Παραλία Καλαδί

Τα Κύθηρα έχουν 45 πανέμορφες παραλίες, και δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω τις 10 καλύτερες. Κατά τη γνώμη μου το νησί των Κυθήρων είναι στα 5 κορυφαία της Ελλάδας σε σχέση με το πόσο όμορφες παραλίες έχουν. Στη λίστα που έφτιαξα περιλαμβάνονται μόνο παραλίες που έχουν πρόσβαση από δρόμο και μάλιστα σχετικά βατό.

Χάρτης με τις 10 καλύτερες παραλίες των Κυθήρων
Χάρτης με τις 10 καλύτερες παραλίες των Κυθήρων

Οι καλύτερες προσβάσιμες βρίσκονται σε γενικές γραμμές στο Νότιο και Ανατολικό τμήμα, ενώ η μόνη συμβουλή που θα σας δώσω είναι να διαλέγετε παραλία με βάση αν φυσάνε άνεμοι και από που (συνήθως οι βόρειοι).

1. Καλαδί

Παραλία Καλαδί
Παραλία Καλαδί

Η παραλία Καλαδί, είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Πραγματικά το τοπίο είναι πανέμορφο και η παραλία εξαιρετική. Μόνο που θα πρέπει να κατέβετε 162 σκαλιά για να την απολαύσετε. Πάντως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Μην παραλείψετε να περπατήσετε προς τα δεξιά, πίσω από πέρασμα μεταξύ των βράχων που φαίνεται στην φωτογραφία όπου υπάρχει κι άλλη παραλία με μία σπηλιά. Να έχετε υπόψη σας ότι την παραλία την πιάνουν οι άνεμοι καθώς βρίσκεται στη δυτική ακτή των Κυθήρων.


2. Αβλέμονας

Κολύμπι στον Αβλέμονα
Κολύμπι στον Αβλέμονα

Δεν είναι ακριβώς παραλία, είναι ένας κολπίσκος με βραχάκια γύρω γύρω. Παρόλα αυτά είναι πολύ γραφικό, η αρχιτεκτονική του οικισμού Αβλέμονα είναι εξαιρετική, και εκεί έκανα το καλύτερο μπάνιο στο νησί. Επίσης είναι από τα καλύτερα μέρη να πάτε όταν φυσάει ο αέρας.


3. Χαλκός

Παραλία Χαλκός
Παραλία Χαλκός

Η παραλία Χαλκός είναι εξαιρετική. Είναι οργανωμένη, και μάλιστα θα πρέπει να πάτε νωρίς για να βρείτε θέση. Στα δεξιά υπάρχει βράχος που κάνει ωραία σκιά. Βρισκεται στη νότια ακτή των Κυθήρων και επιπλέον μέσα σε ένα κόλπο οπότε είναι ιδανική όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι.


4. Μελιδόνι

Παραλία Μελιδόνι, Κύθηρα
Παραλία Μελιδόνι, Κύθηρα

Πολύ όμορφη παραλία το Μελιδόνι! Είναι οργανωμένη, αλλά είναι αρκετά μικρή οπότε και εδώ για να βρείτε ομπρέλα πρέπει να έρθετε νωρίς γιατί δεν υπάρχει άλλη σκιά ούτε για δείγμα. Βρίσκεται στη νότια ακτή, μέσα σε ένα κόλπο και έτσι προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους που είναι οι πιο συνηθισμένοι.


5. Καψάλι

Παραλία Καψάλι
Παραλία Καψάλι

Ο οικισμός Καψάλι, είναι το επίνειο της Χώρας των Κυθήρων. Η παραλία του είναι μία όμορφη αμμουδιά με σημαντικά πλεονεκτήματα ότι είναι καλά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους και ότι βρίσκεται κοντά στη Χώρα. Ο παραλιακός πεζόδρομος χωρίζει την αμμουδιά από κάμποσα όμορφα ταβερνάκια και καφέ στα οποία μπορείτε να καθίσετε. Από την παραλία έχετε θέα στο Κάστρο των Κυθήρων αλλά και στη βραχονησίδα χύτρα. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο φάρος του Καψαλίου, όπου μπορείτε να περπατήσετε μέχρι εκεί.


6. Διακόφτι

Παραλία Διακόφτι, Κύθυρα
Παραλία Διακόφτι

Το Διακόφτι είναι το λιμάνι των Κυθήρων. Αν και συνήθως οι παραλίες δίπλα στα λιμάνια δεν είναι καλές, εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για καταπληκτική παραλία με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και ανοιχτόχρωμη άμμο. Πάνω από την παραλία έχει καφέ και καναδύο όμορφα ταβερνάκια. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, αλλά λόγω της νησίδας Μακρυκύθηρα που βρίσκεται μπροστά η παραλία είναι αρκετά προστατευμένη από τους ανέμους.


7. Φυρή Άμμος (Η γνωστή)

Παραλία Φυρή Άμμος, Κύθηρα
Παραλία Φυρή Άμμος

Υπάρχουν δύο παραλίες με αυτό το όνομα, αναφέρομαι στην πιο γνωστή που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού κοντά στο χωριό Κάλαμος. Είναι αρκετά χιλιόμετρα μέχρι την παραλία, και ο δρόμος σε κάποια σημεία χωματόδρομος. Είναι εντυπωσιακή παραλία με βότσαλο αλλά και άμμο σκουρόχρωμης κόκκινης απόχρωσης. Υπάρχει ένα beach bar και ξαπλώστρες, είναι όμως τόσο μεγάλη που το μεγαλύτερο τμήμα της είναι ελεύθερο. Επηρεάζεται πολύ από τους δυνατούς ανέμους, διαλέξτε τη μέρα που θα πάτε να μη φυσάει. Υπάρχει αρκετός χώρος για στάθμευση.


8. Παραλία Παλαιόπολη

Παραλία Παλαιόπολη, Κύθυρα
Παραλία Παλαιόπολη

Η πιο μεγάλη παραλία του νησιού είναι η Παλαιόπολη, και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά λίγο πριν τον Αβλέμονα. Σε ένα μόνο μικρό τμήμα υπάρχουν ξαπλώστρες. Έχει πολύ εύκολη πρόσβαση καθώς είναι δίπλα στον κεντρικό δρόμο, όπου μπορείτε να παρκάρετε. Την επηρεάζουν πολύ οι δυνατοί (βόρειοι, βορειοανατολικοί) άνεμοι.


9. Παραλία Λιμνιώνας

Παραλία Λιμνιώνας, Κύθηρα
Παραλία Λιμνιώνας, Κύθηρα

Μία συμπαθητική παραλία στη δυτική ακτή του νησιού των Κυθήρων είναι ο Λιμνιώνας. Η περιοχή δεν είναι ανεπτυγμένη και καθώς είναι σχετικά απομακρυσμένη η παραλία είναι πολύ ήσυχη. Βρίσκεται μέσα σε ένα κόλπο, αλλά παρόλα αυτά την επηρεάζουν αρκετά οι βόρειοι άνεμοι. Ο δρόμος φτάνει μέχρι την παραλία όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης.


10. Σπαραγαρίο

Παραλία Σπαραγαρίο, Κύθηρα
Παραλία Σπαραγαρίο

Η παραλία Σπαγαρίο βρίσκεται κάτω από τη χώρα και δίπλα από το Καψάλι. Πολύ συχνά όσοι νοικιάζουν θαλάσσιο ποδήλατο στο Καψάλι, έρχονται με αυτό ως το Σπαγαρίο. Έχει βότσαλο και είναι αρκετά προστατευμένη από τα κύματα. Σε αντίθεση με το διπλανό Καλαδί που μαζεύει οικογένειες με παιδάκια, εδώ κυρίως έρχονται ζευγάρια και παρέες. Μάλιστα εδώ μαζεύονται γυμνιστές που συμβιώνουν αρμονικά με τους μη γυμνιστές. Αν πάτε να έχετε υπόψη σας ότι έχει σκιά από το μεσημέρι, αλλά σκοτεινιάζει νωρίς γιατί ο μεγάλος βράχος κρύβει τον ήλιο


Similar Posts

Leave a Reply