Τα περίφημα Λουτρά Πόζαρ, είναι ιαματικά λουτρά που βρίσκονται κοντά στο χωριό Λουτράκι στο Νομό Πέλλας πολύ κοντά στα Ελληνοασκοπιανά Σύνορα. Είναι πιθανότατα τα καλύτερα λουτρά της Ελλάδας και τα πιο πλήρη καθώς μπορεί κάποιος να τα απολαύσει στην μεγάλη εξωτερική πισίνα, σε εσωτερικά λουτρά, δίπλα στο ποτάμι και τους καταρράκτες.

εξωτερική πισίνα Λουτρά Πόζαρ
Η εξωτερική πισίνα στα Λουτρά Πόζαρ

Η λέξη Πόζαρ σημαίνει στα σλαβικά φωτιά, πυρκαγιά, θερμότητα. Λέγεται πως τα ζεστά νερά τα χρησιμοποιούσαν ήδη από την αρχαιότητα οι Μακεδόνες βασιλείς ως τόπο χαλάρωσης και αποκατάστασης μετά από μάχες και τραυματισμούς. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου επίσης έβαζαν τις σάρισες (δόρατα) της Μακεδονικής Φάλαγγας στα ζεστά νερά ώστε να γίνουν πιο σκληρά και να αυξηθεί η αντοχή τους στη μάχη.

Στη σύγχρονη εποχή, κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και ενώ στην περιοχή είχε στρατοπεδεύσει ο Σερβικός στρατός, ένας Σέρβος αξιωματικός είδε τα ζεστά νερά, και έφτιαξε εκεί την πρώτη χαβούζα. Όταν μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων η περιοχή ενώθηκε με το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τα νερά ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920. Την διαχείριση ανέλαβε ιδιώτης, ο οποίος έφτιαξε υδροθεραπευτήριο και ξενοδοχείο. Το 1985 τα λουτρά πέρασαν στην Κοινότητα Λουτρακίου, και σήμερα ανήκουν στο δήμο Αλμωπίας .

υδροθεραπευτήριο Αλέξανδρος
υδροθεραπευτήριο Αλέξανδρος

Φωτογραφίες από τις πισίνες στο νέο υδροθεραπευτήριο Αλεξάνδρειο για να διαλέξετε αυτή της αρεσκείας σας.

Σήμερα μπορεί λοιπόν κάποιος να χρησιμοποιήσει στις εγκαταστάσεις του νέου υδροθεραπευτηρίου (Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο):

-8 πισίνες (νούμερο 5 ως 12) που έχουν χωρητικότητα 6 άτομα. Λειτουργούν από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα.

-τις πισίνες Αφροδίτη και Απόλλωνας που και αυτές έχουν χωρητικότητα 6 ατόμων.

-την πισίνα Ερατώ (χωρητικότητα 4 ατόμων.

Φωτογραφίες χαμάμ και πισίνες από το παλιό υδροθεραπευτήριο

Στο παλιό υδροθεραπευτήριο:

-2 πισίνες χωρητικότητας 12 ατόμων

-2 πισίνες τύπου χαμάμ χωρητικότητας 6 ατόμων

-Ατομικές μπανιέρες

Φυσικά μπορείτε να απολαύσετε

-τη μεγάλη εξωτερική πισίνα

-τις 2 χαβούζες δίπλα στους καταρράκτες

(c) Stathis Skoufas
Η φύση είναι πανέμορφη στην περιοχή γύρω από τα λουτρά

Εκτός όμως από τα λουτρά, η φύση στην περιοχή είναι πανέμορφη. Πανύψηλα δέντρα (οξιές), το ποτάμι, το φαράγγι, σπήλαια (περίπου 15), δημιουργούν ένα εκπληκτικό καταπράσινο φυσικό τοπίο που μπορείτε να απολαύσετε ακόμη και αν δεν είστε φίλος των λουτρών.

Όνομα: Θερμή Πηγή Λουτρακίου Αριδαίας- Αλμωπίας

Περιοχή: Λουτράκι Πέλλας

Δήμος: Αλμωπίας, Πέλλα

Θερμοκρασία: 37,8oC

Άοσμο

Τρόπος Χρήσης: Λουτροθεραπεία

ΦΕΚ: 3626/Β’/31.12.2014

Συντεταγμένες ΕΓΣΑ’87: Χ 324242 Υ 4537472 Ζ 412

Συντεταγμένες wgs84: 40.972100382588 21.912898819195

Επιπλέον στοιχεία: ηλεκτρική αγωγιμότητα 1120 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 6,5, ραδόνιο (Rn) 37,1 ± 2,1 Bq/l, ράδιο (Ra) 0,26±0,13 Bq/l, ουράνιο (U) <1/ Bq/l και χημικά στοιχεία: ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), οξυανθρακικά (HCO3), κάλιο (Κ), αρσενικό (As). Η παροχή είναι 200 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: ομοιόθερμο, μεσομεταλλικό, οξυανθρακικό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο, καλιούχο, αρσενικούχο, υποτονικό ιαματικό νερό.

Ενδείκνυται: νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος

Αντενδείκνυται: για καρδιαγγειακά αναπνευστικά νοσήματα.

Ιστοσελίδα: loutrapozar.com.gr

Similar Posts

Leave a Reply