Ήταν απογευματάκι όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο της Ponta Delgada. Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και η ατμόσφαιρα διαυγής. Το αεροδρόμιο δεν είναι μακριά από την πόλη, μόλις 5 χιλιόμετρα (10 λεπτά με αυτοκίνητο( και το ταξί κοστίζει 8-10 ευρώ. Όμως η αίσθηση που είχα ήταν τόσο όμορφη (ήταν η golden hour) που αποφάσισα να περπατήσω την απόσταση. Χρειάστηκα 50 λεπτά μέχρι το κέντρο της πόλης όπου ήταν το ξενοδοχείο μου.

Η Ponta Delgada είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού Sao Miguel και η μεγαλύτερη πόλη σε όλες τις Αζόρες. Το κέντρο της είναι γραφικό με στενά σοκάκια και σπίτια με όμορφη αρχιτεκτονική, αλλά και μία μεγάλη πλατεία με αριστοκρατικά κτήρια και μνημεία τριγύρω. Αυτό όμως είναι ένα μόνο μέρος της πόλης, γιατί ένα άλλο μεγάλο μέρος της είναι μάλλον αδιάφορο (αν όχι άσχημο) με μεγάλα μοντέρνα κτήρια αρχιτεκτονικής του ’70 που ασχημαίνουν την πόλη.

Η πλατεία με τις πύλες της πόλης, το άγαλμα του Gonçalho Velho και πίσω το καμπαναριό με το ρολόι
Κυβερνητικό κτήριο πάνω στην κεντρική πλατεία
Οι πύλες της πόλης και το καμπαναριό με το ρολόι στην κεντρική πλατεία Gonçalho Velho

Το σημείο μηδέν της πόλης είναι η κεντρική πλατεία. Πάνω στην πλατεία βρίσκονται οι “πύλες της πόλης” (Portas da Cidade) και το άγαλμα του Gonçalho Velho, που έχει δώσει το όνομά του στην πλατεία. Ο Gonçalo Velho Cabral ήταν Πορτογάλος μοναχός και Διοικητής στο Τάγμα του Χριστού, εξερευνητής και διορισμένος από το στέμμα για τη διαχείριση των εδαφών του νησιού, κατά την Πορτογαλική Εποχή των ανακαλύψεων δηλαδή μεταξύ 1439 και1461. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται δημόσια κτήρια.

Πάνω από την πλατεία είναι η κεντρικότερη εκκλησία της πόλης η Igreja Matriz de São Sebastião που σημαίνει η κεντρική εκκλησία του αγίου Σεμπάστιαν, ο οποίος είναι ο άγιος προστάτης της πόλης. Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ 1531 και 1547 και είναι η μόνη στην πόλη που στο καμπαναριό της έχει ρολόι.

Εκεί κάπου υπάρχει ένας πλανόδιος με ένα καρότσι που σερβίρει χυμό ανανά. Φρεσκοστυμμένο και σερβιρισμένο μέσα στη φλούδα του ανανά. Με ή χωρίς αλκοοόλ. 10 ή 12€ αντίστοιχα. Το refill μόνο 50%! Απλά καταπληκτική και αξέχαστη γεύση!

Αριστερά διακρίνεται το φρούριο, στο κέντρο και λίγο δεξιά το καμπαναριό της εκκλησίας Igreja Matriz de São Sebastião
Το λιμάνι με τα γιοτ αλλά και άσχημους γερανούς στο βάθος
Βλέπετε το μοναδικό μπαράκι από τη μεριά της παραλίας και λίγο πιο πίσω το μοναδικό εστιατόριο

Κάτω από την πλατεία είναι ο παραλιακός δρόμος και το λιμάνι. Αν και ο παραλιακός δρόμος είναι αρκετά όμορφα φτιαγμένος, δεν μαζεύει πολύ κόσμο, ούτε έχει πολλά μαγαζιά (εστιατόρια, μπαράκια κτλ).

Το φρούριο Sao Brás
Το φρούριο Sao Brás

Λίγο πιο κάτω – στην παραλία πάντα – βρίσκεται το φρούριο Sao Brás. Απέναντι από την πλατεία βρίσκεται το φρούριο της Ponta Delgada, το Forte de São Brás. Χτίστηκε το 1552 δίπλα στο αρχικό αγκυροβόλιο για να προστατεύει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιθέσεις μαζί με άλλα τρία φρούρια. Όμως τα άλλα τρία φρούρια ισοπεδώθηκαν όταν φτιάχτηκε η προκυμαία. Μέσα στο φρούριο υπάρχει μουσείο, ενώ ακόμη και σήμερα το πορτογαλικό ναυτικό το χρησιμοποιεί. Μπροστά από το φρούριο, ένα μνημείο μνημονεύει τα θύματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

η πλατεία Campo de São Francisco

Πάνω από το φρούριο υπάρχει μία πολύ όμορφη πλατεία, η Campo de São Francisco, ομορφότερη από την κεντρική πλατεία.

Αριστερά η παλιά πόλη με παραδοσιακά κτήρια, δεξιά μοντέρνα κτήρια
Τεράστιο ξενοδοχείο μπροστά στην παραλία, παράταιρο σε σχέση με τα γραφικά κτίσματα τοπικής αρχιτεκτονικής.
Πίσω μοντέρνα κτήρια, μπροστά πισίνες αλλά και άνθρωποι που κολυμπούν στα βραχάκια

Από την άλλη μεριά της παραλίας υπάρχει από τη μέσα μεριά ένα παλιομοδίτικο εμπορικό κέντρο αλλά και ένα δύο ψηλά άσχημα κτήρια. Λίγο πιο κάτω έχει χτιστεί ένα μεγάλο-ψηλό ξενοδοχείο πάνω στον παραλιακό δρόμο (ευτυχώς ανακαινισμένο) , ενώ από τη μεριά της θάλασσας υπάρχει μαρίνα για σκάφη αλλά και πισίνες κολύμβησης

Γενικά η πόλη δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Είναι το μέρος που αναγκαστικά θα περάσεις να κάνεις τα ψώνια σου, να κάνεις τη βόλτα σου, θα κάτσεις σε κάποιο εστιατόριο και πιθανό θα έχεις ως βάση για τις εξορμήσεις σου. Αλλά σπουδαία δεν την λες.

Parque Atlantico ονομάζεται το mall της πόλης

Δεν μπορώ να μην αναφέρω το τεράστιο εμπορικό κέντρο τύπου mall που βρίσκεται λίγα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο, το Parque Atlantico. Θα έλεγα πως το μέγεθός του είναι το μισό από το δικό μας mall στο μαρούσι, με σουπερμάρκετ – σινεμά – εστιατόρια, κάτι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς τον πληθυσμό της πόλης που είναι 67.000 κάτοικοι.

Πίσω από το εμπορικό κέντρο είναι ο βοτανικός κήπος Jardim Botânico José do Canto. Ο José do Canto ήταν διάσημος κηπουρός και βοτανολόγος.

Κάτι τελευταίο που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι το σπήλαιο λάβας Gruta do Carvao που βρίσκεται προς την έξοδο της πόλης (πληροφορίες εδώ).

Σας παραθέτω και μερικές ακόμη φωτογραφίες από την Ponta Delgada

Κλινική σε ένα καταπληκτικό κτήριο
Ο κήπος Padre Sena Freitas και στο φόντο το Παλάτι Conceição
Συντριβάνι Fontanário
Στην άκρη της πόλης υπάρχουν πολύ ήσυχες γειτονιές καθαρά με κτήρια κατοικιών
Similar Posts

Leave a Reply