Μπορεί η Νέα Υόρκη να είναι γεμάτη με ένα σωρό από κάθε είδους μουσεία, τρία από αυτά είναι όμως τα πιο γνωστά και που έχουν να κάνουν με τέχνη: το MET, το ΜΟΜΑ και το Guggenheim. Δεν θα σας ταλαιπωρήσω με λεπτομέρειες, εξάλλου η τέχνη δεν είναι ο τομέας μου.

The Metropolitan Museum of Art (the MET)

Το Μητροπολιτικό Μουσείο τέχνης ή πιο σύντομα το ΜΕΤ είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 4ο στον κόσμο από άποψη αριθμού επισκεπτών. Βρίσκεται στην 5η λεωφόρο στην ανατολική πλευρά του Central Park.

Περιλαμβάνει 17 τμήματα από τα οποία το τμήμα αρχαίας ελληνικής τέχνης είναι ένα από τα σημαντικότερα. Πραγματικά όρεξη να έχετε μπορείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες εκεί. Το εισιτήριο (όταν πήγα εγώ είχε 25$), ισχύει για τρεις μέρες. Μπορείτε δηλαδή να επισκέπτεστε το μουσείο για 3 συνεχόμενες μέρες.

Το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς κάποτε βρισκόταν στη βιβλιοθήκη της Περγάμου

Μάλιστα με το που περνάς την κεντρική είσοδο και μπαίνεις στη μεγάλη αίθουσα όπου βγάζεις εισιτήρια υπάρχουν 2 εκθέματα. Ένα στα αριστερά και ένα στα δεξιά. Ε αυτό στα αριστερά είναι άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Άγαλμα του 170π.χ που βρισκόταν στην είσοδο της βιβλιοθήκης της Περγάμου και έχει πολλές ομοιότητες με άγαλμα του 438π.χ που βρισκόταν στον Παρθενώνα.

Το Μουσείο εκτός από Ελληνορωμαϊκή τέχνη περιλαμβάνει: Αιγυπτιακή, Ασιατική, αλλά και από όλο τον κόσμο, ευρωπαϊκούς πίνακες ζωγραφικής και αγάλματα, Ισλαμική και Αμερικανική τέχνη.

Museum of Modern Art (MoMA)

Το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης (ή MoMA όπως είναι πιο γνωστό) θεωρείται το σημαντικότερο μουσείο μοντέρνας τέχνης στον κόσμο.

To κτήριο που στεγάζεται σήμερα εγκαινιάστηκε το 2004, και αποτελείται από 6 ορόφους, καταλαμβάνοντας επιφάνεια 58.000τμ. Τα εκθέματά του ξεπερνούν τα 150.000 κομμάτια

Το δυνατό του σημείο αναμφισβήτητα είναι οι πίνακες που έχει. Στη συλλογή του υπάρχουν έργα των σπουδαιότερων ζωγράφων του 20ου αιώνα: Dali, Picaso, Van Gogh, Miro.

και μία έκπληξη: το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει τη δική σου συλλογή!

Δεν μπορεί παρά να νιώσει περήφανος κάθε Έλληνας βλέποντας το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να συνεργάζεται με ένα τόσο διάσημο μουσείο

Όμως στο μουσείο δεν υπάρχουν μόνο πίνακες. Υπάρχουν και αντικείμενα της καθημερινής ζωής που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το σχεδιασμό τους.

Guggenheim Museum

Το πρώτο εντυπωσιακό που παρατηρεί κανείς στο μουσείο Γκούγκενχάιμ είναι η αρχιτεκτονική του κτηρίου που το φιλοξενεί. Το μουσείο βρίσκεται από το 1959 και αυτό στην πέμπτη λεωφόρο, δίπλα στο Central Park, λίγα μέτρα βορειότερα από το MET.

Το κτήριο του Μουσείου στην 5η λεωφόρο άνοιεξε το 1959. Όμως ακόμη και σήμερα δείχνει εξαιρετικά μοντέρνο

Το μουσείο είναι ένα μουσείο τέχνης φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων όπως των Kandinksy, Picaso, Modigliani και πολλών άλλων. Έχει πάρει το όνομά του από τον Solomon Guggenheim ο οποίος άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης το 1929, και άρχισε να τα εκθέτει τα πρώτα χρόνια στο διαμέρισμά του.

Similar Posts

Leave a Reply