Katowice View from the top

Εντάξει το ξέρω, δεν έχει τη λάμψη της γειτονικής Κρακοβίας. Είναι μία βιομηχανική πόλη, αδιάφορη παλιότερα  που τα τελευταία χρόνια μεταμορφώνεται όμως. Σας βεβαιώνω λοιπόν ότι δεν θα το μετανιώσετε αν την επισκεφθείτε. Αφορμές μπορούν να υπάρξουν πολλές. Πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από την Κρακοβία, πηγαίνοντας στην Οστράβα στην Τσεχία ή απλά και μόνο για ένα για ένα χαλαρό και οικονομικό Σαββατοκύριακο.  Εγώ την επισκέφθηκα στην επιστροφή από το ταξίδι μου στην Κρακοβία (η οποία είναι μόνο 80 χλμ μακριά και το εισιτήριο με το flix bus κόστισε 2 ευρώ), καθώς είχα βρει μία πολύ οικονομική και βολική πτήση επιστροφής Κατοβίτσε – Αθήνα απόγευμα Κυριακής.

Η πόλη είναι μικρή και μπορείτε να την περπατήσετε. Ας δούμε τι θα συναντήσετε σε ένα δίωρο περίπατο. Ξεκίνησα τη βόλτα μου από το ξενοδοχείο μου, το τετράστερο Courtyard by Marriot Katwoice City Center όπου το δίκλινο στον 23ο όροφο κόστισε μόνο 72 ευρώ. Το Courtyard είναι το πιο ψηλό κτήριο και φαίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης (το χρησιμοποιούσα σαν σημείο αναφοράς για να ξέρω που βρίσκομαι).

 

Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia / Polish National Radio Sympony Orchestra / Συμφωνική ορχήστρα της Πολωνικής Εθνικής Ραδιοφωνίας

Συμφωνική ορχήστρα της Πολωνικής Εθνικής Ραδιοφωνίας
Polish National Radio Sympony Orchestra

 

Spodek (που θα πει στα πολωνικά πιατάκι από το φλιτζάνι πχ του καφέ)

Spodek, Katowice
Spodek, Katowice

Αν και το όνομά του σημαίνει πιατάκι, εμένα πιο πολύ σαν Ούφο μου μοιάζει. Το Spodek φιλοξενεί πολλές σημαντικές πολιτιστικές, επιχειρηματικές, αθλητικές εκδηλώσεις. Λίγο αφότου ξεκίνησε η κατασκευή του, φήμες άρχισαν να διαδίδονται για ελαττώματα στο σχεδιασμό.  Φήμες για ρωγμές και ελαττώματα συνέχισαν να υπάρχουν συνεχώς, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1971,  και λίγο πριν ανοίξει για το κοινό έγιναν δοκιμές αντοχής. Συγκεκριμένα 3.500 στρατιώτες προχώρησαν στην αίθουσα και μετρήθηκαν οι κραδασμοί του κτιρίου. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 11.500 άτομα

 

Międzynarodowe Centrum Kongresowe / Συνεδριακό κέντρο Międzynarodowe 

Συνεδριακό Κέντρο Międzynarodowe
Συνεδριακό Κέντρο Międzynarodowe

 

Silesian Insurgents Monument / Το  μνημείο των ανταρτών της Σιλεσίας

Το μνημείο των ανταρτών της Σιλεσίας
Το μνημείο των ανταρτών της Σιλεσίας

Η περιοχή της Σιλεσίας (όπου βρίσκεται το Κατοβίτσε) ήταν για πολύ καιρό ένα έδαφος που το ήθελαν και οι Γερμανοί και οι Πολωνοί. Το μνημείο αυτό είναι για όσους έλαβαν μέρος στις τρεις Σιλεσιανές εξεγέρσεις του 1919, 1920 και 1921, οι οποίες αποσκοπούσαν να καταστήσουν την περιοχή της Άνω Σιλεσίας μέρος του πρόσφατα ανεξάρτητου πολωνικού κράτος. Το μνημείο αποκαλύφθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1967 και τα πτερύγια συμβολίζουν τις τρεις εξεγέρσεις.

Εδώ είναι ευκαιρία να σας πω κάτι που διάβασα και που δεν ήξερα. Στις 31 Αυγούστου 1939, μια σκηνοθετημένη (από τους Ναζί) επίθεση κατά του γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού της περιοχής  αποτέλεσε την αφορμή για την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία και την τυπική έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου μία μέρα μετά. Μετά τον πόλεμο, η περιοχή δόθηκε στην Πολωνία ενώ στην ηττημένη Γερμανία από την παλαιά Σιλεσία, σήμερα ανήκει μόνο η περιφέρεια του Γκέρλιτς (Gӧrlitz).

 

Το κτήριο της Fujitsu

Το κτήριο της Fujitsu
Το κτήριο της Fujitsu

Στην πόλη η Fujitsu έχει ανοίξει το ένα από τα 8 κέντρα διανομής που έχει σε ολόκληρο τον κόσμο και στεγάζει τα γραφεία της σε ένα μεγάλο κτήριο, δίπλα στο οποίο φτιάχνει και δεύτερο κτήριο.

 

Rondo w Katowicach – Κυκλικός κόμβος με σταθμό του τραμ

Σταθμός τράμ σε κυκλικό κόμβο
Σταθμός τράμ σε κυκλικό κόμβο

Αυτός ο σταθμός τραμ πάνω στην κυκλική πλατεία, είναι ότι καλύτερο έχω δει από θέμα αρχιτεκτονικής σταθμού τραμ. Μία φωτογραφία που δείχνει το πριν και το μετά του κυκλικού κόμβου με το σταθμό του τραμ κάνει φανερό πόσο έχει βελτιωθεί η πόλη τα τελευταία χρόνια (Όπως άλλωστε και όλη η Πολωνία)

πριν και μετά
πριν και μετά

Προχωρώντας στο κέντρο του κέντρο της πόλης συναντάμε:

Ο σταθμό τρένου του Katowice

Σταθμός τρένων του Katowice
Σταθμός τρένων του Katowice

 

 

Κρεμασμένο άγαλμα κιθαρίστα που παίζει την κιθάρα του

άγαλμα κιθαρίστα
άγαλμα κιθαρίστα

Δεν κατάφερα να βρω κάποια πληροφορία για αυτό το άγαλμα ενός κιθαρίστα με καπέλο που παίζει την κιθάρα του και κρέμεται ψηλά σε ένα πεζόδρομο του Κατοβίτσε. Οποιαδήποτε πληροφορία καλοδεχούμενη

 

Καθολική εκκλησία της Παναγίας Koscioł Mariacki

Catholic Church
Catholic Church

 

Σιλεσιανό Θέατρο Stanisław Wyspiański

Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego
Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego

 

Παλιό τραμ στο κέντρο της πόλης

παλιό τραμ στο Κατοβίτσε
παλιό τραμ στο Κατοβίτσε

 

Σύγχρονο τραμ το βράδυ

Μοντέρνο τραμ τη νύχτα
Μοντέρνο τραμ τη νύχτα

Τη νύχτα οι πεζόδρομοι στο κέντρο είναι υπέροχα φωτισμένοι κάτω στο έδαφος

 

Εμπορικό κέντρο Galeria Katowicka

Galeria Katowicka
Galeria Katowicka

 

Φάτε ένα Ζapiekanki

zapiekanki katowice
zapiekanki katowice

Και φυσικά με το περπάτημα λογικό είναι να σας πιάσει μία λιγούρα, οπότε σας προτείνω να φάτε ένα zapiekanki 40 εκατοστών!

 

Κατόβιτσε ή Κατοβίτσε (;)

Λοιπόν το σωστό είναι το Κατοβίτσε. Όχι μόνο μου το επιβεβαίωσε Πολωνός αλλά αν κάνετε αναζήτηση και στο google θα το επαληθεύσετε. Κατόβιτσε το λέει μόνο η Ryanair στην ιστοσελίδα της

Similar Posts

Leave a Reply