Του Γιάννη Γκιτσάκηαρχική ανάρτηση έγινε στο facebook)

Το Halong bay ήταν ο λόγος που το Βιετνάμ μπήκε στην ταξιδιωτική μου λίστα. Αυτός ο αχανής κόλπος με τα αμέτρητα βράχια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα έβαλε το Βιετνάμ στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Όταν όμως κάτι γίνεται τόσο τουριστικό, αυτομάτως καταστρέφεται. Αν σου κάτσει και ομίχλη, τότε δένει το γλυκό! Εμείς λοιπόν το πετύχαμε καθαρά τοπίο στην ομίχλη. Με το ζόρι βγήκαν κάποιες φωτογραφίες. Κάποιοι θεωρούν ότι η ομίχλη δίνει ένα τόνο μυστηρίου στο τοπίο. Εγώ πάλι λέω λιακάδα και πάλι λιακάδα! Αλλά δυστυχώς δύο βδομάδες στο Βόρειο Βιετνάμ είδαμε μόνο ομίχλη και ψιλόβροχο. Πάμε από την αρχή:

kissing rocks
kissing rocks

Μετάβαση

1. Με εκδρομή από την πόλη του Halong bay. Δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι έναντι του να κάνεις την εκδρομή από το Ανόι. Ίσως μάλιστα την πληρώσεις και ακριβότερα.

2. Ημερήσια εκδρομή από το Ανόι. 4 ώρες με βανάκι ως το λιμάνι από όπου ξεκινούν οι εκδρομές, 4 ή 6 ώρες εκδρομή και άλλες 4 ώρες επιστροφή στο Ανόι. Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή χαμηλού κόστους. Τιμή από 35 – 70 ευρώ με φαγητό. Τα περισσότερα πρακτορεία πουλάνε την 4ωρη εκδρομή. Αυτή δεν αξίζει, γιατί κάνει μόνο μία μικρή διαδρομή και δεν βλέπεις τα “καλά” σημεία που είναι πιο μακριά. Αν αποφασίσετε να κάνετε ημερήσια εκδρομή, να ψάξετε να βρείτε την 6ωρη εκδρομή, η οποία πηγαίνει πιο μακριά, ως το Ti Top island και τη Surprising (Sung Sot) cave, τα δύο καλύτερα viewpoints στο Halong bay. Η εκδρομή αυτή είναι ακριβώς η ίδια που κάνουν και οι δημοφιλείς, αλλά πανάκριβες, “κρουαζιέρες” 2D/1N, δηλαδή οι κρουαζιέρες με ένα βράδυ διαμονή στο πλοίο.

3. Κρουαζιέρα 2D/1N. Η πιο δημοφιλής επιλογή. Είναι η εκδρομή που κάνουν οι περισσότεροι τουρίστες. Σήμερα πάντως προσφέρεται σε εξωφρενικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από 100 ευρώ το άτομο και φτάνουν ως και 500 ευρώ το άτομο (για ένα βράδυ στο πλοίο)! Σημειώνω ότι με 400 ευρώ έκανα μία βδομάδα κρουαζιέρα στην Καραϊβική, με πραγματικό κρουαζιερόπλοιο και όχι με junk boat. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, με αυτή τη διήμερη “κρουαζιέρα” δεν βλέπεις κάτι παραπάνω από την 6ωρη ημερήσια εκδρομή. Δεν πηγαίνεις πιο μακριά στον κόλπο, όπως πίστευα και εγώ αρχικά. Αυτό διότι το κράτος έχει καθορίσει συγκεκριμένα δρομολόγια στα πλοία και όλα τα πλοία κάνουν ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο. Συνεπώς, αν ενδιαφέρεσαι μόνο να δεις το τοπίο και τα βασικά αξιοθέατα, η ημερήσια 6ωρη κρουαζιέρα των 35 ευρώ κάνει ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο με την “κρουαζιέρα” των δύο ημερών, των 100 – 500 ευρώ! Η μόνη διαφορά είναι τα δύο επιπλέον γεύματα, η διαμονή στο πλοίο και κάποιες αδιάφορες δραστηριότητες όπως μαθήματα μαγειρικής, ψάρεμα και μαθήματα tai chi. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, αυτές οι κρουαζιέρες είναι απάτη. Ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι, γιατί περιμένουν τον κόσμο να έρθει από το Ανόι (4 ώρες), στη συνέχεια κάνουν το πρόγραμμα της 6ωρης ημερήσιας κρουαζιέρας μέχρι να νυχτώσει και την άλλη ημέρα επιστρέφουν ως τις 10 – 12 το πρωί, για να μπορέσουν να καθαρίσουν τα δωμάτια και να φορτώσουν το επόμενο γκρουπ στις 12. Δηλαδή είναι ουσιαστικά μία ημερήσια εκδρομή με διαμονή στο πλοίο, την οποία πραγματικά χρυσοπληρώνεις.

Για αυτούς τους λόγους εμείς επιλέξαμε την ημερήσια 6ωρη εκδρομή από το Ανόι, την οποία πληρώσαμε 35 ευρώ, που ήταν η χαμηλότερη τιμή (την κλείσαμε στο ξενοδοχείο, αφού τσεκάραμε πρώτα τις τιμές των πρακτορείων).

Ξεκινήσαμε με pick up από το ξενοδοχείο, μεταφορά με λεωφορείο στο λιμάνι αναχώρησης των εκδρομών (4 ώρες με μισή ώρα στάση σε ένα μαγαζί για να βγει και η μίζα). Φτάσαμε στις 12, μπήκαμε στο junk boat μας και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας στο τοπίο στην ομίχλη. Με το που ξεκινήσαμε καθίσαμε για φαγητό. Φάγαμε στα γρήγορα και βγήκαμε στο πάνω κατάστρωμα για να απολαύσουμε το ομιχλώδες τοπίο.

Surprising cave
Surprising cave

Πρώτη στάση η Surprising cave (Sung Sot cave). Ωραίο viewpoint και ενδιαφέρουσα σπηλιά.

viewpoint στο νησί που είναι και η Surprising cave

Δεύτερη στάση ένα σημείο, όπου κάναμε βόλτα με καγιάκ για μισή ώρα (περιλαμβανόταν στην τιμή, να το προσέξετε αυτό, γιατί σε άλλες εκδρομές είναι έξτρα).

Η παραλία στο νησί Ti Top
Η παραλία στο νησί Ti Top

Τρίτη και τελευταία στάση το νησί Ti Top, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το καλύτερο σημείο στο Halong bay. Είναι ένα μικρό νησί, το οποίο έχει το καλύτερο viewpoint στο Halong bay, αν βέβαια δεν έχει ομίχλη! Ανεβαίνεις με κάθετα σκαλοπάτια για 20 – 30 λεπτά και γίνεσαι μούσκεμα στον ιδρώτα, αλλά η θέα αξίζει. Στη βάση του νησιού έχει μία “παραλία”, όπου θεωρητικά μπορείς να κάνεις μπάνιο, αλλά τα νερά είναι βούρκος, όπως και σε όλο τον κόλπο του Halong. Εγώ πάντως μια βουτιά την έριξα. Το τι κόλλησα δεν το ξέρω!

To viepoint στο νησί Ti Top
To viepoint στο νησί Ti Top

Μετά το νησί αρχίζει η επιστροφή στο λιμάνι και μετά το 4ωρο της επιστροφής στο Ανόι, με την απαραίτητη στάση της μισής ώρας στο ίδιο μαγαζί για τη μίζα!

Συμπερασματικά

Το Halong bay είναι ίσως το πρώτο αξιοθέατο που θα σε τραβήξει και θα σε κάνει να επισκεφτείς το Βιετνάμ. Είναι όμως πολύ ακριβό, πολύ τουριστικό και τα σημεία που μπορείς να δεις όχι τόσο εντυπωσιακά. Οι διήμερες και τριήμερες “κρουαζιέρες” δεν αξίζουν τα λεφτά τους σε καμία απολύτως περίπτωση. Οπότε, ο καλύτερος τρόπος για να δεις το Halong bay, γιατί δεν γίνεται να μην το δεις, είναι η ημερήσια 6ωρη εκδρομή από το Ανόι.

Αν όμως θέλεις να απολαύσεις πραγματικά το Halong bay, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η ημερήσια εκδρομή στο Lan Ha bay, το νότιο τμήμα του Halong bay, την οποία μπορείς να κάνεις από το νησί Cat Ba, το μεγαλύτερο νησί του Halong bay. Λεπτομέρειες στην αντίστοιχη ανάρτηση. Και υπάρχει και η επιλογή του τρίτου κόλπου, του Bai Tu Long bay, του πιο απομακρυσμένου και λιγότερο τουριστικού κόλπου του Halong bay, όπου πας με τις τριήμερες εκδρομές. Εκεί τα πράγματα είναι λιγότερο τουριστικά, αλλά οι τιμές των εκδρομών είναι σχεδόν απαγορευτικές

Similar Posts

Leave a Reply