Η πιο γνωστή πηγή στην Αιδιψό, είναι η πηγή Θέρμαι Σύλλα ή αλλιώς Θέρμες Σύλλα (στη δημοτική). Εκεί υπάρχει πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο το “Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel“, οι εγκαταστάσεις του οποίου περιλαμβάνουν μία εξωτερική πισίνα και μία εσωτερική.

(c) Thermae Sylla Spa | Το 5* Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel

Το συγκρότημα του ξενοδοχείου και το spa άνοιξε τις πόρτες του το 1896 και θεωρείται πως ήταν το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχείο, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην Αιδηψό. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερρίκο Τομπάζη.

(c) Thermae Sylla Spa Η εξωτερική πισίνα
(c) Thermae Sylla Spa

Παρότι η περιοχή ήταν γνωστή για τις ιαματικές πηγές της, δεν είχαν αναπτυχθεί “σύγχρονα” ξενοδοχεία που να καλύπτουν τον αριθμό των επισκεπτών αλλά και τις απαιτήσεις τους. Το αρχικό κτίριο είχε 80 δωμάτια, όλα επιπλωμένα με υψηλής ποιότητας έπιπλα και εξοπλισμένα με ανέσεις και καινοτομίες όπως ηλεκτρικά κουδούνια και υψηλής ποιότητας κλινοσκεπάσματα. Στο υπόγειο, μαρμάρινες μπανιέρες γέμιζαν με ιαματικό νερό από την πηγή, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη από τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών και της κατασκευής του κτηρίου βρέθηκαν ρωμαϊκά ερείπια επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παράδοση που ήθελε στο ίδιο ακριβώς σημείο να υπάρχουν ρωμαϊκά λουτρά αιώνες πριν. Τα ευρύματα, υπό την προστασία του Thermae Sylla είναι ανοιχτά και προσβάσιμα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Η πηγή το όνομά της από το Ρωμαίο στρατηγό Μάριο Σύλλα που παρέμεινε στην πόλη γύρω στο 83 π.Χ προκειμένου να κάνει λουτροθεραπεία για κάποια ασθένεια των ποδιών του, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος.

Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel
Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel

Όνομα: Θέρμαι Σύλλα

Δήμος: Ιστιαίας-Αιδηψού

Θερμοκρασία: 36,5oC

Τρόπος Χρήσης: Λουτροθεραπεία

Συντεταγμένες ΕΓΣΑ’87: Χ 417095 Υ 4300604 Ζ 1

Συντεταγμένες wgs84: 38.852954295459 23.046280460715

ΦΕΚ: 2982/Β’/04.11.2014

Επιπλέον στοιχεία: ηλεκτρική αγωγιμότητα 40000 μ5/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 6,50, ραδόνιο (Rn) 473 Bq/I, ράδιο (Ra) 1,7 ± 0,5 Bq/I, ουράνιο (U) 00,11 ± 0,002 Bq/I και πε−ριέχει χλώριο (Cl), νάτριο (Na), ασβέστιο (Ca), κάλιο (Κ), βρώμιο (Br) και βόριο (Β). Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως θερμό, μεταλλικό, χλωριούχο, νατριούχο, ασβεστούχο, καλιούχο, βρωμιούχο, βοριούχο, μετρίως ραδιενεργό ιαματικό νερό.

Ενδείκνυται: για παθήσεις του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και παθήσεις περιφερικού αγγειακού συστήματος με τη μέθοδο της λουτροθεραπείας

Αντενδείκνυται: για νοσήματα καρδιαγγειακού συστήματος, άνοσο καταστολή, μολυσματικά νοσήματα σε ενεργό φάση, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και εκκριτικό έκζεμα

Ιστοσελίδα: https://www.thermaesylla.gr/

Similar Posts

Leave a Reply