Φάρος Αρμενιστής Μυκόνου
Φάρος Αρμενιστής Μυκόνου
Αρμενιστής Μυκόνου

Ο φάρος Αρμενιστής Μυκόνου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού και κατασκευάστηκε το 1891. Αν και υπήρχε πρόθεση νωρίτερα να φτιαχτεί φάρος στο συγκεκριμένο σημείο, την απόφαση επίσπευσε ένα τραγικό ναυάγιο που έγινε το 1887. Στις 16 Απριλίου 1887 το ατμόπλοιο Volta (της Βρετανικής Ανατολικής Τηλεγραφικής Εταιρίας) άπλωνε καλώδιο και έπλεε μεταξύ Τήνου και Μυκόνου. Τη μέρα εκείνη επικρατούσε ομίχλη στην περιοχή, με αποτέλεσμα το πλοίο να προσκρούσει στα βράχια ,να βυθιστεί, και να πνιγούν και τα 11 μέλη του πληρώματος.

Φάρος Αρμενιστής Μυκόνου
Φάρος Αρμενιστής Μυκόνου
Ο παλιός φανός του 1891

Έτσι αποφασίστηκε η κατασκευή φάρου κατά προτεραιότητα. Για το μηχανισμό του φανού επιλέχθηκε το πρωτοποριακό για την εποχή φωτιστικό μηχάνημα της εταιρίας Sautter-Lemonier, που το 1889 εκτέθηκε στην έκθεση του Παρισίου όπου και βραβεύτηκε (το 1889 είναι και η χρονιά που στην έκθεση του Παρισίου εγκαινιάστηκε το πύργος του Άιφελ!). Κατά μία πηγή ο μηχανισμός αυτός λειτούργησε μέχρι το 1983, οπότε και αντικαταστάθηκε με νέο που λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Άλλη πηγή αναφέρει ότι το 1933 το μηχάνημα εκείνο αντικαταστάθηκε από άλλο ισχυρότερο και ότι ο φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και επαναλειτούργησε το 1945. Σήμερα ο παλιός φανός εκτίθεται στο κέντρο της Μυκόνου, στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου.

Η θέα από το φάρο. Στο βάθος η Τήνος

Το κτήριο του φάρου σήμερα δυστυχώς δεν είναι σε καλή κατάσταση. Χωρίς συντήρηση, τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή (αν και εξακολουθεί να είναι λειτουργικός ως φάρος).

Εύκολη πρόσβαση στο Φάρο της Μυκόνου

Η πρόσβαση στο Φάρο είναι πολύ εύκολη. Φτάνει δρόμος μέχρι εκεί, μόνο που τα τελευταία μέτρα είναι χωματόδρομος (καλός)

(c) Photolab-gr | O Φάρος Αρμενιστής της Μυκόνου από ψηλά

Όνομα: Φάρος Αρμενιστής Μυκόνου

νήσος Μύκονος

Έτος κατασκευής: 1891

Ύψος Πύργου: 19μ

Φωτοβολία: 33 μίλια

Εστιακό ύψος: 184μ

Πύργος Οκτάγωνος

Similar Posts

Leave a Reply