Ένα διαφορετικό μουσείο, είναι το μουσείο μνήμης Ustica για τα θύματα της πτήσης 870 της Itavia, η οποία κατέπεσε στις 27 Ιουνίου 1980 στο Τυρρηνικό Πέλαγος μεταξύ των νησιών Ponza και Ustica. Και οι 81 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Έγιναν πολλές έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, και υπήρξε μεγάλη διαμάχη και πολλές θεωρίες συνωμοσίας για τα αίτια. Δύο είναι οι πιθανές αιτίες, είτε το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο, είτε έγινε έκρηξη βόμβας στην πίσω τουαλέτα του αεροσκάφους.

Τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα συγκεντρώθηκαν σε ένα υπόστεγο και συναρμολογήθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών των αιτίων της τραγωδίας. Μετά το πέρας των ερευνών ο χώρος μετατράπηκε σε ένα μουσείο μνήμης. Ένας Ιταλός καλλιτέχνης πρόσθεσε 81 οθόνες – μία για κάθε θύμα, που δείχνουν μαύρο ενώ ακούγονται από τα ηχεία ακατάληπτοι ψίθυροι δημιουργώντας ένα έντονα συγκινησιακό φορτίο. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, ενώ δεν επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών. Το μουσείο βρίσκεται λίγο έξω, βόρεια από το κέντρο της πόλης στη διεύθυνση: Via di Saliceto 3/22, 40128 Μπολόνια, Ιταλία

Στο ατύχημα αυτό είναι αφιερωμένο το 13ο επεισόδιο της δημοφιλούς καναδέζικης σειράς ντοκιμαντέρ Mayday, που ερευνά αεροπορικά δυστυχήματα, με τίτλο “Σφαγή πάνω από τη Μεσόγειο”.

 

Similar Posts

Leave a Reply