αμπελωνες στην Pantelleria

Φτάνοντας στο Νότιο μέρος του νησιού έχουμε δύο επιλογές. Να πάρουμε τον παραλιακό δρόμο (είχα σκοπό να το κάνω την επόμενη μέρα) ή τον δρόμο που περνάει από την ενδοχώρα του νησιού. Στην ενδοχώρα στο σημείο αυτό βρίσκονται οι αμπελώνες του νησιού. Εδώ έβγαλα μερικές από τις ομορφότερες φωτογραφίες του ταξιδιού.

Favare Grande
H πινακίδα πάνω στο δρόμο

Στο δρόμο προς τη δυτική μεριά συναντάμε το Favare Grande και τη Sauna Grotta di Benikula. Το Favare Grande είναι η Μεγάλη Φουμαρόλη, η μεγαλυτερη δηλαδή φουμαρόλη όπου μπορεί να δει κάνεις καπνούς να βγαίνουν από το βράχο. Στο δρόμο υπάρχει πινακίδα που δείχνει πως το σημείο είναι στα δεξιά. Ένας μικρός χωματόδρομος οδηγεί σε ένα ξέφωτο όπου αναγκαστικά άφησα το αυτοκίνητο για να συνεχίσω με τα πόδια. Υπήρχε πινακίδα που έδειχνε το μονοπάτι. Όμως η άτιμη πινακίδα (όπως και πολλές παρόμοιες) δεν έλεγε σε πόσα μέτρα είναι το Favare Grande. Επειδή δεν ξεκίνησα με σκοπό να περπατήσω πολύ, δεν πήρα από το αυτοκίνητο ούτε νερό, ούτε καπέλο. Προχωράω, προχωράω. Το μονοπάτι ανηφορικό και δύσβατο όμως ήταν σαφές ότι υπήρχε μονοπάτι. Μόλις απογοητευόμουν και έλεγα να γυρίσω πίσω να μία πινακίδα που επιβεβαίωνε ότι είμαι στο σωστό δρόμο. Αφού αυτό έγινε 2-3 φορές, αποφάσισα να γυρίσω. Ξεκουράζομαι λίγο (είχε αρχίσει η αλήθεια είναι να μυρίζει κάτι σαν καμένο), κάνω να επιστρέψω και λέω “μωρέ δεν ανεβαίνω σε εκείνο το βράχο να δω καλύτερα τι είναι μετά;” από το βράχο ήταν σαφές ότι στην κορυφή του λόφου κάτι κάπνιζε. Έκανα τόσο κόπο, κρίμα δεν είναι να μην φτάσω; Να μη τα πολυλογώ συνέχισα και έφτασα στο σημείο εκείνο όπου πράγματι ζεστά αέρια έβγαιναν από το βράχο. Ομολογώ δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, ίσως λίγο στη Σαντορίνη στη νέα καμένη.

πινακίδα προς favare grande
πινακίδα προς favare grande
Το βουνό καπνίζει (favare grande)
Το βουνό καπνίζει (favare grande)Είχα εξαντληθεί από τον ήλιο ντάλα μεσημέρι, σύντομα πήρα το δρόμο του γυρισμού. Σαφώς ευκολότερη η κατάβαση μου πήρε 20 λεπτά χρονομετρημένα. Άρα μπορώ με ασφάλεια να ισχυριστώ ότι η ανάβαση θα μου πήρε 30 λεπτά.

Τελευταίο αξιοθέατο της ημέρας η Sauna Grotta di Benikula, μία φυσική σάουνα μέσα σε σπηλιά πάνω στο βουνό. Είναι αστείο να βλέπεις ανθρώπους με το μαγιό να μπαίνουν μέσα στη σπηλιά για να κάνουν σάουνα. Μπήκα και εγώ, αλλά καθώς δεν το έχω με τις σάουνες έκατσα μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Φυσική σάουνα-σπηλιά (Grotta di Benikula)
Φυσική σάουνα-σπηλιά (Grotta di Benikula)
η θέα από την τοποθεσία που βρίσκεται η φυσική σάουνα
η θέα από την τοποθεσία που βρίσκεται η φυσική σάουνα

 

Επόμενο: μέρος 11 από 14 | Balata dei Turchi

Διαβάστε την αφήγησή μου για το ταξίδι μου στην Παντελλερία από την αρχή

Similar Posts

Leave a Reply