Τα λουτρά Κυλλήνης ή Λίντζι (όπως αλλιώς λέγονται) βρίσκονται 13 χιλιόμετρα από την Κυλλήνη. Τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των Ρωμαϊκών λουτρών (σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος) μαρτυρούν ότι τα λουτρά έχουν μεγάλη ιστορία.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Ρωμαϊκών Λουτρών

Και ενώ οι ιαματικές πηγές είχαν εγκαταλειφθεί για πολλούς αιώνες και η περιοχή είχε γεμίσει έλη, το 1890 ο Χαριλάος Τρικούπης τα παραχώρησε στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν. Τότε κατασκευάσθηκε η σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τον σταθμό Καβάσιλα. Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το έτος 1940, και καταστράφηκε στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής ενώ αργότερα επισκευάστηκε και μέχρι τη δικτατορία υπήρχε τραινάκι που συνέδεε τα λουτρά με τα Καβάσιλα και το Βαρθολομιό. Η περιοχή των Λουτρών είναι κατάφυτη με αιωνόβια δέντρα, κυρίως ευκαλύπτους που φυτεύτηκαν τα έτη 1890-1892, που μεταφέρθηκαν από την Γαλλία με την φροντίδα της εταιρείας ΣΠΑΠ που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των Λουτρών. Επιπλέον η εταιρεία ΣΠΑΠ, προχώρησε στην κατασκευή υδροθεραπευτηρίου με 50 μαρμάρινους λουτήρες, τμήμα εισπνευσοθεραπείας, ξενοδοχείο, πάρκο, ανθόκηπους κλπ. Κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών καταστράφηκαν.

η περιοχή σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη. Στο βάθος περίπτερο από τις παλιές εγκαταστάσεις του ΕΟΤ
Το νέο υδροθεραπευτήριο (1997)

Το 1951 ανέλαβε την οργάνωση και εκμετάλλευση ο Ε.Ο.Τ. με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου, ξενοδοχείων και camping στην περιοχή. Από το 1998 όλη η γύρω έκταση ενοικιάσθηκε σε εταιρία συμφερόντων του κ. Δασκαλαντωνάκη για 46 έτη, όπου χτίστηκαν πολυτελή ξενοδοχεία και υδάτινο πάρκο. Στην περιοχή έχει κτιστεί και σύγχρονο υδροθεραπευτήριο (με χρήματα της ΕΕ), του οποίου τη λειτουργία έχει αναλάβει η μισθώτρια εταιρία. Όμως το υδροθεραπευτήριο δεν έχει λειτουργήσει πλήρως, αν και έχει παραδοθεί προς χρήση από το 1997 και υπάρχει δυσαρέσκεια για τη μισθώτρια εταιρία που θα έπρεπε να έχει φροντίσει για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του υδροθεραπευτηρίου, αλλά δεν το έχει κάνει.

Η περιοχή των λουτρών είναι αφημένη στην τύχη της
(c) haanity | Τα λουτρά από ψηλά

Όνομα: Νερό Λουτρών Κυλλήνης

Κοινότητα: Κάστρου

Δήμος: Ανδραβίδας − Κυλλήνης

Θερμοκρασία: 24,6oC

Μυρωδιά υδρόθειου

Τρόπος Χρήσης: Λουτροθεραπεία

ΦΕΚ: 2982/Β’/04.11.2014

Συντεταγμένες ΕΓΣΑ’87: Χ 246257 Υ 4193784 Ζ 16

Συντεταγμένες wgs84: 37.858855560661 21.117428951067

Επιπλέον στοιχεία: ηλεκτρική αγωγιμότητα 3814 μ5/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 8,5, ραδόνιο (Rn) 2,4 ± 0,6 Bq/l και περιέχει χλώριο (Cl), νάτριο (Νa), οξυανθρακικά (HCO3) και υδρόθειο (H25). Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπόθερμο, χλωριούχο, οξυανθρακικό, νατριούχο, υδροθειούχο, υποτονικό ιαματικό νερό.

Ενδείκνυται: για παθήσεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Αντενδείκνυται: για πνευμονική φυματίωση, νεφρική, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη και κακοήθη νοσήματα.

Ιστοσελίδα:

Similar Posts

Leave a Reply