Το Αλατωρυχείο Wieliczka βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Κρακοβίας. Αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο. Εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα. Οι στοές είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.

Αλατορυχεία (Wieliczka), Κρακοβία
Αλατορυχεία (Wieliczka), Κρακοβία

Ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αλατιού. Το 1950 μετατράπηκε σε μουσείο, και σήμερα είναι ένα πολύ εντυπωσιακό τουριστικό αξιοθέατο. Έχει καθοριστεί μία ασφαλής διαδρομή για τους τουρίστες περίπου 2χλμ., και η περιήγηση διαρκεί  δύο ώρες. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το  “Παρεκκλήσιο του Ευλογημένου Kinga”, ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 – 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους που κρέμονται μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου.

Επίσης υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος ‘Αγιο Αντώνιο, προστάτη άγιο των μεταλλωρύχων. Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι “Ο Μυστικός Δείπνος” του Λεονάρντο ντα Βίντσι. ‘Αλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και άλλων διασημοτήτων. Εκτός από τα παλιά αγάλματα που φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους εργάτες, υπάρχουν και σύγχρονα φτιαγμένα από νέους καλλιτέχνες (όπως αυτό πχ. του Μπιλ Κλίντον)

Similar Posts

Leave a Reply