Αν επισκεφθείτε το νησί της Τενερίφης, δεν μπορεί παρά να αφιερώσετε μισή μέρα για μία εκδρομή στο Όρος Τέιδε. Είναι το ψηλότερο βουνό της Ισπανίας, έστω κι αν δεν βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο αλλά σε ένα νησί στον ατλαντικό, με την κορυφή του να είναι 3.718 μέτρα!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κορυφή ενός ηφαιστείου, του τρίτου ψηλότερου στον κόσμο αν μετρήσουμε από τον πυθμένα του ωκεανού (7.500μ περίπου ύψους). Το ηφαίστειο παραμένει ενεργό, η τελευταία έκρηξη ήταν το 1909, και αναμένεται στο μέλλον να εκραγεί και πάλι.

Το ηφαίστειο και ο περιβάλλον χώρος του αποτελούν το Εθνικό Πάρκο του Τέιδε, που από το 2007 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (επίσημη ιστοσελίδα πάρκου)

Έχοντας ως βάση το Los Cristianos, αποφασίσαμε να ανέβουμε μέχρι το τελεφερίκ (μέχρι εκεί πάει το αυτοκίνητο) από την μπλε διαδρομή, και να επιστρέψουμε από την πορτοκαλί. Σε χρόνο και οι δύο είναι περίπου το ίδιο, η μπλε είναι πιο σύντομη αλλά πιο απότομη και με στροφές. Η πορτοκαλί πιο άνετη, και περιλαμβάνει και αυτοκινητόδρομο από το ύψος του los Gigantes μέχρι το Los Cristianos.

Σεληνιακό τοπίο, και στο βάθος η κορυφή

Αφού ανεβήκαμε λοιπόν το αρχικό κομμάτι με τις πολλές στροφές, και περάσαμε και μερικά χωριά από κάποιο υψόμετρο και πάνω, φτάσαμε στο σημείο όπου το τοπίο ήταν σεληνιακό. Συνεχίσαμε λίγο ακόμη την οδήγηση και φτάσαμε στο τελεφερίκ! πηγαίνετε νωρίς το πρωί, γιατί πιο μετά έχει ουρά για το τελεφερίκ, αλλά και για να βρείτε να παρκάρετε κοντά. Ίσως να είναι καλή ιδέα να αγοράσετε το εισιτήριο online (https://www.volcanoteide.com/en). Η τιμή του εισιτηρίου 27€ με επιστροφή!!!

Το τελεφερίκ που οδηγεί στην κορυφή
Το τελεφερίκ που οδηγεί στην κορυφή
Η θέα από εκεί που φτάνει το τελεφερίκ
Η θέα από εκεί που φτάνει το τελεφερίκ
Οι πιο γενναίοι μπορούν να συνεχίσουν για την κορυφή
Οι πιο γενναίοι μπορούν να συνεχίσουν για την κορυφή

Φτάνοντας στο σημείο που ανεβαίνει το τελεφερίκ, φυσάει δυνατός αέρας και κάνει πολύ κρύο! Λίγα λεπτά μπορέσαμε να αντέξουμε. Χώρια που το περπάτημα εκεί είναι δύσκολο (θέλει κατάλληλα παπούτσια) γιατί το έδαφος είναι πολύ άγριο.

από εκεί που φτάνει το τελεφερίκ, ξεκινάνε μονοπάτια
από εκεί που φτάνει το τελεφερίκ, ξεκινάνε μονοπάτια για πεζοπορία
(c) Daari0
(c) NASA Earth Observatory |Εκπληκτική φωτογραφία από το διάστημα. Προφανώς αυτή δεν είναι δική μου, είναι της NASA

Εκεί κάπου υπάρχει και παρατηρητήριο για τον ουρανό (εμείς δεν το είδαμε), καθώς η περιοχή θεωρείται ιδανική για αστρονομικές παρατηρήσεις. Αρκετές χώρες έχουν εγκαταστήσει τηλεσκόπια εκεί.

Στην επιστροφή, όπως σας είπα, πήραμε την άλλη διαδρομή. Το θέαμα με το έδαφος να είναι σκουρόχρωμο γκρι, τα πεύκα ανοιχτό πράσινο (σε διάφορες αποχρώσεις) και ο μπλε ουρανός, δημιουργούσαν μία εικόνα που προσωπικά είναι κάτι που δεν έχω δει ξανά. Δεν ξέρω πόσο αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες που τράβηξα.

Προηγούμενο: Τουριστικά θέρετρα: Costa Adeje, Playa de las Americas και Los Cristianos

Επόμενο: Σάντα Κρουζ της Τενερίφης. Η πρωτεύουσα

Similar Posts

Leave a Reply