Μόλις 25 λεπτά ανατολικά από την πρωτεύουσα Ponta Delgada και μόλις 25 λεπτά με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Vila France do Compo. Μία όμορφη μικρή πόλη, η προηγούμενη πρωτεύουσα του Sao Miguel (μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1522), πολύ γνωστή για το νησάκι που βρίσκεται απέναντί της αλλά και το χαρακτηριστικό εκκλησάκι Ermida de Nossa Senhora da Paz που βρίσκεται πάνω από την πόλη. Μπορείτε άνετα να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή εδώ!

το νησάκι της Vila Franca do Campo

Είναι τυπική εκδρομή για τους τουρίστες η επίσκεψη στο νησάκι για κολύμπι. Βλέπετε αφενός το τοπίο είναι πολύ όμορφο, αφετέρου το νησάκι έχει τέτοιο σχήμα που προσφέρεται για κολύμπι σε ήρεμα νερά, τα πιο ήρεμα σε όλο το Sao Miguel. Το σχήμα του είναι κυκλικό με μοναδικό άνοιγμα προς το βορρά, τη μεριά δηλαδή που κοιτάζει προς το Sao Miguel γεγονός που το προστατεύει από δυνατά κύματα. Το νησάκι είναι το απομεινάρι υποθαλάσσιου ηφαιστείου κάτι που φαίνεται και από το σχήμα του

Η πόλη της Vila Franca do Campo όπως φαίνεται από το βαρκάκι
Το βαρκάκι φτάνει στο νησάκι της Vila Franca do Campo
Το βαρκάκι φτάνει στο νησάκι της Vila Franca do Campo

Ο αριθμός των τουριστών που μπορεί να επισκεφθεί το νησάκι δεν είναι απεριόριστος. Υπάρχει όριο μέχρι 400 άτομα την ημέρα και το πολύ 200 ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από το 1983. Έτσι λοιπόν μικρός αριθμός εισιτηρίων παρέχεται online, αλλά αυτά εξαντλούνται γρήγορα οπότε η εναλλακτική είναι να πάτε νωρίς (ιδανικά 10.00) το πρωί στο γκισέ (το εισιτήριο κοστίζει 10€) στο λιμανάκι της Vila Franca do Campo έστω και αν την high season χρειαστεί να περιμένετε μερικές ώρες για να έρθει η σειρά σας και να περάσετε απέναντι. Εγώ πήγα κατά τις 11.00, και τελικά πέρασα απέναντι στις 13.00.

Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε το μπάνιο σας, ενώ αν κάτσετε μερικές ώρες θα δείτε το βάθος να αλλάζει αναλόγως αν είναι ώρα άμπωτης ή πλημμυρίδας. Και επειδή δεν υπάρχει πολλή σκιά πάρτε μπόλικο αντηλιακό.

Μπορείτε να περπατήσετε σε ένα πολύ σύντομο μονοπάτι σε ένα ύψωμα από όπου η θέα είναι καλύτερη, δεν επιτρέπεται όμως να προχωρήσετε από ένα σημείο και μετά.

Μία από τις όμορφες εκκλησίες

Και η πόλη όμως της Vila Franca do Campo αξίζει την προσοχή σας. Είναι πολύ όμορφη και περιποιημένη. Όμορφοι κήποι, περιποιημένα κτήρια και εκκλησίες και κανα-δύο συμπαθητικές παραλίες.

Φεύγοντας, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στο λόφο πάνω από την πόλη όπου βρίσκεται το εκκλησάκι Ermida de Nossa Senhora da Paz (που θα πει το παρεκκλήσι της Παναγίας της Ειρήνης). Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η χαρακτηριστική σκάλα που οδηγεί σε αυτό, που βέβαια φτιάχτηκε πολύ μεταγενέστερα από το εκκλησάκι.

Οι σκάλες που οδηγούν στο εκκλησάκι Ermida de Nossa Senhora da Paz
Το εκκλησάκι Ermida de Nossa Senhora da Paz

Κάτι ακόμη που έχει ενδιαφέρον στην περιοχή αλλά εγώ δεν πρόλαβα να επισκεφθώ είναι η λίμνη Lagoa do Congro με το έντονο πράσινο χρώμα των νερών της. Λένε πως ο περίπατος γύρω από αυτή αξίζει τον κόπο. Δεν πειράζει την επόμενη φορά.

Η λίμνη Lagoa do Congro

Similar Posts

Leave a Reply