Στη νότια ακτή και ακριβώς κάτω από το Furnas, βρίσκεται η Riberia Quente. To μέρος αυτό είναι εντελώς απομονωμένο καθώς δεν υπάρχει δρόμος στην ακτή ώστε να μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει παραλιακά. Ούτε από δυτικά ερχόμενος αλλά και ούτε από ανατολικά. Μόνος δρόμος μέσω του Furnas!

Αφού λοιπόν επισκεφθούμε τη Ribeira Quente θα πρέπει να γυρίσουμε στο Furnas και μετά να ξανακατέβουμε στην ακτή για να πάμε στο Provocao και στα υπόλοιπα μέρη μέχρι το ανατολικό άκρο.

Riberia Quente και η Παραλία της φωτιάς (Praia do Fogo)

Ο δρόμος που οδηγεί στην Riberia Quente

Οδηγούμε λοιπόν από το Furnas στην Riberia Quente για να δούμε βέβαια την ίδια την πόλη, αλλά κυρίως για να κολυμπήσουμε σε μία πολύ ξεχωριστή παραλία, για την οποία θα σας μιλήσω σε λίγο.

πλησιάζοντας στην Riberia Quente
πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά στην Riberia Quente

Η παραλία που λέτε ονομάζεται Praia do Fogo δηλαδή “η παραλία της φωτιάς”. Και υπάρχει λόγος γι αυτό. Βλέπετε κάτω από την επιφάνεια, από τον πυθμένα της θάλασσας βγαίνει ζεστό νερό! Θερμαινόμενη θάλασσα λοιπόν!

Praia do Fogo
Praia do Fogo

Κυρίως αυτό γίνεται αισθητό όταν υπάρχει άμπωτη και τραβιέται μέσα το νερό. Δυστυχώς όταν εγώ ήρθα δεν είχε άμπωτη οπότε δυσκολεύτηκα να βρω το σημείο που βγαίνει το νερό και η θερμοκρασία ήταν κάπως πιο ζεστή αλλά μόνο σε μερικά σημεία καθώς κολυμπούσα.

Φωτογραφία από την απέναντι μεριά | Praia do Fogo

Στο γυρισμό εκεί που μόλις έβγαινα από ένα τούνελ, με την άκρη του ματιού μου είδα ένα καταρράκτη. Φυσικά σταμάτησα λίγο πιο κάτω και πλησίασα να τον δω από κοντά. Η φύση στα Κανάρια βρίσκεται παντού, ακόμη και εκεί που δεν το περιμένεις.

Provocao

Τοπία σε χρώματα πράσινα και μπλε
To Provocao από μακριά

Από το Furnas όταν πάρουμε τη διαδρομή προς τα ανατολικά, αφού οδηγήσουμε κάμποσο σε ένα καταπράσινο τοπίο, φτάνουμε στο παραλιακό Provocao.

Το Provocao είναι ένας όμορφος, παραλιακός οικισμός. Με την πλατεία του, την εκκλησία του, το λιμανάκι του, την παραλία του και φυσικά την πισίνα του καθώς η παραλία του Provocao δεν λέει πολλά. Και προσέξτε την τιμή της ξαπλωστρας! 2€

Λουλούδια και κτίσματα με τυπική αρχιτεκτονική
Το λιμανάκι
Η πισίνα του Provocao με φόντο την παραλία του
Η παραλία του Provocao

Miradouro do Pico dos Bodes

Από το Miradouro do Pico dos Bodes έχουμε καταπληκτική θέα. Όλο το τοπίο είναι καταπράσινο. Από τη μία μερά βλέπουμε το Provocao, και από την άλλη μερά το Faial da Terra.

Η θέα προς τα δυτικά δηλαδή προς το Provocao
Το Provocao από το Miradouro με zoom
Η θέα προς τα ανατολικά προς το Faial da Terra
Καταπράσινο τοπίο, κοιτάζοντας προς τα ανατολικά

Faial da Terra

Το Faial da Terra είναι ένα χωριουδάκι με μία πολύ όμορφη εκκλησία. Παραλία της προκοπής δεν έχει – γι αυτό έχει μία δημοτική πισίνα. Έχει όμως ψησταριές για να μπορούν κάτοικοι και επισκέπτες να κάνουν μπάρμπεκιου!

Επίσης το Faial da Terra είναι το μέρος όπου μπορούμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας και να ξεκινήσουμε την πεζοπορία για δυο όμορφους και εντυπωσιακούς καταρράκτες

Salto do Prego και Salto do Carragão / Οι 2 καταρράκτες

Παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας και ξεκινάμε την πεζοπορία

Το πρώτο που πρέπει να σας επισημάνω είναι πως για να φτάσετε στους καταρράκτες πρέπει να ξεκινήσετε από το Faial da Terra. Ειδικά για τον καταρράκτη Salto do Prego, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να προσπαθήσετε να τον προσεγγίσετε από πάνω από το δρόμο όπως δείχνει το google maps.

Ο Salto do Prego είναι πρώτος, ενώ ο Salto do Carragao έχει περισσότερο περπάτημα. Για να πάτε στον Salto do Prego και να επιστρέψετε θα χρειαστείτε περίπου 1.5 ώρα (απόσταση 4 χιλιόμετρα) ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετική διαδρομή για την επιστροφή – έτσι για να μην πλήξετε – κάνοντας έτσι κυκλική διαδρομή.

Για τον Salto do Carragao σύνολο 3 ώρες – 1.5 επιπλέον (απόσταση 7.6 χιλιόμετρα). Εγώ δεν άντεξα να το δοκιμάσω, άσε που είχε αρχίσει να πέφτει ο ήλιος και σύντομα θα σκοτείνιαζε.

Ο καταρράκτης do Prego

Μετά από ένα απαραίτητο δροσιστικό μπάνιο, ο δρόμος της επιστροφής ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον. Περνάς μέσα από έναν μικρό οικισμό ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμένος αλλά τώρα σιγά σιγά οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και να επιδιορθώνουν τα σπίτια τους. Όμως δρόμος για αυτοκίνητα δεν υπάρχει.

Θέα προς το Faial da Terra και τον ωκεανό.

Επίσης στο τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού έχουμε ωραία θέα προς το Faial da Terra και τον ωκεανό. Καταπράσινη βλάστηση με ωραίο μπλε χρώμα του ωκεανού.

Fajã do Calhau

Το τελευταίο μέρος που έχει ενδιαφέρον – αλλά που δεν πήγα γιατί τα σχόλια που διάβασα για το δρόμο με φόβισαν είναι ένα οχυρό. Το Fajã do Calhau στο οποίο μπορούμε να πάμε μέσω του χωριού Agua Retorta

Similar Posts

Leave a Reply