Πρόκειται για το νησί με το αρχαίοελληνικο όνομα “Κοσσύρα”. Αν και οι κάτοικοι με υπερηφάνεια υποστηρίζουν ότι το νησί τους είναι το νησί της Καλυψούς και το πρώτο του όνομα ήταν Ωγυγία (σύμφωνα με την Οδύσσεια κρατούσε τον Οδυσσέα για επτά χρόνια στο νησί της), δεν θα πρέπει να είμαστε καθόλου σίγουροι για αυτό καθώς πολλά νησιά διεκδικούν ότι είναι η αρχαία Ωγυγία και κανένα δεν έχει αποδειχθεί ότι ήταν πραγματικά.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του νησιού, σας λέω ότι έχει το μέγεθος της Αίγινας ή της Σύρου (83km2), με πληθυσμό 7.700 κατοίκους. Βρίσκεται πιο κοντά στην αφρική (67km) σε σχέση με την σικελία (100km)

 

ηφαιστειογενείς βράχοι στην PatelleriaΕίναι ηφαιστειογενές νησί όπως είπαμε και η τελευταία έκρηξη έγινε το 1891 κάτω από την θάλασσα. Σήμερα την ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να την δει κανείς στις πηγές όπου βγαίνει θερμό νερό και στις φουμαρόλες (εσείς την έχετε ακούσει ξανά αυτή τη λέξη; εγώ δεν την είχα ακούσει. Φουμαρόλη: Υδρατμοί και άλλα θερμά αέρια, που εκπέμπονται από τον κρατήρα των ηφαιστείων ή από τις ρωγμές της λάβας. Ορισμός από το λεξικό).

Το νησί φημίζεται για το κρασί του, την κάπαρη, και για τα τοπικά σπίτια που ονομάζονται dammuso και είναι φτιαγμένα από ηφαιστειακές πέτρες. Εδώ έχουν το σπίτι τους μερικές διασημότητες όπως πχ ο Armani, γιατί εδώ βρίσκουν την ησυχία τους.

 

Επόμενο: μέρος 3 από 14 | Πώς να πάτε και πώς να μετακινηθείτε

Διαβάστε την αφήγησή μου για το ταξίδι μου στην Παντελλερία από την αρχή

Similar Posts

Leave a Reply