Κάθε πόλη της Πολωνίας και ένα περίεργο αντικείμενο:

Οι νάνοι του Βρότσλαβ – Βρότσλαβ, Πολωνία

Οι νάνοι του Βρότσλαβ

Δεν είναι ένας νάνος, αλλά πολλοί. Οι νάνοι του Βρότσλαβ είναι μικρά ειδώλια (20-30εκ) που εμφανίστηκαν στους δρόμους του Βρότσλαβ στην Πολωνία το 2005.  Το 2001 έγιναν εορτασμοί για ένα πολωνικό αντί-κομμουνιστικό κίνημα που είχε εμφανιστεί στην πόλη του Βρότλαβ τη δεκαετία του ’80 και το μνημείο του νάνου (το σύμβολο του κινήματος) τοποθετήθηκε επισήμως στην οδό Świdnicka, όπου συνέβαιναν οι εκδηλώσεις. Λίγα χρόνια μετά και κυρίως το 2005 άρχισαν να εμφανίζονται στην πόλη σε διάφορα σημεία της όλο και περισσότεροι νάνοι από διάφορους καλλιτέχνες. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 350, υπάρχουν χάρτες με τις τοποθεσίας που δείχνουν πού βρίσκονται, ενώ υπάρχει ακόμη και εφαρμογή για το κινητό!

Αν αναρωτιέστε γιατί οι νάνοι ήταν το σύμβολο του κινήματος, η απάντηση είναι η εξής: Όταν οι αρχές της χώρας (θυμίζω ακόμη το καθεστώς ήταν κομμουνιστικό) έσβηναν τα αντικυβερνητικά γκράφιτι, το κίνημα διαμαρτυρίας Orange Alternative ζωγράφιζε νάνους επάνω στα σβησμένα συνθήματα. Στόχος ήταν αφενός να γελοιοποιηθεί το καθεστώς, αλλά και να μην μπορούν εύκολα τα μέλη τους κινήματος να κατηγορηθούν για κάτι.

Το μαχαίρι που κρέμεται στην κεντρική αγορά στην πλατεία της Κρακοβίας – Κρακοβία, Πολωνία

Το μαχαίρι που κρέμεται στην κεντρική αγορά
Το μαχαίρι που κρέμεται στην κεντρική αγορά

Το μαχαίρι αυτό λέγεται ότι είναι αυτό που ο ένας αδερφός χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τον αδερφό του, και μετά να αυτοκτονήσει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία αυτή έχει 2 καμπαναριά, το ένα ψηλότερο από το άλλο. Τα 2 αδέρφια που λέτε είχαν αναλάβει να χτίσουν τα 2 καμπαναριά, ένα ο καθένας. Όταν όμως ο ένας αδερφός είδε ότι το δικό του καμπαναριό δεν είναι τόσο ψηλό όσο του αδερφού του, τυφλώθηκε από τη ζήλια και σκότωσε τον αδερφό του με το μαχαίρι αυτό και μετά αυτοκτόνησε.

Ο λόγος όμως που κρέμασαν το μαχαίρι αυτό στην κεντρική αγορά στην κεντρική πλατεία της πόλης είναι άλλος. Για να το βλέπουν οι επίδοξοι κλέφτες που τριγυρνούν στην αγορά και να ξέρουν πως με αυτό θα τους κόψουν το χέρι αν τολμήσουν να κλέψουν κάτι. Βεβαία το μαχαίρι αυτό δεν είναι το αυθεντικό, καθώς αρχικά το πήραν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και στη συνέχεια τουρίστες έχουν κλέψει το αυθεντικό αλλά και αυτά που έβαλαν οι αρχές ως αντικατάσταση. Και δυστυχώς δεν τους έπιασαν για να τους κόψουν το χέρι με αυτό…

 

Ο κιθαρίστας που κρέμεται και παίζει την κιθάρα του – Κατοβίτσε, Πολωνία

άγαλμα κιθαρίστα
άγαλμα κιθαρίστα

Όσο κι αν έψαξα, όσο κι αν ρώτησα δεν κατάφερα να βρω κάποια πληροφορία για αυτό το άγαλμα ενός κιθαρίστα με καπέλο που παίζει την κιθάρα του και κρέμεται ψηλά σε ένα πεζόδρομο του Κατοβίτσε.

Similar Posts

Leave a Reply