Η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Όμως στο χάρτη (που έχουμε όλοι συνηθίσει να χρησιμοποιούμε) ναι, θα φαινόταν μεγαλύτερη!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι χρήσιμο για εμάς τους ανθρώπους να απεικονίσουμε το χάρτη της γης στο χαρτί. Όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει με ακρίβεια γιατί στην πραγματικότητα η γη είναι σφαιρική (τρισδιάστατη) και όχι δισδιάστατη.

Το 1569 ο Φλαμανδός γεωγράφος και χαρτογράφος Γεράρδος Μερκάτορ σχεδίασε τον χάρτη που έχουμε μάθει όλοι μας να χρησιμοποιούμε από το σχολείο, και με τον οποίο είμαστε εξοικειωμένοι. Ο χάρτης αυτός είχε το πλεονέκτημα ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ακρίβεια για σκοπούς ναυσιπλοΐας καθώς απεικονίζει με ακρίβεια το σχήμα των ηπείρων, αλλά έχει το μειονέκτημα πως παραμορφώνει το μέγεθος των σχημάτων ανάλογα με τη θέση τους σε σχέση με τον ισημερινό. Έτσι οι περιοχές κοντά στους πόλους όπως όπως είναι η Ανταρκτική και η Γροιλανδία, φαίνονται πολύ μεγαλύτερες από ότι είναι στην πραγματικότητα. Η προβολή αυτή ονομάζεται Μερκατορική Προβολή.

Υπάρχει μία εξαιρετική ιστοσελίδα, η thetruesize.com που μας επιτρέπει να μετακινήσουμε τις χώρες σε διαφορετικές τοποθεσίες. Έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε τις στρεβλώσεις.

Similar Posts

Leave a Reply