Τα Λουτρά Θερμοπυλών είναι μια φημισμένη ιαματική πηγή στην περιοχή των Θερμοπυλών, 15 χιλιόμετρα πριν την πόλη της Λαμίας (ερχόμενος από την Αθήνα). Η περιοχή είναι γνωστή τόσο για την ιστορική σημασία της όσο και για τις ιαματικές της πηγές.

Η περιοχή των Θερμοπυλών είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τη διάσημη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., όπου ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες υπερασπίστηκαν την περιοχή από τους Πέρσες. Όμως οι Θερμοπύλες πήραν το όνομά τους από τις θερμές πηγές που υπήρχαν στην περιοχή, οι οποίες εκλύουν θερμό νερό και έχουν ιαματικές ιδιότητες.

Η μυθολογία λέει πως η Θεά Αθηνά ζήτησε από τον αδερφό της το Θεό Ήφαιστο να της φτιάξει τις πηγές, για να τις κάνει δώρο στον Ηρακλή ώστε αυτός να τις χρησιμοποιεί μετά τους άθλους του.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν εδώ το 1935 και περιελάμβαναν ξενοδοχείο και υδροθεραπευτήριο. Τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα μειώθηκε πολύ μέχρι που οι εγκαταστάσεις- που έτσι κι αλλιώς ήταν πλέον σε πολύ κακή κατάσταση – έκλεισαν το 2009. Σήμερα οι εγκαταστάσεις είναι απλά ερείπια, ενώ μάλιστα την περίοδο γύρω από το 2015 με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές το ξενοδοχείο και ο χώρος είχε μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων.

Η πινακίδα δεν υπάρχει πλέον

Σήμερα στην περιοχή λειτουργεί άτυπο κάμπινγκ όπου πολλοί – πολύ ξένοι ανάμεσά τους – παρκάρουν τα τροχόσπιτά τους και απολαμβάνουν τα ζεστά νερά.

Στην πραγματικότητα στην περιοχή των Θερμοπυλών υπάρχει σύμπλεγμα από πήγες. Η βασική – και αναγνωρισμένη πηγή – για την οποία μιλάμε περιλαμβάνει ένα μεγάλο καταρράκτη και μερικές λεκάνες που σχηματίζονται στη ροή του, ενώ και στο σημείο της πηγής του καταρράκτη υπάρχουν κατάλληλα σημεία για να μπεί κάποιος στα νερά.

(c) Lamia Polis 87,7 FM

Όνομα: Θερμά λουτρά Θερμοπυλών

Περιοχή: Θερμοπύλες, Φθιώτιδα

Δήμος: Λαμιέων

Θερμοκρασία: 41.1oC

Μυρωδιά υδρόθειου

Τρόπος Χρήσης: Λουτροθεραπεία

ΦΕΚ: 1616/Β/08.06.2016

Συντεταγμένες ΕΓΣΑ’87: Χ=371821,40 Υ=4294473,30 Ζ=37

Συντεταγμένες wgs84: 38.79230103571, 22.525799002056

Επιπλέον στοιχεία: ηλεκτρική αγωγιμότητα 13.790 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 5,94, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) 1,25 Bq/I, ράδιο (Ra) 1,1 Bq/I, ουράνιο (U)< 5 mg/l, χημικά στοιχεία: χλώριο (CI-
), νάτριο (Na + ), ασβέστιο (Ca 2+ ), όξινα ανθρακικά (HC03 -), κάλιο (Κ + ), πιριτικά (SiO 2 ), στρόντιο (Sr 2+ ), βόριο (Β), λίθιο (Li) και αέρια: υδρόθειο (H2 S), διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ). Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 212,5m 3 /h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: υπέρθερμο,
μετρίως θειούχο, μετρίως ανθρακούχο, χλωρονατριούχο, υπερτονικό, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, καλιούχο, χαλαζιούχο, στροντιούχο, βοριούχο, λιθιούχο ιαματικό
νερό.

Ενδείκνυται: νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Αντενδείκνυται: συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Ιστοσελίδα:

Similar Posts

Leave a Reply