Την επόμενη μέρα ξεκίνησα να δω τα αξιοθέατα της πόλης πιο οργανωμένα. Οπωσδήποτε το βασικότερο αξιοθέατο και σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η επίχρυση παγόδα Shwedagon (Σβένταγκον).

Η παγόδα Shwedagon, καθώς την πλησιάζουμε από τα δυτικά
Η παγόδα Shwedagon, καθώς την πλησιάζουμε από τα δυτικά
Η είσοδος από τα δυτικά
Η είσοδος από τα δυτικά

Πλησιάζοντας από δυτικά μπήκα σε μία εντυπωτική είσοδο με σκαλιά και μαγαζιά με σουβενίρ αριστερά και δεξιά. Αφού ανέβηκα τις σκάλες έφτασα στην είσοδο. Το εισιτήριο είχε 7.000 Kyat (=5€) και επιπλέον έπρεπε να δώσω 5.000 Kyat (=3,50€) για να αγοράσω το τοπικό ένδυμα που ήταν απαραίτητο για να καλύψω τα πόδια μου εφόσον φόραγα σορτς. Ευτυχώς ο ντόπιος που προσφέρθηκε να με ξεναγήσει την μέρα εκείνη στην πόλη, κάτι είπε στον ταμία, και κανόνισε να μου δανείσουν ένα και μετά να το επιστρέψω και να πάρω τα 5.000 Kyat πίσω! :-). Και φυσικά έπρεπε να βγάλω και παπούτσια για να μπω στον προαύλιο χώρο της παγόδας! Εδώ πρέπει να αναφερθώ στην τοπική ενδυμασία. Είναι ένα κομμάτι ορθογώνιο ύφασμα συνήθως μήκους 2 μέτρα και πλάτους 80 εκατοστών, που το τυλίγουν γύρω από τη μέση κυλινδρικά και καλύπτουν τα πόδια. Το φορούν άνδρες κάθε ηλικίας. Από τα παιδιά που πάνε στο σχολείο, μέχρι και ηλικιωμένοι άνθρωποι και ονομάζεται Longyi (Λόντζι). Και οι γυναίκες φορούν παρόμοιο. Το πώς φοριέται με μπέρδεψε, οι ντόπιοι σίγουρα θα γελάσουν αν σας δουν να προσπαθείτε να το φορέσετε, όπως γέλασαν και με εμένα 😂. Οδηγίες εδώ λοιπόν πώς να φορέστε σωστά το Longyi σας

Ο ναός αυτός καθαυτός είναι όμορφος και εντυπωσιακός. Κυρίως από το μέγεθός του καθώς αν και είναι στο ίδιο στυλ με άλλους βουδιστικούς ναούς είναι πραγματικά πολύ μεγάλος. Και βέβαια εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματικό χρυσό όχι χρυσή μπογιά! Είναι τόσο μεγάλος και εγώ ήμουν τόσο κοντά που η μηχανή μου ήταν εντελώς ακατάλληλη για να τον χωρέσει ολόκληρο σε ένα κάδρο.

 

Γύρω γύρω από το ναό υπάρχουν 8 βούδες με μία βρυσούλα ο καθένας. Κάθε βρύση αντιστοιχεί σε μία μέρα της εβδομάδας (η Τετάρτη χωρίζεται σε πρωί και βράδυ σύμφωνα με το Βιρμανέζικο ζωδιακό κύκλο). Καθώς είναι πολύ σημαντική για τους Βιρμανέζους Βουδιστές η ημέρα γέννησης, αναλόγως ποια μέρα της εβδομάδας έχεις γεννηθεί, πας στον αντίστοιχο βούδα και τον δροσίζεις με νεράκι, δωρίζεις λίγα Kyat, και προσεύχεσαι για να έχεις καλοτυχία και καλό κάρμα.

Δροσίζω το Βούδα που αντιστοιχεί στην Τρίτη, αφού έχω γεννηθεί Τρίτη, όπως απαιτεί το έθιμο
Δροσίζω το Βούδα που αντιστοιχεί στην Τρίτη, αφού έχω γεννηθεί Τρίτη, όπως απαιτεί το έθιμο
Η είσοδος στην παγόδα Shwedagon από τη δυτική πλευρά σε βραδινή μου επίσκεψη
Η είσοδος στην παγόδα Shwedagon από τη δυτική πλευρά σε βραδινή μου επίσκεψη

Επόμενο: μέρος 7 από 7 | Yangon Μέρος Γ’ – Η κυκλική διαδρομή με το σιδηρόδρομο

Διαβάστε την αφήγηση από την Αρχή

Similar Posts

Leave a Reply