Μπορεί η μεγαλύτερη πόλη της Βιρμανίας να είναι η Yangon, όμως έπαψε να είναι η πρωτεύουσα της χώρας πριν μερικά χρόνια. Η τότε στρατιωτική δικτατορία της χώρας αποφάσισε οτι θέλει να μεταφέρει την πρωτεύουσα. Έτσι ξεκίνησε να χτίζει κάπου το 2002 μία νέα πρωτεύουσα σε μία τεράστια έκταση που υπήρχε μόνο δάσος 320χλμ βόρεια της Yangon. Η ημερομηνία δεν είναι σίγουρη καθώς ξεκίνησε να χτίζεται με μεγάλη μυστικότητα. Η μεταφορά της πρωτεύουσας στη νέα πόλη έγινε το 2006 αθόρυβα, αν και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2012

Ο λόγος που έγινε αυτό δεν είναι σαφής. Η επίσημη εκδοχή είναι πως η Yangon έχει υπερπληθυσμό και πως η νέα πρωτεύουσα βρίσκεται κεντρικότερα στη χώρα. Άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι η στρατιωτική χούντα ανησυχούσε σε βαθμό παράνοιας είτε για εισβολή στην Yangon (φήμες λένε πως κάποιο μέντιουμ πρόβλεψε ξένη εισβολή) είτε για ταραχές. Άλλη πιθανή αιτία πρέπει να είναι απλά η ματαιοδοξία της χούντας να φτιάξει ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων τη στιγμή που οι πολίτες τις χώρας είναι πολύ φτωχοί.

Η έκταση που καταλαμβάνει η πόλη είναι 5 φορές το Βερολίνο, 4 το Λονδίνο ο πλυθησμός όμως είναι μόνο 1 εκατομύριο . Για να πας από το ένα μέρος της πόλης σε κάποιο άλλο, κάποιες φορές χρειάζεται οδήγηση ακόμη και μία ώρα σε άδειους δρόμους. Οι δρόμοι είναι τεράστιοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν ακόμη και 20 λωρίδες. Αυτό που δεν έχουν είναι αυτοκίνητα. Λέγεται ότι ο λόγος που φτιάχτηκαν τόσο φαρδιοί είναι για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διάδρομοι για αεροσκάφη.

Είναι χωρισμένη σε ζώνες. Αλλού τα κυβερνητικά κτήρια, αλλού οι κατοικίες, τα ξενοδοχεία, η στρατιωτική περιοχή, και η διπλωματική ζώνη για τις ξένες πρεσβείες. Η πόλη έχει ξενοδοχεία, πολυτελή μάλιστα τα περισσότερα (και σε οικονομικές τιμές), είναι όμως άδεια από επισκέπτες. Και οι λίγοι επισκέπτες γκρινιάζουν για τα ακριβά γεύματα σε αυτά. Όσοι σκέφτηκαν να πάνε να φάνε σε ένα οικονομικό τοπικό εστιατόριο εκτός ξενοδοχείου διαπίστωσαν με έκπληξη ότι απλά δεν υπάρχουν τέτοια. Μόνο δυτικού τύπου ακριβά εστιατόρια στη ζώνη των ξενοδοχείων.

Στην πόλη φτιάξανε και μία τεράστια παγόδα, την Uppatasanti που είναι ακριβές αντίγραφο της μεγάλης παγόδας Shwedagon που βρίσκεται στη Yangon (αλλά 30 εκατοστά κοντύτερη).

Uppatasanti Pagoda
Uppatasanti Pagoda

Α! είχε σχεδιαστεί να φτιαχτεί και μετρό, αλλά το σχέδιο πάγωσε αφού δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

δείτε το βίντεο

Similar Posts

Leave a Reply