Τα λουτρά Rudas είναι από τα πιο παλιά στην Βουδαπέστη, και μπορείτε να περάσετε άνετα μία ολόκληρη μέρα εκεί χωρίς να πλήξετε ούτε στιγμή! Ιδρύθηκαν το 16ο αιώνα (το τμήμα των τούρκικων λουτρών) κατά τη Οθωμανική κατοχή της πόλης, όμως συμπληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις το 19ο αιώνα, ενώ η τελευταία προσθήκη ολοκληρώθηκε το 2014. Βρίσκονται από τη μεριά της Πέστης κάτω από το λόφο Gellert (μην μπερδευτείτε άλλα είναι τα λουτρά Gellert).

Οι εγκαταστάσεις χωρίζονται σε 3 βασικά τμήματα και υπάρχει εισιτήριο που σας δίνει πρόσβαση είτε σε όλες τις εγκαταστάσεις είτε σε κάποιες από αυτές

Τα Οθωμανικά λουτρά: Είναι το πιο παλιό και παραδοσιακό τμήμα των λουτρών. Ο αρχικός Οθωμανικός θόλος και η οκταγωνική πισίνα από κάτω παραμένουν στην αρχική τους μορφή.

Η πισίνα κολύμβησης: Πρόκειται για πισίνα κολύμβησης που βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο του 19ου αιώνα.

Το τμήμα ευεξίας: Εδώ οι εγκαταστάσεις είναι πολύ μοντέρνες και φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αν έχετε χρόνο σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάρετε το εισιτήριο και για τα τρία τμήματα. Περισσότερα για τα εισιτήρια θα σας πω στο τέλος.

Οθωμανικά λουτρά

Με το που μπήκα στην αίθουσα ένιωσα πως είχα κάνει ταξίδι στο χρόνο. Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται η μεγάλη οκταγωνική πισίνα (θερμοκρασία νερού 36οC) διαμέτρου 10 μέτρων, ενώ τον θόλο από επάνω της στηρίζουν 8 κολώνες. Γύρω από την μεγάλη πισίνα υπάρχουν 4 μικρές πισίνες με θερμοκρασίες νερού 28, 30, 33, 42οC. Στην μία πλευρά της αίθουσας υπάρχει τρεχούμενο πόσιμο ιαματικό νερό. Ο ατμός από τα θερμά νερά εμποδίζει την ορατότητα δημιουργεί όμως μία αίσθηση ότι κάπου εκεί θα δεις τον πασά Σοκλού Μουσταφά να απολαμβάνει το μπάνιο του με το χαρέμι του.

Ο παλιός Οθωμανικός θόλος με την οκταγωνική πισίνα

Γύρω από την μεγάλη αίθουσα υπάρχουν δωμάτια σάουνας, δωμάτια για μασάζ, για ντουζ, αίθουσα για χαλάρωση, αλλά και ντουλαπάκια για να αφήνεις τα πράγματά σου.

(c)rudasfurdo | Οθωμανικά λουτρά
(c)rudasfurdo | αίθουσα για χαλάρωση
(c)rudasfurdo | Πόσιμο νερό

Στο τμήμα αυτό των λουτρών υπάρχουν μέρες και ώρες της εβδομάδας που επιτρέπεται η είσοδος μόνο για άντρες, μόνο για γυναίκες ή και μεικτά.

Είναι τα μοναδικά λουτρά της πόλης που δίνουν τέτοια δυνατότητα. Όταν είναι μεικτά η χρήση μαγιό είναι υποχρεωτική. Όταν είναι μόνο άντρες ή γυναίκες αν και δεν απαιτείται μαγιό, είναι υποχρεωτική η χρήση ποδιάς (σας την δίνουν στην είσοδο). Δεν επιτρέπεται δηλαδή να μένεις γυμνός. Επειδή εγώ βρέθηκα μέρα μεικτή δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν με τη λέξη apron που γράφουν, το λεξικό τη μεταφράζει πάντως ως “ποδιά, πρόσθια κάλυψη”.

Η πισίνα κολύμβησης

Εντάξει η πισίνα κολύμβησης καταλαβαίνω δεν θα ενδιαφέρει και πολλούς. Απαιτείται σκουφάκι για να κολυμπήστε, ενώ αυτό που με δυσκόλεψε ήταν ότι είναι πολύ ρηχή. Η αίθουσα όμως της πισίνας αξίζει πραγματικά να την χαζέψετε. Ανεβείτε στον πρώτο όροφο για καλύτερη θέα.

Η πισίνα κολύμβησης

Τμήμα ευεξίας

Ε εδώ είναι που θα χαλαρώσετε και που θα αράξετε με τις ώρες. Στο τμήμα αυτό υπάρχουν 2 μεγάλες πισίνες 32oC και 36οC και κάποιες μικρές. Ένα μεγάλο τζάμι χωρίζει την αίθουσα από το δρόμο όπου περνάνε αυτοκίνητα, τραμ αλλά και πεζοί (καλά ντυμένοι για το κρύο) την ώρα που εσείς είστε με το μαγιό σας στα ζεστά.

πισίνα στο τμήμα ευεξίας

Η σκάλα στην άκρη της αίθουσας οδηγεί στον ημιώροφο όπου μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να τσιμπήσετε κάτι, ντυμένοι ή με μαγιό όπως προτιμάτε. Συνεχίζοντας τη σκάλα προς τα επάνω είναι τη ταράτσα, όπου υπάρχει μία μικρή εξωτερική πισίνα με πανοραμική θέα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε εκεί γίνεται χαμός από κόσμο, και θα πρέπει να στριμωχτείτε αν θέλετε να μπείτε. Τους καλοκαιρινούς μήνες υποθέτω και οι ξαπλώστρες θα είναι γεμάτες.

(c)rudasfurdo | Οι 2 μμεγάλες πισίνες στο τμήμα ευεξίας
Στο ισόγειο οι πισίνες ευεξίας, στον ημιώροφο το εστιατόριο, και στην ταράτσα η μικρή εξωτερική πισίνα

Να έχετε υπόψιν σας ότι η επίσημη ιστοσελίδα των λουτρών είναι η rudasfurdo.hu. Το λέω αυτό γιατί κάποιες ιστοσελίδες έχουν όνομα που μπορεί να σας μπερδέψει, μόνο στην επίσημη όμως σελίδα θα βρείτε σωστές πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και την τιμή των εισιτηρίων που αλλάζουν συχνά.

Η οθόνη στην είσοδο των εγκαταστάσεων που δείχνει τις τιμές τον Οκτώβριο του 2018

Συνεπώς δεν θα σας μιλήσω αναλυτικά για τις τιμές, θα σας πω όμως γενικά ότι το εισιτήριο είναι πιο ακριβό τα σαββατοκύριακα (και τις αργίες). Η χρήση καμπίνας (για να αλλάξετε) κοστίζει λίγο παραπάνω ενώ σε κάθε περίπτωση σας δίνουν ντουλαπάκι για να βάλετε τα πράγματά σας. Το να αγοράσετε το εισιτήριο online είναι λίγο πιο ακριβό αλλά και καλά σας γλιτώνει από την ουρά (2 φορές που πήγα και μάλιστα Σάββατο και αργία δεν βρήκα ουρά). Γενικά πάντως οι τιμές παίζουν μεταξύ 4.000-7.000 Ft (να θυμάστε πάντα 1Ft = 1 δραχμή οπότε χοντρικά 340Ft = 1€).

Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας πετσέτα, σαγιονάρες, και σκουφάκι (μόνο για την πισίνα κολύμβησης) γιατί διαφορετικά θα αναγκαστείτε να τα αγοράστε από εκεί.

Κάτι που θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω, είναι ότι τα λουτρά Rudas είναι τα μοναδικά που κάποιες μέρες τις εβδομάδας μένουν ανοιχτά αργά το βράδυ. Συγκεκριμένα είναι ανοιχτά το βράδυ κάθε Παρασκευή και Σάββατο μεταξύ 22.00 – 4.00, χρειάζεται όμως διαφορετικό εισιτήριο από το ημερήσιο. Εγώ δυστυχώς δεν δοκίμασα να πάω βράδυ αλλά σίγουρα θα το κάνω την επόμενη φορά.

Συμπερασματικά τα λουτρά Rudas είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα τρία καλύτερα λουτρά της Βουδαπέστης. Είναι σίγουρα τα καλύτερα κλειστά λουτρά, τα καλύτερα οθωμανικά λουτρά, τα μοναδικά με λειτουργία νυχτερινές ώρες και ώρες ξεχωριστά για άντρες/γυναίκες.

Similar Posts

Leave a Reply