάνω από τις 44 κολώνες υπάρχουν πολλά αγάλματα που αντιπροσωπεύουν τα μεγάλα θαλασσοπόρα έθνη από τους Φοίνικες μέχρι τους Αμερικανούς. Στην μπροστινή πλευρά 4 αγάλματα συμβολίζουν τις 4 ηπείρους: Την Ασία (ήρεμη μορφή κρατάει ένα βούδα), την Αμερική (σε δράση έτοιμη να σηκωθεί), την Ευρώπη (κάθεται πάνω σε ένα θρόνο με ανάγλυφο στιγμιότυπο στο πλάι παρμένο από τον Παρθενώνα) και την Αφρική (κοιμισμένη).

26 Broadway

Στην αρχή της Broadway στον αρ. 26 ο ουρανοξύστης φτιάχτηκε για την εταιρία πετρελαίου Standard Oil Trust. Γι αυτό και στην κορυφή υπάρχει μία λάμπα πετρελαίου.

Το αρχικό κτήριο ήταν 10 όροφοι και φτιάχτηκε το 1885. Η εταιρία τότε πήγαινε καλά, αγόρασε και τα γειτονικά οικόπεδα και το κτίριο ανακατασκευάστηκε εκτενώς και ουσιαστικά ανοικοδομήθηκε μεταξύ 1921-1928. Το χαμηλό τμήμα του κτηρίου ακολουθεί το κυρτό περίγραμμα της οδού Broadway, ενώ ο πύργος καταλήγει σε μια πυραμίδα που σχεδιάστηκε να μοιάζει με τον τάφο του Μαύσωλου (από όπου προέρχεται και η λέξη Μαυσωλείο). Κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης, η πυραμίδα ήταν ο ψηλότερος πύργος στο νότιο άκρο του Μανχάταν και φωτίστηκε ως φάρος για τα πλοία που εισέρχονταν στο λιμάνι.


Σημάδι οτι πλησιάζουμε την Wall Street είναι ο μπρούτζινος ταύρος που συμβολίζει την ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου. Ένα βράδυ το Δεκέμβρη του 1989, ο γλύπτης του ταύρου τον μετέφερε και τον παράτησε μπροστά στο κτήριο του χρηματιστηρίου. Αργότερα μεταφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα, όπου έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν.

Αγία Τριάδα (Trinity)

Προχωρώ πιο ψηλά και φτάνω στην αγγλικανική εκκλησία της Αγίας Τριάδας που οικοδομήθηκε το 1846 σε γοτθικό ρυθμό. Κάποτε το καμπαναριό της ήταν το ψηλότερο κτίσμα της πόλης. Δίπλα της βρίσκεται νεκροταφείο. Είχε αρχίσει και να σουρουπώνει… καιρός να προχωρήσω!

Στρίβω δεξιά, ακριβώς στο ύψος της Αγίας Τριάδας στην Wall street. Το όνομα Wall street προήλθε από ένα τοίχος που ήταν κτισμένο στο σημείο αυτό, και απέκλειε την πρόσβαση των ινδιάνων στο Μανχάταν. Τρία βήματα και να το κτήριο του χρηματιστηρίου!

Τυχαία φαίνεται πως αρκετές συναλλαγές άρχισαν να γίνονται στην περιοχή της wall street. Το 1792 όμως 24 χρηματιστές υπέγραψαν κάτω από έναν πλάτανο συμφωνία να συνεργάζονται μόνο μεταξύ τους. Αρχικά το Χρηματιστήριο στεγαζόταν σε ένα δωμάτιο, νοικιασμένο για 200$ το μήνα. Το γνωστό κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 18 της Broad Street άνοιξε το 1903.

Ποιο καλά το κτήριο φαίνεται από την πλαϊνή οδό την Broad street και όχι από την Wall street.

το κτήριο του χρηματιστηρίου όπως φαίνεται από την οδό Broad
κοιτά κατάματα το χρηματιστήριο (επάνω εικόνα)

Στις 7 Μαρτίου του 2017, το βράδυ πριν από την μέρα της γυναίκας ένα άλλο μπρούτζινο άγαλμα τοποθετήθηκε απέναντι από τον ταύρο. Το άγαλμα του ατρόμητου κοριτσιού. Στεκόταν απέναντι από τον ταύρο και τον κοίταζε κατάματα χωρίς να φοβάται. Ήταν μέρος μίας εκστρατείας για την ανισότητα των φύλων στον μισθολογικό τομέα και ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η αρχική άδεια από το δήμο προέβλεπε να μείνει εκεί για μία εβδομάδα, μετά έγινε ένας μήνας και τελικά έμεινε πάνω από ένα έτος. Τελικά όμως – μετά και από πολλές διαμαρτυρίες του γλύπτη του ταύρου – μεταφέρθηκε, εκεί που βρίσκεται σήμερα και που το είδα και εγώ, ακριβώς απέναντι από το κτήριο του χρηματιστηρίου.

Στην ίδια διασταύρωση (των οδών Wall street και Broad street), στην απέναντι γωνία, βρίσκεται το Εθνικό μνημείο Ομοσπονδιακής Αίθουσας. Βλέπετε στη Νέα Υόρκη τα αξιοθέατα είναι τόσα πολλά και κοντά το ένα με το άλλο που σε κάθε γωνιά υπάρχουν τόσα πράγματα να δεις! αρκεί να στέκεσαι κάπου και να κοιτάς τριγύρω (και πάνω).

Ομοσπονδιακή αίθουσα (Federal Hall )

Στο σημείο αυτό το 1789 ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο George Washington, σε ένα κτίσμα του 1700 (αρχικά ήταν δημαρχείο) το οποίο όμως δεν υπάρχει πια. Το σημερινό νεοκλασικό οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 1842 και αρχικά ήταν το τελωνείο του λιμανιού της πόλης. Οι εξωτερικοί κίονες του σε δωρικό στυλ αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία των Ελλήνων, και ο τρούλος στο εσωτερικό αντιπροσωπεύει το Ρωμαίο Πάνθεον και τη δημοκρατία των Ρωμαίων. Μπροστά του υπάρχει το άγαλμα του George Washington.

Σας είπα ότι σε κάθε σημείο υπάρχουν τόσα πράγματα να δεις. Αρκεί να σηκώσεις το βλέμμα ψηλά. Στην παραπάνω φωτογραφία λοιπόν βλέπουμε τον ουρανοξύστη της 40 Wall Street, γνωστό σήμερα και ως Trump Building (ένα από τα πολλά), γιατί ανήκει στον Trump. Είναι ένας ουρανοξύστης νεο-γοτθικού στυλ 71 ορόφων και ύψους 283 μέτρων του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1930 μετά από 11 μήνες κατασκευής.

Η ιστορία σχεδιασμού και κατασκευής του κτηρίου έχει πολύ ενδιαφέρον. Κτίστηκε για την τράπεζα του Μανχάταν και το αρχικό σχέδιο άλλαξε τουλάχιστον 4 φορές. Κάθε φορά πρόσθεταν επιπλέον ορόφους, βλέπετε ήταν η εποχή που χτίζονταν στη Νέα Υόρκη πολλοί ουρανοξύστες ταυτόχρονα, οι οποίοι συναγωνίζονταν για το ποιος θα είναι ο πιο ψηλός. Όταν ολοκληρώθηκε ήταν ο πιο ψηλός, όμως τον ξεπέρασε δύο μόλις μήνες μετά ο ουρανοξύστης Chrysler με το περιβόητο κόλπο με την κορυφή την οποία κατασκεύαζαν κρυφά μέσα στον Chrysler και ύψωσαν ξαφνικά μέσα σε 90 λεπτά στο τέλος φτάνοντας τα 319 μέτρα. Έξω φρενών οι αρχιτέκτονες του 40 Wall Street, υποστήριζαν ότι στην πραγματικότητα το δικό τους κτήριο έχει τον ψηλότερο όροφο που έχει χρήση και δεν είναι απλά διακοσμητικός. Στη διαμάχη έδωσε τέλος το Empire State Building που ολοκληρώθηκε το Μάη του 1931, και έγινε το ψηλότερο κτήριο και στις 2 κατηγορίες (380μ ύψος). Αλλά όλη την ιστορία με το ψηλότερο κτήριο στη νέα Υόρκη θα σας την διηγηθώ κάποια άλλη φορά.

Στη wall street βρίσκονται δύο ακόμη ενδιαφέροντες ουρανοξύστες για την αρχιτεκτονική τους, ο 1 Wall Street, και ο 14 Wall Street. Ο 1 Wall Street ολοκληρώθηκε το 1931 και είναι στυλ Art Deco, ενώ ο 14 Wall Street το 1912 και μοιάζει σαν να τοποθέτησαν το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού πάνω στο καμπαναριό του αγίου Μάρκου της Βενετίας. Αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα και σηκώστε το βλέμμα ψηλά (αν και δεν είναι το καλύτερο σημείο για να τους δείτε).

Η βόλτα στο lower Manhattan θα τελείωνε για απόψε αρκετά τετράγωνα πιο πάνω στο πάρκο City Hall στην περιοχή Civic Center , όπου βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης.

Το δημαρχείο της Νέας Υόρκης

Το κτίριο είναι το παλαιότερο Δημαρχείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατασκευάστηκε από το 1803 έως το 1812 και είναι το τρίτο κτήριο που κατασκευάστηκε ως δημαρχείο της πόλης (Θυμηθείτε το δεύτερο ήταν εκεί που σήμερα είναι το Federal Hall ). Όπως θα παρατηρήσετε η ολοκλήρωσή του πήρε πολλά χρόνια. Το υπερβολικό κόστος, διαφωνίες του δημοτικού συμβουλίου, διαφορές των εργατών αλλά και μια επιδημία κίτρινου πυρετού καθυστέρησαν την κατασκευή.

Το εσωτερικό του φαίνεται (από τον οδηγό) να είναι πολύ εντυπωσιακό, ενώ υπάρχουν 108 έργα ζωγραφικής από τα τέλη του 18ου αιώνα, έως τον 20ο.

Υπόσχομαι την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ τη Νέα Υόρκη να βγάλω φωτογραφίες μέρα, αλλά και από το εσωτερικό του.

Και κάτι τελευταίο. Όσες μέρες ήμουν στη Νέα Υόρκη, παρατήρησα πολλές σημαίες στα χρώματα της Γαλλικής με επιπλέον μία στάμπα στη μέση. Τόση αγάπη στη Γαλλία; σκέφτηκα προς στιγμήν. Όμως τελικά αποδείχθηκε πως αυτή είναι η σημαία του δήμου της Νέας Υόρκης (και τα χρώματα προέρχονται από τα χρώματα της ολλανδικής σημαίας αν και αυτή τα έχει οριζόντια).


Similar Posts

Leave a Reply