Το Sao Miguel είναι το μεγαλύτερο νησί των Αζορών, το πιο ανεπτυγμένο και το πιο ενδιαφέρον να επισκεφθεί κάποιος, καθώς είναι το πιο “πλήρες”. Με αυτό θέλω να πω, πως κανείς μπορεί να κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα εκεί. Έχει μέρη για πεζοπορία, έχει 4 μεγάλες λίμνες, καταρράκτες, παραλίες, θερμά νερά, φοβερή βλάστηση, όμορφη αρχιτεκτονική στα χωριά και τις πόλεις.
Πριν συνεχίσετε το διάβασμα για το ταξίδι μου στον νησι Sao Miguel, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Αζόρες, 9 νησιά για να διαλέξεις .
Πόσες μέρες χρειάζονται;
Το ερώτημα που με βασάνισε στο σχεδιασμό του ταξιδιού μου ήταν “πόσες μέρες πρέπει να κάτσει κάποιος για να το εξερευνήσει σε ικανοποιητικό βαθμό;”. Λαμβάνοντας υπόψη και ότι δεν είναι και εύκολο να πάει κανείς ξανά εκεί. Λοιπόν το Sao Miguel έχει την έκταση της Κεφαλονιάς. Η πληροφορία αυτή κάνει την απάντηση για έναν Κεφαλονίτη στο παραπάνω ερώτημα πολύ εύκολη. Το λιγότερο 7, οπωσδήποτε 10 μέρες, ιδανικά 14. Ότι θα απαντούσα και για την Κεφαλονιά δηλαδή. Και αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί το γειτονικό νησάκι Santa Maria, άλλες 4 μέρες. Α! η Santa Maria έχει την έκταση της Ιθάκης! Κοίτα σύμπτωση!
Εγώ διάλεξα 10 μέρες μόνο για το Sao Miguel. Σωστή επιλογή αν και λόγω λαθών στο σχεδιασμό, λόγω του ότι πήγαινα σε ένα μέρος που δεν ήξερα και λόγω απρόβλεπτου καιρού δεν με έφτασαν όπως θα ήθελα.
Πότε να πάω;
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι “ποια είναι η καλύτερη εποχή να πάει κάποιος εκεί;”. Ο καιρός στις Αζόρες είναι ήπιος όλο το χρόνο. Όμως είναι αρκετά βροχερός. Γι΄ αυτό άλλωστε και το Sao Miguel είναι καταπράσινο από την βλάστηση. Έτσι εγώ προσωπικά διάλεξα την εποχή με τις λιγότερες βροχές. Δηλαδή Ιούνιο με Σεπτέμβρη. Και επειδή αφενός θέλω ζεστή θάλασσα αλλά και να αποφύγω τη high season λόγω κόστους, διάλεξα τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη. Αλλά και χειμώνα να πάτε, το συγκεκριμένο νησί είναι το πιο κατάλληλο στις Αζόρες καθώς έχει θερμά νερά που θα εκτιμήσετε περισσότερο όταν έξω κάνει κρύο.
Πώς να τριγυρίσω στο νησί;
Στο Sao Miguel υπάρχει δίκτυο λεωφορείων που πάει σχεδόν παντού. Όμως τα δρομολόγια είναι πολύ μα πολύ αραιά. Αναμφισβήτητα η ενοικίαση αυτοκινήτου προτείνεται. Κάνει τα πράγματα πολύ εύκολα. Όμως ενώ τις μέρες του Σεπτέμβρη έβρισκα αυτοκίνητο με 50 ευρώ τη μέρα, τις μέρες του Αυγούστου δεν έβρισκα με λιγότερα από 100. Έτσι αποφάσισα τις πρώτες μέρες να κινηθώ με λεωφορεία και στη συνέχεια να νοικιάσω αυτοκίνητο.

Για τα λεωφορεία πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν 3 ξεχωριστές εταιρίες και καθεμία έχει αναλάβει ένα τμήμα του νησιού. Η κόκκινη το δυτικό, η πράσινη το βόρειο, η μπλε το νότιο. Όλες ξεκινούν από την πρωτεύουσα στην Ponta Delgada.
Πού να μείνω;
Αν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να μείνετε στην πόλη της Ponta Delgada και από εκεί να κάνετε ημερήσιες εκδρομές σε όλο το νησί. Από την άλλη εγώ θέλω να μένω σε διαφορετικά μέρη να τα βλέπω και βράδυ και να μειώνω τις αποστάσεις. Έτσι αποφάσισα να μείνω μερικές μέρες στο Furnas (τις πρώτες που δεν είχα αυτοκίνητο – και να αφιερώσω χρόνο στα θερμά λουτρά εκεί), στη Ribeira Grande στο βορρά, και φυσικά στην πρωτεύουσα στην Ponta Delgada.
Διαβάστε λοιπόν για τα μέρη που επισκέφθηκα στο ταξίδι μου εκεί:
Ponta Delgada: το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού το Sao Miguel
Vila Franca do Campo: η νησίδα απέναντη και το εκκλησάκι Ermida de Nossa Senhora da Paz στο λόφο
Περίπατος γύρω από τη λίμνη του Furnas
-Parque Terra Nostra Ιαματικά λουτρά και κήπος
-Poca da Dona Beija Ιαματικά λουτρά
Ribeira Grande
Στο κέντρο του νησιού: Λίμνη Fogo, θερμά νερά Caldeira Velha, καταρράκτης Salto do Cabrito και άλλα
Το ανατολικό μέρος του νησιού
Η γαλάζια και πράσινη λίμνη
Το δυτικό μέρος του νησιού