Το σπήλαιο – λουτρό της Miskolctapolca είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό. Είναι απαράμιλλη εμπειρία να κάνεις μπάνιο σε πισίνες που βρίσκονται μέσα σε σπήλαιο, και είναι γεμάτες με ιαματικά νερά που προέρχονται από το βάθος του βουνού, και έχουν πολύ ευχάριστη θερμοκρασία.

Βρίσκεται μεταξύ Βουδαπέστης και Ντέμπρεσεν αλλά πιο βόρεια, σχετικά κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία.

Τα νερά δεν καταλήγουν με φυσικό τρόπο στο σπήλαιο, αλλά διοχετεύονται σε αυτό. Αυτό είναι κάτι που έγινε μόλις το 1959, ενώ τις επόμενες δεκαετίες διευρύνθηκαν τα τμήματα του σπηλαίου που δόθηκαν στο κοινό για κολύμβηση.

Η ιστορία του Cave Bath ξεκινάει από το 13ο αιώνα, οπότε και η Miskolctaplca έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης Miskolc.

Τα ερείπια του μοναστηριού Bencés που υπήρχε εδώ βρίσκονται μέχρι και σήμερα στην είσοδο του Cave Bath. Μοναχοί έζησαν εδώ έως τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν έγιναν πολλές επιθέσεις προς το αβαείο οπότε και το εγκατεληψαν.

Το 1711 γιατροί από το γειτονικό Kosice περιέγραψαν τη φαρμακευτική επίδραση του νερού και του τόπου. Υπάρχει περιγραφή για το πρώτο ξύλινο κτιρίο του λουτρού από το 1743. Σήμερα υπάρχει ένα αντίγραφο του κτηρίου αυτού στους εξωτερικούς χώρους των λουτρών.

Αφού το ξύλινο κτήριο καταστάφηκε, από το 1837 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του λουτρού. Η πραγματική ανάπτυξη της Miskolctapolca ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αρχές του 20ου αιώνα. Η Miskolctapolca έγινε ένα πραγματικό θέρετρο αναψυχής στα χρόνια 1920-1930 και χαρακτηρίστηκε ως χώρος αναψυχής το 1934. Νέα κτήρια κατασκευάστηκαν τα χρόνια 1938-1941, τα οποία αποτελούν τη βάση των εγκαταστάσεων που βλέπουμε σήμερα.

Υπήρχαν από τότε σχέδια για τη χρήση των σπηλαίων, αφού ήταν γνωστό ότι δεν υπάρχουν άλλα μέρη όπου υπάρχει ζεστό νερό 30oC σε μια σπηλιά και θα ήταν κάτι μοναδικό. Αυτό όπως είπαμε έγινε πραγματικότητα το 1959.

Η τελευταία ανακαίνιση και οι σημερινές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν τα έτη 1998-2005.

Η θερμοκρασία του νερού των 30 °C και το ιδιαίτερο κλίμα στο εσωτερικό του σπηλαίου έχουν θεραπευτική δύναμη, ειδικά σε αρθρώσεις και φλεγμονές.

Εκτός όμως από τις σπηλιές που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και 6 εξωερικές πισίνες. Οι εξωτερικές εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι εξωτερικές εγκαταστάσεις θα άνοιγαν σε λίγες μέρες που θα ξεκίναγε η καλοκαιρινή περίοδος

Συνολικά πρόκειται για ένα μοναδικό λουτρό, που σας συνιστώ να επισκεφθείτε καθώς θα βιώστε μία ιδιαίτερη και μοναδική εμπειρία.

Η τιμή εισόδου το Μάιο του 2023 ήταν 6850 HUF (περίπου 18 ευρώ)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://barlangfurdo.hu/

Similar Posts

Leave a Reply