Αν και δεν έχω καταλάβει γιατί ονομάζονται έτσι τα δικά μας νησιά (για τους Φούρνους Ικαρίας μιλάω), η πόλη Furnas στο νησί Sao Miguel στις Αζόρες έχει λόγο να ονομάζεται έτσι, και θα σας εξηγήσω σε λίγο το γιατί.

Καθώς που λέτε το λεωφορείο πλησίασε το Furnas, σε μία στροφή ξαφνικά βρεθήκαμε μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα – κρατήρα. Αλλά όταν λέω καταπράσινη – το εννοώ. Σαν να μπήκαμε στη ζούγκλα, σα να μπήκαμε στον παράδεισο… ένας άλλος κόσμος. Ψηλά δέντρα, πυκνή βλάστηση, και από κάτω μας η πόλη.

Καπνοί βγαίνουν από το έδαφος!

Αλλά για μια στιγμή. Λίγο μετά, καθώς πλησιάσαμε, είδαμε καπνούς να βγαίνουν από το έδαφος. Εδώ βραστό νερό βγαίνει από το ηφαιστειακό έδαφος, και ο καπνός φαίνεται από μακριά ενώ υπάρχει και μία ιδιαίτερη μυρωδιά. Βλέπετε ο κρατήρας είναι ενεργός! Τελικά εδώ είναι ο παράδεισος ή μήπως κάπου εδώ κρύβεται και η πύλη για την κόλαση;

Όπως και να έχει το Furnas είναι μαγευτικό. Μέσα η πόλη γεμάτη με καταπληκτικούς κήπους με πολύχρωμα λουλούδια, όμορφα σπίτια και όλα αυτά περιποιημένα. Αν και βρίσκεται μόλις 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Ponta Delgada, εγώ θα σας προτείνω να μείνετε 1-2 βράδια εδώ. Ας δούμε τι αξίζει να κάνει και να δει κάποιος.

Ιαματικά θερμά νερά

Λουτρά Parque Terra Nostra
Λουτρά Poça da Dona Beija

Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να απολαύσετε τα θερμά νερά. Υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις, το Parque Terra Nostra με ιαματικά νερά και μεγάλο κήπο και το Poca da Dona Beija. Εναλλακτικά μπορείτε να μείνετε και στο πολυτελές ξενοδοχείο Octant Hotels Furnas που έχει δικές του εγκαταστάσεις, αποκλειστικά για τους ενοίκους του όμως.

Ατμοί και ζεστά νερά στο Jardim Publico da Courela

Jardim Publico da Courela
Jardim Publico da Courela
Jardim Publico da Courela

Μέσα στο χωριό, στο κάτω μέρος του που βρίσκεται το Jardim Publico da Courela (δημόσιος κήπος Courela δηλαδή) θα δείτε τις Caldeiras. Γενικά η λέξη αυτή μεταφράζεται ως “καζάνι” και σημαίνει εδαφική κοιλότητα που σχηματίζεται, όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου. Είναι χρήσιμη λέξη και θα την συναντήσετε σε πολλές πινακίδες καθώς εδώ έτσι χαρακτηρίζουν τα σημεία όπου ατμοί και ζεστά νερά αναβλύζουν από τη γη!
Πάρκο Dona Beatriz

Πάρκο Dona Beatriz

Περπατήστε στο πάρκο αυτό, μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας. Ναι ο παράδεισος κάπως έτσι πρέπει να είναι.

Αρχοντικά με τους κήπους τους

Περπατώντας στο Furnas, ζήλεψα τα αρχοντικά με τους κήπους τους. Η γνωστή κομψή Πορτογαλική αρχιτεκτονική με περιποιημένους κήπους με πολύχρωμα λουλούδια. Μα αλήθεια πώς γίνεται και διατηρούν τους κήπους σε όλο το Furnas τόσο στην εντέλεια;

Εκκλησία Nossa Senhora da Alegria

Nossa Senhora da Alegria
Εκκλησία Nossa Senhora da Alegria

Η εκκλησία στο κέντρο του Furnas που το όνομά της μεταφράζεται ως “η Εκκλησία της Παναγίας της Χαράς”. Όμορφη εκκλησία στο χαρακτηριστικό πορτογαλικό στυλ, που όμως έχει δυο πύργους κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά.

Ο κήπος Cascata e Aquário das Furnas

Ο κήπος Cascata e Aquário das Furnas

Το όνομα του δημοτικού αυτού κήπου σημαίνει “Καταρράκτης και ενυδρείο Furnas”. Απολύτως καθαρός και περιποιημένος αξίζει έναν περίπατο και μία στάση.

Περπατήστε στους δρόμους της

Η πόλη δεν είναι μεγάλη, σε λίγα μόνο λεπτά θα την έχετε περπατήσει

Δοκιμάστε φαγητό, μαγειρεμένο στις Φουρμαρόλες

Φαγητό, μαγειρεμένο στις Φουρμαρόλες

Διαλέξτε ένα από τα εστιατόρια του Furnas που ετοιμάζει το φαγητό του στις φουρμαρόλες. Παλιότερα το μαγείρευαν στις φουρμαρόλες που είναι μέσα στην πόλη, τώρα σε αυτές που είναι δίπλα στη λίμνη του Furnas. Προσωπικά δεν γεύτηκα κάτι διαφορετικό. Νόστιμο, αλλά μέχρι εκεί.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, υπάρχει στο Furnas κάποια κίνηση. Κυρίως κάποια πούλμαν και κόσμος που έρχεται για τα λουτρά. Μόλις όμως βραδιάσει τα πράγματα είναι πολύ υποτονικά.

Και βέβαια αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατήσετε γύρω από τη λίμνη του Furnas, αλλά γι αυτό θα σας μιλήσω στο επόμενο άρθρο!

Similar Posts

Leave a Reply