Οι πύργοι της Βερόνας Asinelli και Garisenda

Το μεσαίωνα η Μπολόνια ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, και υπήρχαν σε αυτή δεκάδες ψηλοί πύργοι. Λέγεται πως υπήρχαν περίπου 180 πύργοι, αν και στην πραγματικότητα πρέπει να ήταν γύρω στους 80-100 καθώς δεν υπήρξαν όλοι ταυτόχρονα, και κάποιοι διπλομετρήθηκαν καθώς άλλαζαν ιδιοκτησία. Αν και ο αρχικός σκοπός μπορεί να ήταν η οχύρωση της πόλης, γρήγορα η κατοχή ενός ψηλού πύργου μετατράπηκε σε επίδειξη ισχύος και δύναμη από τις πλούσιες οικογένειες της πόλης.  Όσο πιο δυνατή ήταν μία οικογένεια τόσο πιο ψηλό πύργο είχε. Σήμερα υπάρχουν μόνο μερικοί από αυτούς, ενώ αναμφισβήτητα οι πιο γνωστοί είναι οι πύργοι Asinelli και Garrisenda που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στο κέντρο της πόλης και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Μπολόνια.

Ο πύργος των Asinelli είναι ο ψηλότερος μεσαιωνικός πύργος που διασώζεται με ύψος 97 μέτρα και μία μικρή κλίση 1,3μοίρες, ενώ ο μικρότερος είναι των Garisenda με 48 μέτρα και γέρνει 4 ολόκληρες μοίρες! Και οι δύο πύργοι φτιάχτηκαν μεταξύ 1109 και 1110. Το ύψος τους όμως δεν ήταν από την αρχή αυτό. Κάθε φορά που η μία οικογένεια έκανε τον πύργο της ψηλότερο, η άλλη οικογένεια ανταπαντούσε. Γύρω στα 1350 όμως ο πύργος των Garisenda είχε γίνει τόσο επικίνδυνος, που οι αρχές τους υποχρέωσαν να τον χαμηλώσουν. Δεν ξέρουμε το αρχικό ύψος αλλά ήταν τουλάχιστον καμιά 20αριά μέτρα ψηλότερος. Γι αυτό είναι γνωστός ως ο “κοντυμένος πύργος”.

Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο τον πύργο των Asinelli. Αν ανέβετε τα 498 σκαλιά, θα ανταμειφθείτε από την θαυμάσια πανοραμική θέα της πόλης. Σημειώστε ότι εισιτήριο δεν θα βγάλετε στη βάση του πύργου, αλλά από το γραφείο που βρίσκεται στην πλατεία Maggiore στο γραφείο πληροφοριών για τουρίστες, και μάλιστα το εισιτήριο είναι για συγκεκριμένη ώρα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των τουριστών και κοστίζει 5ευρώ.

Η θέα της πόλης από τον πύργο Asinelli
Η θέα της πόλης από τον πύργο Asinelli
498 σκαλιά

 

 

Similar Posts

Leave a Reply