Φάρος Τουρλίτης | (c) anjči
Φωτογραφία anjči, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Ο φάρος που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1887 πάνω στο βράχο Τουρλίτη, πρωτολειτούργησε 10 χρόνια μετά, το 1897. Ο βράχος αυτός βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Άνδρου ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο.

Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο (Christos Miaris)
(c) Christos Miaris | Ο Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο και πίσω το κάστρο και η Χώρα της Άνδρου
Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο (Konstantinos Glinos)
(c) Konstantinos Glinos | Φάρος Τουρλίτης σούρουπο

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός, ενώ καταστράφηκε από βομβαρδισμό το 1943. Το 1950, μετά το τέλος του πολέμου, πάνω στα ερείπια του αρχικού φάρου, η υπηρεσία φάρων τοποθέτησε φωτιστικά μηχανήματα πάνω σε σιδηρόφρακτη κατασκευή και επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης.

Οι κάτοικοι της Άνδρου ποτέ δεν συμπάθησαν την κατασκευή αυτή και για χρόνια ζητούσαν την ανακατασκευή του. Το 1994 με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή (η οποία κατάγεται από την άνδρο) έγινε ανακατασκευή του πύργου στην αρχική του μορφή, που είναι ο φάρος που υπάρχει σήμερα και που βλέπετε στις φωτογραφίες. Ενδιαφέρον έχει η περιγραφή του μηχανικού του έργου του Νικόλαου Άντζακα σε ιστοσελίδα της Άνδρου σχετικά με την κατασκευή του σύγχρονου φάρου.

Τοποθετήθηκαν νέα μηχανήματα και ο φάρος λειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετυλίνης με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές ανά 15 δευτερόλεπτα. Η φωτοβολία του είναι 6νμ, και το ύψος του 5 μέτρα.

(c) Άγγελος Αρναουτέλης

Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται προφανώς μόνο με σκάφος από τη θάλασσα.

Όνομα: Τουρλίτης Άνδρου

νήσος Άνδρος

Έτος κατασκευής: 1994 (1897)

Ύψος Πύργου:

Φωτοβολία: 6 ν. μίλια

Εστιακό ύψος: 21μ

Πύργος Κυκλικός

Similar Posts

Leave a Reply