To spa στο Hajduszoboszlo έχει τον τίτλο του μεγαλύτερου συγκροτήματος στην Ευρώπη! Βρίσκεται στην ομόνυμη πόλη Hajduszoboszlo, και είναι μία λουτρόπολη που οφείλει τη φήμη της στα θερμά ιαματικά νερά.

Ήταν 25 Οκτωβρίου 1925, όταν έγινε ένα μικρό θαύμα στη μικρή πόλη Hajdúszoboszló. Ενώ έψαχναν για υδρογονάνθρακες, οι εργάτες βρήκαν απροσδόκητα ιαματικό νερό 73°C να αναβλύζει μαζί με φυσικό αέριο από βάθος 1091 μέτρων. Σύντομα οι ντόπιοι άρχισαν να κάνουν μπάνιο και να πλένουν τα ρούχα τους σε αυτό. Η θεραπευτική δύναμη του νερού αποδείχθηκε λίγο αργότερα, καθώς συνειδητοποίησαν ότι το νερό ήταν ικανό να κάνει θαύματα αφού οι πληγές επουλώνονταν πιο γρήγορα και τα ρευματικά συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν.

Φωτογραφία του 76 με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.

Έτσι, η πόλη αποφάσισε να χτίσει ένα spa. Ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 26 Ιουλίου 1927, το λεγόμενο «λασπόλουτρο» άνοιξε για το κοινό. Από τότε και για τα επόμενα 90 χρόνια, το spa εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε αρκετές φορές για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Στους διαδρόμους υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και αντικείμενα από την ιστορία των εγκαταστάσεων.

Το πλάνο των εγκαταστάσεων με τα διαφορετικά του τμήματα. Κάντε κλικ για να ανοίξει μεγαλύτερη η εικόνα.

Οι εγκαταστάσεις σήμερα περιλαμβάνουν το κλασικό ιαματικό spa, ανοιχτές πισίνες για μπάνιο, το Aquapark, το Aqua-Palace και την Premium ζώνη! Υπάρχουν παραπάνω από μία είσοδοι, αλλά από το ένα τμήμα μπορείς αναλόγως και το εισιτήριο που έχεις να μετακινηθείς και στα υπόλοιπα τμήματα. Πραγματικά μπορείς να περάσεις 3-4 ολόκληρες μέρες εδώ πηγαίνοντας σε διαφορετικά τμήματα σα να ειναι διαφορετικά μέρη…

Το κλασικό ιαματικό spa

Η είσοδος του κλασικού spa

Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κλασικές θεραπείες στις εσωτερικές πισίνες με ποικίλες θερμοκρασίες νερού (32 °C, 36 °C και 38 °C). Επίσης υπάρχουν 4 εξωτερικές πισίνες.

Οι εγκαταστάσεις είναι παλιομοδίτικες (το είδαμε και στη φωτογραφία πως υπήρχαν ήδη το 1976), και προορίζονται κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι ανοιχτές πισίνες – Το υπαίθριο spa

Στο χάρτη-σχεδιάγραμμα παραπάνω θα το βρείτε ως strand (=ακτή, παραλία) [2]. Είναι οι ανοιχτές πισίνες στο πρώτο κομμάτι των εγκαταστάσεων και περιλαμβάνεται η πρόσβαση σε αυτές στο βασικό εισιτήριο. Περιλαμβάνει και τη λίμνη που βρίσκεται μέσα στην περιοχή όπου μπορεί κάποιος να κάνει επιπλέον δραστηριότητες. Λειτουργεί σύμφωνα με την ιστοσελίδα από την 1η Μαΐου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως τον μήνα Μάιο και τον Σεπτέμβριο, το υπαίθριο σπα διαθέτει μειωμένο αριθμό πισινών, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών. Επιβεβαιώνω ότι τέλη Μαΐου λίγες μόνο πισίνες είχαν ανοίξει.

Σε μία έκταση 30 στρεμμάτων, υπάρχουν 15 διαφορετικές πισίνες. Το μεγάλο αξιοθέατο όμως του σπα είναι η “παραλία της Μεσογείου”, η οποία έχει επιφάνεια νερού μεγαλύτερη από 6000 m2, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πισίνα της Κεντρικής Ευρώπης. Η γιγάντια, κυματιστή πισίνα βαθαίνει με κάθε βήμα και δίπλα της υπάρχει η λίμνη που χωρίζεται με ένα φράγμα. Στη μέση της πισίνας υπάρχει ένα πειρατικό πλοίο και ένας φάρος, ακριβώς δίπλα σε μια αμμώδη παραλία στολισμένη με φοίνικες. Όταν ήμουν εγώ γίνονταν εργασίες προετοιμασίας για να ανοίξει

Στο χώρο υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπουφέδες και καταστήματα παγωτού. Στο αθλητικό κέντρο του Υπαίθριου Spa, υπάρχουν γήπεδα beach soccer καθώς και beach volley, foot-tennis και κανονικά γήπεδα τένις για τους λάτρεις των σπορ. Οι επισκέπτες του Υπαίθριου Spa μπορούν να νοικιάσουν ένα θαλάσσιο ποδήλατο και να κάνουν μια βόλτα στη λίμνη δίπλα στην παραλία της Μεσογείου. Στο πίσω άκρο του υπαίθριου Σπα ένα υπάρχει ένα νησί γυμνιστών στο οποίο μπορείτε να πάτε αφού διασχίσετε ένα μικρο γεφυράκι!

Το Aqua-Palace

Hajdúszoboszló, Hungarospa, Aqua-Palace
Hajdúszoboszló, Hungarospa, Το κτήριο του Aqua-Palace με φόντο την “παραλία της Μεσογείου”

Το εσωτερικό-σκεπαστό σπα Aqua-Palace έχει έκταση 15.000τμ! Οκτώ από τις 15 πισίνες του Aqua-Palace βρίσκονται στο ισόγειο. Οι πισίνες αυτές ονομάζονται “πισίνες περιπέτειας” παραπέμπουν σε διαφορετικές εποχές και τοποθεσίες, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τη μοναδικότητα του σπα.

  • Πισίνα σε σπήλαιο πάγου (25-27 °C)
  • Πισίνα κινηματογράφου (34-36 °C)
  • Ιαματική πισίνα Pávai (34-36 °C)
  • Τροπική πισίνα (32-34 °C)
  • Πισίνα Γάγγης (32-34 °C)
  • Ρωμαϊκή πισίνα (32-34 °C)
  • Πισίνα για κολύμπι στη θάλασσα (32-34 °C)
  • Πισίνα σε σπήλαιο (34-36 °C)

Στις πισίνες αυτές θα βρείτε εξέδρες μασάζ, μασάζ με πίδακα νερού, ήρεμα ποταμάκια, κρεβάτια με φυσαλίδες, υδρομασάζ κλπ. Γιγαντιαίες τσουλήθρες είναι διαθέσιμες σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν λίγο πιο ακραίες περιπέτειες στο σπα.

Για να μπείτε σε αυτές τις εγκαταστάσεις πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό επιπλέον εισιτήριο εισόδου.

Η Premium ζώνη

Σε αυτή τη ζώνη απολαμβάνετε υπηρεσίες πέντε αστέρων! Περιλαμβάνει τρεις ειδικές πισίνες θεάματος. Οι πισίνες αυτές, σας μεταφέρουν σε διαφορετικά τοπία του κόσμου. Η πισίνα εμπνευσμένη από τις λίμνες Plitvice της Κροατίας διαθέτει έναν τεράστιο καταρράκτη με βράχους. Η πισίνα που παραπέμπει στον ποταμό Αμαζόνιο σας δίνει τη δυνατότητα για μια χαλαρή βόλτα στο ποτάμι και τζακούζι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Τέλος η κυματιστή πισίνα της Ταϊτής περιλαμβάνει τζακούζι-κρεβάτια και ένα swim-up bar.

Η ψυχαγωγία για τους νεότερους παρέχεται από μια παιδική πισίνα, εξοπλισμένη με διαφορετικά παιχνίδια. Οι premium ξαπλώστρες και οι ομπρέλες προσφέρουν χαλάρωση κατά τη διάρκεια μίας ζεστής μέρας. Γαστρονομικές απολαύσεις παρέχονται από το Premium self-service εστιατόριο.

Η πρόσβαση στην Premium Ζώνη απαιτεί συμπληρωματικό εισιτήριο μετά την αγορά του βασικού εισιτηρίου εισόδου. Η Premium Zone έχει περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων θέσεων, ώστε να μην υπάρχει ποτέ συνωστισμός.

Το Aquapark

Το Aquapark στο Hajdúszoboszló - Hungarospa
Το Aquapark στο Hajdúszoboszló – Hungarospa

Το πάρκο τσουλήθων βρίσκεται σε μια έκταση στο πίσω μέρος του σπα.

Το 2000, στο Hungarospa Hajdúszoboszló κατασκεύασαν τον πρώτο παράδεισο με νεροτσουλήθρες στην Ουγγαρία. Οι τσουλήθρες ξεκινούν από έναν πύργο ύψους 12 μέτρων, οι λάτρεις της νεροτσουλήθρας μπορούν να επιλέξουν από εννέα διαφορετικές πίστες! Υπάρχει μια γιγάντια νεροτσουλήθρα τεσσάρων τροχιών, δύο ειδών τσουλήθρες “καμικάζι”, μια γιγάντια σπειροειδής τσουλήθρα, μια μαύρη τρύπα και ένα “τρελό” ποτάμι. Λόγω της μικρής χωρητικότητας του Aquapark, το 2002, η περιοχή χρειάστηκε να επεκταθεί με 3 νέες τσουλήθρες (Niagara, μεγάλη τρύπα και Twister) οπότε το συνολικό μήκος των τσουλήθρων έγινε μεγαλύτερο από 1 km!

Το 2014, με επέκταση ενός στρέμματος του Aquapark, ιδρύθηκε και μια Extreme Zone. Στην ακραία ζώνη 6 νέες και συναρπαστικές νεροτσουλήθρες περιμένουν τους επισκέπτες: μια σήραγγα ελεύθερης πτώσης, σούπερ κύμα νερού, τσουνάμι, διαστημικό σκάφος και σωλήνας νερού. Οι τσουλήθρες ξεκινούν από πλατφόρμες ύψους 16 μέτρων. Έτσι, υπάρχουν συνολικά 15 γιγάντιες τσουλήθρες μέσα στο Aquapark.

Η Ακραία Ζώνη είναι προσβάσιμη μέσω σήραγγας. Οι επισκέπτες του Aquapark έχουν πρόσβαση στην Extreme Zone χωρίς να πληρώσουν επιπλέον χρέωση.

Αν θέλετε να χαλαρώσετε, μπορείτε να το κάνετε στο lazy river ή σε μία από τις 3 νέες πισίνες (για ενήλικες, παιδιά και μωρά).

Μπορείτε επίσης να βρείτε πισίνες περιπέτειας για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στο Aquapark. Στις πισίνες αυτές μπορούν να απολαύσουν το κάστρο του Beckó με τέσσερις πύργους, μια κρεμαστή γέφυρα, τεχνητούς βράχους και έναν καταρράκτη. Το Κάστρο του Log με τσουλήθρες και μπανιέρα μασάζ. Το Κάστρο Bastion με κανόνια, μπανιέρες και τσουλήθρες κτλ.

Καθώς το Aquapark είναι μια πρόσθετη υπηρεσία χρειάζεται να πληρώσετε επιπλέον εισιτήριο.


Κάντε κλικ για να δείτε το χάρτη σε μεγέθυνση

Το κλασικό ιαματικό spa, και το Aqua-Palace που είναι κλειστό (με σκεπή), είναι ανοιχτά όλο το χρόνο. Το υπαίθριο σπα είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι και μάλιστα όλες οι πισίνες είναι διαθέσιμες μόνο τους 3 μήνες του καλοκαιριού. Μόνο καλοκαίρι είναι ανοιχτά και τα Aquapark και η Premium ζώνη. Τέλη Μαΐου που το επισκέφθηκα εγώ πολλές εργασίες προετοιμασίας ήταν σε εξέλιξη.

Ενδεικτικά οι τιμές το καλοκαίρι του 2023 ήταν:

Το Ιαματικό και το υπαίθριο spa 4.400ft (=11.50€) / To Aqua-Palace 5.900ft (=15.50€)/ Το Aquapark 5.300ft (=14.00€) / Η Premium ζώνη 6.500ft (=17.00€)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://hungarospa.hu/en

Ο σταθμός των λεωφορείων βρίσκεται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του spa.

Στην πόλη υπάρχουν και ξενοδοχεία
Η λουτρόπολη του Hajdúszoboszló
Similar Posts

Leave a Reply