Όταν αποφάσισα να ταξιδέψω στις Αζόρες (από τις ωραίες φωτογραφίες που είχα δει), ανακάλυψα ότι υπάρχουν αρκετά νησιά! Σε ποιο έπρεπε να πάω; Μόνο σε ένα ή σε περισσότερα. Έκατσα λοιπόν και κράτησα σημειώσεις πριν πάρω αποφάσεις και κλείσω εισιτήρια. Αν σκέφτεστε και εσείς ένα ταξίδι στις Αζόρες από εδώ πρέπει να ξεκινήσετε.

Αζόρες: 9 νησιά χωρισμένα σε 3 γκρουπ. Το δυτικό, το κεντρικό και το ανατολικό.

Οι Αζόρες αποτελούνται από 9 νησιά! Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 3 ομάδες με βάση τη θέση τους στο χάρτη. Την δυτική ομάδα , την κεντρική, και την ανατολική. Τα δύο πιο βασικά νησιά είναι το Sao Miguel και η Terceira όπου έχουν και διεθνή αεροδρόμια.

Δυτική ομάδα

Corvo : Είναι το πιο μικρό από τα 9 νησιά, με πληθυσμό μόλις 384 κατοίκους. Ολόκληρο το νησί είναι η κορυφή ενός ανενεργού θαλάσσιου ηφαιστείου και είναι προϊόν μίας έκρηξης του ηφαιστείου. Αν και μικρό, η φύση εκεί είναι πανέμορφη και προσφέρεται για την παρατήρηση των πουλιών ενώ φημίζεται για τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους.

Flores : To δυτικότερο από τα νησιά είναι και το δυτικότερο ευρωπαϊκό έδαφος. Το λένε το νησί των λουλουδιών. Η φύση εδώ είναι πανέμορφη, με φανταστικά τοπία. Καταρράκτες (οι καλύτεροι στις Αζόρες), λίμνες, βραχώδεις σχηματισμοί ενώ και αυτό όπως και το Corvo είναι ιδανικό για την παρατήρηση πουλιών.

Κεντρική ομάδα

Graciosa : Μάλλον είναι ένα από τα λιγότερο ενδιαφέροντα νησιά. Παρόλα αυτά μπορείτε να δείτε τη θέα από έναν ηφαιστειακό κρατήρα, μπορείτε να μπείτε και μέσα σε αυτόν, ενώ μπορείτε να κάνετε τα ιαματικά σας λουτρά στο θέρετρο Carapacho.

Terceira : Είναι το δεύτερο σε πληθυσμό νησί, και το πιο ανεπτυγμένο από τα νησιά της κεντρικής ομάδας. Η Terceira είναι ένα ζωντανό νησί όπου γίνονται πολλές εκδηλώσεις (πχ ταυρομαχίες, sanjoaninas το μεγαλύτερο φεστιβάλ στις Αζόρες), και είναι το νησί για πάρτι (για τα δεδομένα βέβαια των Αζoρών). Εδώ θα θαυμάσετε όμορφη πολύχρωμη αρχιτεκτονική αλλά και δάση, λιβάδια και ηφαιστειακά τοπία καθώς και το μεγαλύτερο κρατήρα που βρίσκεται στις Αζόρες. Και βέβαια είναι ιδανικό μέρος για diving καθώς γύρω από το νησί υπάρχουν πολλά ναυάγια αιώνων. Στο νησί υπάρχει μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση. Όπως υποδηλώνει το όνομά του (στα πορτογαλικά Terceira σημαίνει «Τρίτο»), ήταν το τρίτο νησί στο αρχιπέλαγος των Αζορών που ανακαλύφθηκε, μετά τη Santa Maria και το São Miguel.

Sao Jorge : Έχει μακρόστενο σχήμα και πλάτος μόνο 8χλμ. Εδώ θα δείτε βράχια, χαράδρες και λίμνες. Σε ορισμένα σημεία που τα βράχια έχουν καταρρεύσει και έχουν δημιουργήσει σχηματισμούς που ονομάζοντα fajas.Αν φτάσετε μέχρι εδώ μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το τοπικό τυρί που λέγεται Queijo.

Faial : Οι κακεντρεχείς λένε πως το ωραιότερο πράγμα στο Faial είναι η θέα προς το νησί Pico. Παρόλα αυτά μπορεί στο Faial ο επισκέπτης να απολαύσει σεληνιακά ηφαιστειακά τοπία, φυσικές πισίνες στους βράχους στις ακτές, και έναν εντυπωσιακό κρατήρα που τελευταία εξερράγη μόλις το 1957 (οπότε και το νησί μεγάλωσε κατά 3τ.χλμ). Εδώ βρίσκεται και μία μεγάλη μαρίνα για σκάφη που ταξιδεύουν μεταξύ αφρικής – αμερικής και ευρώπης.

Pico : το Pico φιλοξενεί το ψηλότερο βουνό της Πορτογαλίας, το όρος Pico σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Εξάλλου pico θα πει κορυφή στα πορτογαλικά. Το Pico είναι το πιο πρόσφατα σχηματισμένο νησί των Αζορών με ηλικία μόλις 300.000 ετών. Είναι γεμάτο με εξωτική βλάστηση και εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Το Pico είναι γνωστό ως Ilha Preta («Μαύρο νησί») λόγω των μαύρων ηφαιστειακών εδαφών του που τρέφουν τους αμπελώνες. Η ιστορία του νησιού έχει χτιστεί γύρω από το κρασί και τη φαλαινοθηρία. Το κυνήγι φαλαινών έγινε ευτυχώς παράνομο το 1986, και σήμερα είναι ένα από τα κορυφαία μέρη στον κόσμο για παρακολούθηση φαλαινών.

Ανατολική ομάδα

Sao Miguel : Το μεγαλύτερο νησί, όπου μπορεί κανείς να δει και να κάνει αρκετά πράγματα και το νησί που επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες. Ονομάζεται το “πράσινο νησί”. Από εκεί καταλαβαίνετε πόσο πράσινη είναι η φύση στο Sao Miguel. Εδώ θα δείτε εντυπωσιακούς κρατήρες, λίμνες και θα βρείτε θερμές πηγές. Το νησί αποτελείται από δύο ηφαιστειακούς σχηματισμούς και τρείς λίμνες κρατήρα. Η κυριότερη πόλη είναι η Ponta Delgada μία ιδιαίτερη σε αρχιτεκτονική πόλη, όπου στο παρελθόν υπήρξε σταθμός των πλοίων που πήγαιναν από την Ευρώπη στο Νέο Κόσμο. Το έδαφος σε κάποια σημεία είναι τόσο θερμό που οι ντόπιοι μαγειρεύουν σε αυτό, θάβοντας το σκεύος με το φαγητό, κάτω από αυτό για μερικές ώρες. Μπορείτε να διαβάσετε την ταξιδιωτική μου ιστορία από την επίσκεψή μου εκεί το καλοκαίρι του 2023

Santa Maria : Eίναι γνωστή για τις εκπληκτικές χρυσαφένιες αμμουδιές και τα κρυστάλλινα νερά της. Η Σάντα Μαρία είναι ένα από τα πιο ζεστά και ξηρά νησιά του αρχιπελάγους, καθώς αυτό το νησί είναι το νοτιότερο από τις Αζόρες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την “κόκκινη” έρημο περπατώντας σε ένα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Πίνακας με τα 9 νησιά των Αζορών από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο και η αντιστοιχία σε μέγεθος με ελληνικά νησιά
Τυπικό τοπίο των Αζορών

Πώς να ταξιδέψετε μεταξύ των νησιών

Για να ταξιδέψει κάποιος μεταξύ νησιών, μπορείτε να πετάξει ή να πάρει το πλοίο. Όχι βέβαια ότι υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ όλων των νησιών. Υπάρχουν πτήσεις από τα βασικά νησιά, και πλοία στα κοντινά. Οι πτήσεις μπορεί να είναι ακριβές και το πλοίο μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Η διαδρομή για παράδειγμα με το πλοίο από το Σάο Μιγκέλ στη Σάντα Μαρία, δύο νησιά στον ίδιο γκρουπ το ανατολικό, διαρκεί 3 ώρες. Σχεδιάστε το δρομολόγιό χρησιμοποιώντας το πλοίο για να ταξιδέψετε μεταξύ νησιών της ίδιας ομάδας και κάντε κράτηση πτήσεων για να ταξιδέψετε σε νησιά διαφορετικής ομάδας.

Similar Posts

Leave a Reply