Το Ντουμπρόβνικ είναι πολύ όμορφο και έχει αρκετά πράγματα να κάνει κανείς, όμως μη μείνετε μόνο μέσα στην πόλη. Μερικές εκδρομές τριγύρω είναι must!

1. Κρουαζιέρα στα νησιά Elaphite

Πρόκειτα για τρία νησιά: το Kolocep, το Lopud και το Sipan το μεγαλύτερο και πιο μακρινό. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που κάνουν κρουαζιέρες σε αυτά. Το εισιτήριο κοστίζει 36-40 ευρώ (ανάλογα με την εταιρία), ενώ υπάρχει και μία εταιρία που κάνει την κρουαζιέρα με ένα ιστιοφόρο εποχής 16ου αιώνα που κοστίζει 70 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται γεύμα στο σκάφος (πολύ μέτριο στη δική μας περίπτωση) και μεταφορά από και προς το ξενοδοχείο σας. Κάποια σκάφη ξεκινάνε από το λιμάνι της παλιάς πόλης, κάποια από το νέο λιμάνι. Η σειρά που επισκέπτονται τα νησιά διαφέρει, εγώ θα σας τα περιγράψω με τη σειρά που βρίσκονται στο χάρτη.

Kolocep

Δέντρα μέχρι την ακτή στο Kolocep

Το κοντινότερο στο Ντουμπρόβνικ είναι το Kolocep, που είναι και το μικρότερο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Kalamota που είναι το αρχαίο ελληνικό όνομα (έχουμε και εμείς νησιά με το όνομα Κάλαμος). Το νησί είναι καταπράσινο, και στα 40 λεπτά που μας έδωσαν το περπάτησα τριγύρω. Σε κάποια σημεία τα μονοπάτια δεν είναι και πολύ ευδιάκριτα, αλλά μη φοβάστε δεν θα χαθείτε σε ένα τόσο μικρό νησάκι.

Επίσης μπορείτε να κάνετε τη βουτιά σας, υπάρχουν 2-3 συμπαθητικές πλάζ με βότσαλο.

H κοντινότερη πλαζ στο λιμανάκι του νησιού Kolocep

Lopud


Από τα τρία νησιά πραγματικά αξίζει το Lopud, το οποίο έχει την περισσότερη ζωή (φαγητό, ξενοδοχεία), έχει βοτανικό κήπο και μία πολύ όμορφη παραλία την Sunj. Για να πάτε στην παραλία αυτή, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού, πρέπει να περπατήσετε λίγο και μετά να πάρετε taxi. Όταν λέμε taxi εννοούμε κάτι μικρά οχήματα που συνήθως χρησιμοποιούνται στα γήπεδα γκολφ. Κόστος 15 kune (2 ευρώ).

Sunj beach δεξιά μεριά | (c) Imma Cappiello
Sunj beach (αριστερή μεριά)

Αν πήγαινα ξανά, θα πήγαινα μόνο σε αυτό το νησί για να περάσω όλη την ημέρα. Και μάλιστα θα κοίταζα το ενδεχόμενο να πάω με το καράβι της γραμμής. (πληροφορίες για δρομολόγια και εισιτήρια εδώ)

Sipan

φτάνοντας στο Sipan (δείτε και το ιστιοφόρο της άλλης της ακριβής κρουαζιέρας που σας έλεγα)

Το μεγαλύτερο και πιο μακρινό είναι το Sipan. Και εδώ μπορείτε να κάνετε κάποιο περίπατο, να κάνετε καμία βουτιά ή απλά να κάτσετε για καφέ – φαγητό σε ένα από τα καταστήματα που βρίσκονται στο μικρό του λιμανάκι

παλιό αρχοντικό που μοιάζει με κάστρο
Το φαγητό που περίσσεψε δε πήγε χαμένο…

2. Κρουαζιέρα στο νησάκι Locrum

Νησάκι Locrum
Αγοράστε το εισιτήριο επι τόπου

Είναι κοντά στην πόλη του Ντουμπρόβνικ και αξίζει οπωσδήποτε να περάσετε μία μέρα εκεί. Τα καραβάκια ξεκινούν από το λιμάνι της παλιάς πόλης και το εισιτήριο κοστίζει με επιστροφή 150kuna (21€ αρκετά τσιμπημένο για μία τόσο μικρή απόσταση). Μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε καραβάκι για να επιστρέψετε. Το τελευταίο επιστρέφει στις 20.00

Από το παλιό λιμάνι ξεκινάνε τα καραβάκια για το Locrum

Μπορεί το νησάκι αυτό να μην έχει σπουδαίες παραλίες, όμως θα βρείτε σημεία να βουτήξετε από βραχάκια. Τα διαυγή γαλαζοπράσινα νερά δεν θα σας απογοητεύσουν. Όμως εκτός από κολύμπι έχετε και άλλα πράγματα να κάνετε και να δείτε. Αρχικά να σας πω, πως με το που βγείτε από το καραβάκι και περπατήσετε λίγα μέτρα έχει μία διασταύρωση

Η διασταύρωση μόλις φτάσετε με το καραβάκι

Οι περισσότεροι πάνε από τη δεξιά μεριά όπου μετά από λίγο περπάτημα θα βρείτε ένα παλιό μοναστήρι, μία λίμνη με όνομα Dead Sea, εστιατόρια και καφέ κάτω από τα δέντρα, αλλά και βραχάκια για κολύμπι.

Αν στρίψετε αριστερά έχει και πάλι βραχάκια για να κάνετε μπάνιο (καλύτερα κατά τη γνώμη μου – έχει και σκιά) ενώ αν περπατήσετε κάμποσο φτάνετε στην παραλία (στα βράχια δηλαδή) των γυμνιστών.

Είτε πάρετε τη μία κατεύθυνση είτε την άλλη, μπορείτε περπατώντας (κάτω από τα πεύκα) να κάνετε τον κύκλο και να φτάσετε από τη μία μεριά στην άλλη).

Λίμνη με το όνομα Dead Sea
Benectine Monastery of St. Mary
Βραχάκια για κολύμπι

3. Εκδορμή στην πόλη Cavtat

λιμάνι της παλιάς πόλης

Καραβάκια ξεκινούν για το Cavtat από το λιμάνι της παλιάς πόλης, αλλά μπορείτε να πάτε και με λεωφορείο για πιο οικονομικά. Εγώ πήγα με το αυτοκίνητο που είχα νοικιάσει. Βρίσκεται μόλις 20χλμ νότια του Ντουμπρόβνικ, κοντά στο αεροδρόμιο, οπότε αν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο μπορείτε να πάτε εκεί αφού το παραλάβετε ή πριν το παραδώσετε. Είναι μικρό μέρος, αλλά όμορφο. Επίσης έχει μερικούς όμορφους κόλπους-πλαζ ιδανικούς για κολύμπι. Το Cavtat είναι στην πραγματικότητα η Ρωμαική πόλη Epidaurum, οι κάτοικοι της οποίας ως πρόσφυγες έχτισαν τον 7ο αιώνα την πόλη του Ragusa (δηλαδή το Ντουμπρόβνικ).

Η πλαζ στο άκρο του Cavtat
Πλαζ κοντά στο Cavtat

4. Παραλία Sveti Jakov

Sveti Jakov
αρκετά σκαλιά για να φτάσετε κάτω

Πολύ κοντά στο Ντουμπρόβνικ (2χλμ) βρίσκεται η παραλία Sveti Jakov. Αν έχετε αυτοκίνητο να το παρκάρετε ψηλά επάνω στο δρόμο. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να περπατήσετε κανένα δεκάλεπτο, και να κατέβετε κάμποσα σκαλιά για να φτάσετε σε αυτή.

Sveti Jakov

Καθώς κατεβαίναμε τα σκαλιά περάσαμε μέσα από ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Φαινόταν να είναι πολυτελές όταν λειτουργούσε, αλλά δεν φαινόταν να είναι πολύ παλιό που να δικαιολογεί την εγκατάλειψη. Μάλιστα σε κάποιο σημείο είχε πινακίδα σχετικά με το ότι είναι επικίνδυνο για κατάρρευση. Έφυγα με την απορία τι μπορεί να είχε συμβεί σε αυτό. Το ίντερνετ όμως λύνει (σχεδόν) κάθε απορία. Την απάντηση βρήκα σε αυτή εδώ τη σελίδα The Casualties of War: The Hotel Belvedere in Dubrovnik, Croatia. , αλλά και εδώ Inside the Hotel Belvedere in Dubrovnik, Croatia: Splendor in Ruins. Όπως ήδη θα καταλάβατε το ξενοδοχείο υπήρξε θύμα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, μόλις 6 ετών όταν βομβαρδίστηκε.

Το Ξενοδοχείο Belvedere | Commons/Gzzz
Similar Posts

Leave a Reply