Ούτε καν είχα ακούσει το όνομα της “χώρας” αυτής μέχρι που αποφάσισα να ταξιδέψω στη Μολδαβία. Ψάχνοντας τι αξίζει να δει κανείς στη Μολδαβία έπεσα πάνω στο όνομα Υπερδνειστερία που αμέσως τράβηξε την προσοχή μου. Ανάμεσα λοιπόν από τη Μολδαβία και την Ουκρανία, και γύρω από τον ποταμό Δνείστερο βρίσκεται η περιοχή της Υπερδνειστερίας που αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, και αποσχίσθηκε από την Μολδαβία το 1991. Βάζω τη λέξη “χώρα” σε εισαγωγικά, γιατί το κρατίδιο αυτό δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος.
Και μπορεί η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση να κατέρρευσε το 1991, όμως η Υπερδνειστερία εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα που έχει ακόμη το σφυροδρέπανο στη σημαία της και οι κάτοικοί της οι μόνοι που νοσταλγούν την εποχή εκείνη. Επίσης το 2006, σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, το 93% των κατοίκων ζήτησαν την ένωση με τη Ρωσία (με την οποία δεν συνορεύουν καν), αίτημα στο οποίο δεν απάντησε ούτε η ίδια η Ρωσία!
Έπειτα από όλα αυτά – δεν ήθελα και πολύ – η απόφαση να επισκεφθώ την Υπερδνειστερία είχε ληφθεί! Μόλις το πρότεινα και στον φίλο μου τον Ανέστη που του αρέσουν τα περίεργα μέρη είπε αμέσως ναι! Και μάλιστα ενώ οι λιγοστοί τουρίστες που επισκέπτονται το μέρος αυτό κάνουν μία σύντομη εκδρομή εμείς θα μέναμε και ένα βράδυ εκεί – για να έχουμε το χρόνο να γνωρίσουμε καλύτερα το μέρος!
Πρωτεύουσά της είναι η πόλη Tiraspol (Τιράσπολη). Η αρχαία Τύρας ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Μιλήτου η οποία ιδρύθηκε περίπου το 600 π.Χ. περίπου 10 χιλιόμετρα από τις εκβολές του ποταμού Τύρας (έτσι έλεγαν τον Δνείστερο). Από το Τύρας βγαίνει και το όνομα της σύγχρονης πόλης, η οποία ιδρύθηκε το 1792 από τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ. Αυτός είναι στο άγαλμα στην κεντρική πλατεία και πάνω σε όλα τα τοπικά χαρτονομίσματα.
Μικρά βανάκια αναχωρούν κάθε λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων προς το Τιράσπολ, που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα. Το κόστος διαδρομής είναι 35 μολδαβικά lei, ενώ ένα πειρατικό αυτοκίνητο μας ζητούσε 50.
Η διαδρομή είναι γεμάτη μεγάλες ευθείες με αγρούς αριστερά και δεξιά ενώ καθώς πλησιάζουμε στα άτυπα σύνορα αριστερά και δεξιά βλέπει κανείς μόνο δάση. Στα σύνορα οι ξένοι κατεβήκαμε, και πήγαμε σε ένα μικρό γραφείο όπου πολύ εύκολα μας δόθηκε 48ωρη άδεια παραμονής από τις αρχές της Υπερδνειστερίας. Από πλευράς Μολδαβίας δεν υπήρξε κανένας έλεγχος, για να είμαι ειλικρινής δεν είδα καν παρουσία εκεί. Εκεί στο σημείο ελέγχου, υπήρχαν μερικά άρματα μάχης (Όπως καταλαβαίνετε δεν προσπάθησα να τραβήξω φωτογραφίες), ενώ αμέσως μετά είναι η πόλη του Bender. Με το που περάσαμε την άλλη πλευρά, να το πρώτο σοβιετικό μνημείο!
Καθώς διασχίζαμε τον ποταμό Δνείστερο (πάνω σε μία μεγάλη σιδερένια γέφυρα με τα χρώματα της Ρωσίας), στο αριστερό μας χέρι λίγο πιο μακριά φαίνεται το κάστρο του Bender, το οποίο δυστυχώς δεν επισκεφθήκαμε. Λίγο πιο κάτω στρατιωτικές οχυρώσεις και ρώσικες εγκαταστάσεις.
Αφού φτάσαμε και αρχίσαμε να περπατάμε στο κέντρο της πόλης, η πρώτη εντύπωση ήταν πως αν και έχει το στυλ μίας σοβιετικής πόλης με τους φαρδιούς δρόμους και τα μεγάλα κτήρια, δίνει ταυτόχρονα και μία αίσθηση κάπως αριστοκρατική. Ο κεντρικότερος δρόμος είναι η λεωφόρος 25ης Οκτωβρίου. Ένα δρόμο πιο κάτω και πιο πάνω είναι μεγάλες πολυκατοικίες σε στυλ ανατολικού μπλοκ, ενώ δυο δρόμους πιο κάτω είναι σα να βρίσκεσαι σε προάστιο για να μην πω στην εξοχή. Είναι πραγματικά μικρή πόλη. Όμως παντού υπάρχουν ανταλλακτήρια νομισμάτων (όπως και στο Κισινάου άλλωστε). Εδώ το νόμισμα είναι το Ρούβλι Υπερδνειστερίας (που έχει περίπου ισοτιμία 1=1 με το lei Μολδαβίας). Ένα μικρό πρόβλημα είναι πως η εταιρίες κινητής της Μολδαβίας (εγώ είχα κάρτα από την Orange), δεν πιάνουν πολύ καλά στο Tiraspol, καθώς έχουν κεραίες μόνο στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση της Μολδαβίας.
Στην πόλη λοιπόν αξίζει να δείτε:
- Το κοινοβούλιο (Ανώτατο Σοβιέτ όπως γράφει ακόμη απέξω), με το άγαλμα του Λένιν
- Την κεντρική πλατεία με το άγαλμα του στρατηγού Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ
- Το μνημείο της δόξας για το 2ο ΠΠ, το άρμα μάχης από τον πόλεμο του 1992, και η φλόγα για τους νεκρούς στον πόλεμο του Αφγανιστάν και με τη μολδαβία.
- Τον καθεδρικό των Χριστουγέννων
- Το δημαρχείο
- Περπατήστε δίπλα από τον ποταμό Δνείστερο
- Την αγορά της πόλης
Και λίγο πιο έξω από το κέντρο
- Το Πάρκο Pobeda
- Το μνημείο του Mig-19 (θέλει αρκετό περπάτημα)
Το βράδυ αποφασίσαμε να βγούμε βόλτα στην πόλη. Αρχικά πήγαμε για φαγητό. Διαλέξαμε το Andy’s pizza τη γνωστή σε εμάς αλυσίδα από το Κισινάου. Όλα καλά εκτός από το ότι έκλεινε στις 20.00! Αν είναι δυνατόν! Το κόστος ανά άτομο είναι γύρω στα 100 ρούβλια (περίπου 5 ευρώ)Όλα εδώ κλείνουν νωρίς και η πόλη νεκρώνει. Μετά το φαγητό βγήκαμε για περίπατο δίπλα στο ποτάμι όπου πέσαμε σε ένα παράξενο θέαμα! Ένα καραβάκι – club, με ελάχιστο κόσμο επάνω και τη μουσική να παίζει στο φούλ. Απολαύσαμε το Ρώσικο τραγουδάκι με τίτλο ” Седая ночь” του Юрий Шатунов/ Γκρίζα νύχτα με τον Γιούρι Σκατούνοφ
Μας άρεσε τόσο που το βρήκαμε και στο youtube!
Η βόλτα στη νυχτερινή ζωή, έκλεισε με γλυκό στο cafe/bar Mafia (μία από τις ελάχιστες επιλογές εκείνη την ώρα). Το κόστος μίας μικρής μπάλας παγωτού είναι 40 ρούβλια (περίπου 2 ευρώ)
Οι ντόπιοι ευγενέστατοι, και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Αλλά τι να το κάνεις, δεν μιλάνε λέξη αγγλικά. Ακόμη και οι νέοι άνθρωποι. Εξαίρεση η κοπέλα στο Mafia.
Αν και τα περισσότερα οχήματα πλέον είναι καινούρια, ενδιαφέρον έχουν κάποια παλιά οχήματα που μπορείς να δεις να κυκλοφορούν στην πόλη. Μερικά vintage λεωφορεία, ενώ κυκλοφορούσε και ένα παλιό ασθενοφόρο που αν και το είδα πολλές φορές μπροστά μου, μου ξέφευγε και τελικά δεν πρόλαβα να το φωτογραφήσω.
Δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στην εταιρία Sheriff (ο Σερίφης), που είναι μεγάλο μονοπώλιο για πολλά χρόνια στην Υπερδνειστερία και την βλέπεις μπροστά σου συνεχώς. Έχει πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ, έχει την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης την Σερίφ Τιράσπολ (η οποία παραδόξως παίζει στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας!), πρατήρια βενζίνης, ένα τηλεοπτικό κανάλι, χτίζει ένα τεράστιο ξενοδοχείο στο κέντρο και πολλές άλλες δραστηριότητες! Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από δύο πρώην πράκτορες της KGB, και όλα αυτά τα χρόνια επηρεάζει τις κυβερνήσεις αν όχι τις εκλέγει. Παρόλα αυτά το 2012 ο νέος πρόεδρος Σέβτσουκ, που αν και στο παρελθόν είχε δεσμούς με την εταιρία, κατάργησε όλα τα προνόμια που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως σε αυτή καθώς η εταιρία ήταν εναντίον του σε προηγούμενες εκλογές αποκλείοντας τον από τα μέσα ενημέρωσης.
Το ένα βράδυ που μείναμε στην πόλη ,νοικιάσαμε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων με μόλις 34ευρώ. Βρίσκεται στον 10ο (τον προτελευταίο όροφο) ενός τυπικού κτηρίου μπλοκ κατοικιών της κομμουνιστικής περιόδου. Το όνομά του είναι Sky the Apartment Centre, και μπορείτε να το βρείτε στο booking.com (εδώ πάρτε έκπτωση -10%)