Ribeira Grande

Η πόλη της Ribeira Grande είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στη βόρεια ακτή του νησιού του Sao Miguel. Διάλεξα να μείνω εδώ 3 βράδια και χρησιμοποιώντας τη ως βάση να εξερευνήσω τα κοντινά αξιοθέατα. Πρώτα όμως ας δούμε τι αξίζει από την ίδια την Ribeira Grande (που θα πει μεγάλο ποταμάκι/ρυάκι)

Η Γέφυρα, η κεντρική πλατεία με το δημαρχείο και το ποτάμι με τον κήπο

Η τοξωτή γέφυρα της Ribeira Grande
Η κεντρική πλατεία με το δημαρχείο και τα αιωνόβια δέντρα
Το δημαρχείο πάνω στην κεντρική πλατεία
θέατρο Ribeiragrandense
θέατρο Ribeiragrandense

Η πλατεία της Ribeira Grande βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Υπάρχουν μερικά ενδιαφέρονται κτήρια, και ένα ποταμάκι που ρέει και καταλήγει στη θάλασσα. Οι ευκαιρίες για όμορφες φωτογραφίες είναι αρκετές. Η τοξωτή γέφυρα (από την οποία περνούν ακόμη και σήμερα αυτοκίνητα) φαίνεται καλύτερα από την κεντρική πλατεία. Πάνω στην κεντρική πλατεία υπάρχουν μερικά αιωνόβια δέντρα, μερικά καφέ και φυσικά το δημαρχείο. Κάτω από την πλατεία είναι ένας πολύ όμορφος κήπος, ενώ από την άλλη μεριά του ποταμού είναι το θέατρο Ribeiragrandense.

Περίπατος στα σοκάκια

Η πόλη της Ribeira Grande είναι από τα μέρη με όμορφη αρχιτεκτονική και αξίζει ένας περίπατος στα σοκάκια της.

Οι εκκλησίες της πόλης

Igreja Matriz de Nossa Senhora da Estrela

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι εκκλησίες. Στην wikipedia αναφέρονται περισσότερες από 30 εκκλησίες! Η Μεγαλύτερη αλλά και ομορφότερη είναι οπωσδήποτε είναι η Igreja Matriz de Nossa Senhora da Estrela (που θα πει Παναγία του άστρου ή κάτι τέτοιο). Όταν ήμουν εκεί την στόλιζαν καθώς τις επόμενες μέρες ήταν κάποια γιορτή!

Η παραλία μέσα στην πόλη και οι πισίνες της πόλης

Οι δημοτικές πισίνες
Η μικρή παραλία δίπλα στις πισίνες

Όπως κάθε παραθαλάσσιο χωριό στο νησί, η Ribeira Grande δεν μπορεί παρά να έχει τις πισίνες της όπου μαζεύεται όλη η πόλη για να απολαύσει το μπάνιο της σε καθημερινή βάση σε ένα περιβάλλον προστατευμένο από τα κύματα. Οικογένειες με παιδιά, πιτσιρικαρία, μεγάλες ηλικίες όλος ο κόσμος μαζεύεται εδώ. Υπάρχει και μία μικρή παραλία στα δεξιά που δεν την πιάνουν τα κύματα

Επιπλέον ένα βράδυ και ενώ ήταν αργά, κατεβαίνοντας για περίπατο στην παραλία βλέπω να γίνεται χαμός στις πισίνες κάτι σαν βραδινό πάρτι. Ρωτάω λοιπόν, τι γίνεται εδώ; Γιορτή για την πανσέληνο λέει! ααα ναι είναι πανσέληνος σήμερα!

Η παραλία Monte Verde μέσα στην πόλη

Εκτός από τις πισίνες όμως υπάρχει και μία παραλία μέσα στην πόλη. Αξιοπρεπής αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Οι ντόπιοι δεν φαίνεται να την προτιμούν. Εξάλλου σε μικρή – περπατήσιμη – απόσταση είναι μία πολύ καλύτερη παραλία

Η παραλία της Santa Bárbara

παραλία Santa Bárbara
παραλία Santa Bárbara

Μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι η παραλία της Santa Bárbara που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Είναι πλήρως οργανωμένη με beach-bar, ναυαγοσώστες, τουαλέτες, καμπίνες για να αλλάξει κανείς και φυσικά άνετο πάρκιγκ. Η παραλία της Santa Barbara όμως είναι και η μεγαλύτερη του νησιού, με μήκος ένα χιλιόμετρο! Για χρόνια ήταν το μέρος όπου οι κάτοικοι μάζευαν άμμο (για οικοδομική χρήση), κάτι που απαγορεύτηκε μόλις το 1992.

Λίγο πριν την παραλία υπάρχουν κάποιες – εγκαταλελειμμένες φυσικά – οχυρώσεις. Εμένα πάντα μου τραβούν το ενδιαφέρον κάτι τέτοια μέρη. Σε πινακίδα που υπάρχει στην παραλία μαθαίνουμε ότι είναι από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε αυτές υπήρχαν εγκατεστημένα πολυβόλα για να υπερασπιστούν την Santa Barbara από πιθανή απόβαση εχθρικών δυνάμεων. Ευτυχώς για τους πορτογάλους δεν χρειάστηκε να τις χρησιμοποιήσουν ποτέ.

Το νεκροταφείο της Ribeira Grande

Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το νεκροταφείο. Ε λοιπόν τόσο περιποιημένο νεκροταφείο δεν έχω ξαναδεί! Πολύ περιποιημένο, όλα πεντακάθαρα και σε τάξη, και σε όλα τα μνήματα φρέσκα πολύχρωμα λουλούδια! αλήθεια πώς το κάνουν αυτό; Αν μπορούσα να διαλέξω τελευταία κατοικία οπωσδήποτε αυτή εδώ θα διάλεγα!

Η παλιά κρίνη στην Ribeira Seca

old fountain in Ribeira Seca
Η παλιά βρύση στην Ribeira Seca

Η Ribeira Seca είναι ένα μικρό χωριουδάκι λίγο έξω από τη Ribeira Grande – σχεδόν κολλητά με αυτή. Εκεί βρίσκονται τα απομεινάρια μίας παλιά βρύσης. Βλέπετε το 1563, το μικρό χωριό Ribeira Seca θάφτηκε ολόκληρο μετά από έκρηξη του γειτονικού ηφαιστείου. Η έκρηξη αυτή ήταν και η τελευταία στην περιοχή αυτή μέχρι και σήμερα.

Γενικά η Riberia Grande δεν είναι και τόσο τουριστικό μέρος, και είναι πολύ ήσυχα ιδιαίτερα τα βράδια. Ακόμη και το καλοκαίρι οι άνθρωποι μαζεύονται νωρίς μέσα, ενώ δεν έχει πολλά εστιατόρια. Για νυχτερινή ζωή ούτε λόγος. Και επειδή τριγύρω από την πόλη υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με αγελάδες, …κάποια βράδια ο αέρας έφερνε μία εσάνς μπόχας… Επίσης κάτι που μου έκανε μεγάλη (αρνητική θα έλεγα) εντύπωση είναι πως ενώ έχει μεγάλο παραλιακό μέτωπο δεν θα δεις εστιατόρια, καφέ κτλ με θέα προς τη θάλασσα (ή και κοντά στη θάλασσα).

Όπως σας είπα και στην αρχή, από τη Ribeira Grande μπορείτε να επισκεφθείτε και άλλα μέρη. Θα σας μιλήσω γι αυτά τα μέρη στο επόμενο άρθρο!

Similar Posts

Leave a Reply