Του Γιάννη Γκιτσάκηαρχική ανάρτηση έγινε στο facebook)

Το Ανόι είναι η πρωτεύουσα του Βιετνάμ. Πρώην πρωτεύουσα του “αυθεντικού” Βόρειου Βιετνάμ. Για τους περισσότερους ταξιδιώτες το Βόρειο Βιετνάμ είναι το αυθεντικό, σε σχέση με το “δυτικό” Νότιο Βιετνάμ και το Ανόι είναι η “αυθεντική” βιετναμέζικη μεγαλούπολη, σε σχέση με τη “δυτική” Saigon, η οποία “δεν είναι Βιετνάμ”.

Να ξεκινήσω λοιπόν λέγοντας ότι εμάς το Ανόι δεν μας άρεσε καθόλου. Είναι καθαρά τουριστικό και μάλιστα με τη νοοτροπία της αρπαχτής (αυτό το πρώτο στάδιο του τουρισμού, όπου οι χωριάτες βλέπουν λεφτά και ορμάνε να τα φάνε σαν λυσσασμένοι). Βρώμικο, άναρχη δόμηση, μέτρια αξιοθέατα, πανάκριβο για τα δεδομένα του υποτίθεται φθηνού Βόρειου Βιετνάμ και με ανθρώπους αγέλαστους, στριμμένους, κακούς, στραβούς κι ανάποδους γενικώς.

Μία πόλη που για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν μπορούσα να προσανατολιστώ και κυκλοφορούσα όλη την ημέρα με το Google maps στο χέρι. Η πιο άναρχη ρυμοτομία που έχω συναντήσει οπουδήποτε στον κόσμο. Και φυσικά και εδώ ο κακός χαμός από μηχανάκια. Θα έλεγα χειρότερα και από τη Saigon, γιατί στο Ανόι όλα τα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από παρκαρισμένα μηχανάκια και τραπεζοκαθίσματα, οπότε αναγκάζεσαι να περπατάς στο δρόμο. Εκεί λοιπόν τα μηχανάκια, είτε θα πέσουν πάνω σου, είτε θα σε ζαλίσουν στο κορνάρισμα. Πραγματικά αυτό το πράγμα δεν παλευόταν. Ήταν η πρώτη φορά σε ταξίδι που περίμενα να περάσουν οι τελευταίες ημέρες και να φύγω για να γλιτώσω από τα μηχανάκια και τους βιετναμέζους! Πάμε λοιπόν σε λεπτομέρειες:

Μετάβαση

Για τους περισσότερους, το Ανόι είναι η πύλη εισόδου τους στο Βιετνάμ. Για εμάς ήταν η πύλη αναχώρησης, καθώς ξεκινήσαμε από Saigon. Από και προς το αεροδρόμιο έχει λεωφορεία με τιμές 1 – 1,5 ευρώ.

Εμείς πήγαμε στο Ανόι από τη Hue. Ήταν η διαδρομή που με είχε προβληματίσει περισσότερο για το αν θα την κάνουμε με αεροπλάνο ή με λεωφορείο, καθότι ήταν η μεγαλύτερη απόσταση. Τελικά την κάναμε και αυτή με λεωφορείο, διότι οι εσωτερικές πτήσεις δεσμεύουν το πρόγραμμα, διότι άντε να χωρέσεις τα πράγματα στις βαλίτσες για να βγουν 20 κιλά (αδύνατον ειδικά όταν είσαι προς το τέλος του ταξιδιού) και διότι οι μέχρι τότε διαδρομές μας με νυχτερινά λεωφορεία ήταν άνετες και ξεκούραστες και είπαμε τελικά να το επιχειρήσουμε και για το Ανόι.

Το εισιτήριο Hue – Hanoi κοστίζει περίπου 10 – 12 ευρώ και η διαδρομή είναι 12 ώρες. Το νυχτερινό λεωφορείο ήταν άνετο, με μεγάλα κρεβάτια και πραγματικά το ταξίδι δεν το καταλάβαμε καθόλου. Κοιμηθήκαμε και στις 5 το πρωί ξυπνήσαμε στο Ανόι.

Η κακή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Το Ανόι λοιπόν μας υποδέχθηκε με καιρό Λονδίνου! Καταχνιά και ψιλόβροχο! Σοκ! Για τις επόμενες 2 βδομάδες στο Βόρειο Βιετνάμ δεν είδαμε ξανά το φως του ήλιου! Σε μία εποχή, αρχές Μαΐου, που υποτίθεται ότι είναι από τις καλύτερες για να επισκεφτείς το Βόρειο Βιετνάμ. Ήλιος γιοκ λοιπόν. Κάθε μέρα ομίχλη και ψιλόβροχο. Από αυτό που σου μπαίνει μέσα στα κόκκαλα. Καθαρός καιρός Λονδίνου. Και αυτή η ομίχλη, καταστροφή σκέτη. Με το ζόρι βγήκαν κάποιες φωτογραφίες. Όλες οι άλλες είναι τοπίο στην ομίχλη!

Διαμονή

Δεύτερο σοκ. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στην παλιά πόλη του Ανόι και στις γύρω περιοχές ήταν άθλια. 100 ετών ξενοδοχεία, πραγματικά τα χειρότερα που είδα σε όλο το Βιετνάμ. Και να ‘ταν μόνο αυτό; Ήταν και πανάκριβα (για τα δεδομένα του Βιετνάμ πάντα και σε σύγκριση με το υπόλοιπο Βιετνάμ και ιδίως με την υποτίθεται ακριβή Saigon). Τα περισσότερα μάλιστα είχαν κολλήσει έναν πιασάρικο τίτλο, τύπου boutique, royal, palace, King και κάτι τέτοια, είχαν ανακαινίσει λίγο τη reception και είχαν ανεβάσει τις τιμές στα ύψη. Κάτω από 30 ευρώ φοβόσουν να μπεις μέσα στο δωμάτιο και δωμάτια της προκοπής είχε από 50 ευρώ και πάνω.

Τελικά με αρκετό ψάξιμο, βρήκαμε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του καθολικού ναού της πόλης, με τιμή γύρω στα 20 ευρώ, το οποίο απ’ έξω μεν ήταν χάλια, αλλά το δωμάτιο ήταν μεγάλο, ωραίο και καθαρό. Πάλι καλά.

Αξιοθέατα

Old quarter

Η υποτίθεται αυθεντική συνοικία της πόλης, το αυθεντικό Βιετνάμ, με τους 36 δαιδαλώδεις δρόμους, κάθε ένας εκ των οποίων έχει το όνομα των μαγαζιών που είχε εκεί (π.χ. δρόμος υφασμάτων, δρόμος παπουτσιών κλπ.). Σήμερα βέβαια όλοι οι δρόμοι έπρεπε να έχουν το ίδιο όνομα: Δρόμοι τουριστικών καταστημάτων. Αφού το 90% αυτών των δρόμων απευθυνόταν στους τουρίστες και στο πορτοφόλι τους. Και μάλιστα σε τιμές τουριστικές. Πολύ ακριβότερες από την υποτίθεται ακριβή Saigon. Οι δρόμοι πραγματικός λαβύρινθος. Χωρίς χάρτη μπορεί και να γυρνούσες επί ώρες.

Εκεί θα συναντήσεις και μία κλασική απάτη των βορειοβιετναμέζων, το να κοπιάρουν διάσημα brands. Δεν εννοώ προϊόντα μαϊμού. Για παράδειγμα υπάρχει ένα πρακτορείο, το Sinh Tourist (πρώην Sinh cafe). Αυτό, επειδή παρείχε καλές και φθηνές εκδρομές, έγινε διάσημο στους τουρίστες. Ε λοιπόν, όλοι οι άλλοι πράκτορες το κόπιαραν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην παλιά πόλη του Ανόι καμιά 50αριά Sinh Tourist, με διάφορες παραλλαγές του ονόματος. Άντε τώρα να βρεις πιο είναι το original.

French quarter

κτίριο της όπερας

Η υποτίθεται γαλλική συνοικία της πόλης. Αν εξαιρέσουμε το ωραίο κτίριο της όπερας και του διπλανού ξενοδοχείου Hilton, η περίφημη γαλλική συνοικία του Ανόι δεν είχε τίποτα άλλο. Καμία σχέση με τη Saigon.

Hanoi Hilton

Hoan Kiem lake

Hoan Kiem lake
Hoan Kiem lake
Hoan Kiem lake
Η κόκκινη γέφυρα φωτισμένη

Το πιο γραφικό σημείο της πόλης, με την κόκκινη γέφυρα και το ναό Ngoc Son. Αξίζει η βόλτα γύρω από τη λίμνη. Αν βέβαια δεν έχει καταχνιά όλη μέρα! Τη νύχτα με τη γέφυρα φωτισμένη πάντως είναι εντυπωσιακή.

Η κόκκινη γέφυρα

Dong Xuan market

Dong Xuan market
Dong Xuan market
Dong Xuan market
Dong Xuan market

Η κεντρική αγορά της πόλης.

Το μαυσωλείο του Ho Chi Minh

Ho Chi Minhs mausoleum
One pillar pagoda
One pillar pagoda

Εδώ μάλιστα! Το πιο καθαρό και περιποιημένο μέρος σε ολόκληρο το Βιετνάμ! Στο χώρο του μαυσωλείου θα πρέπει να δουλεύουν περισσότεροι οδοκαθαριστές από ότι σε ολόκληρο το υπόλοιπο Ανόι. Αμ πως, έτσι θα αφήσουμε τον ταριχευμένο μας ηγέτη; Έβγαλα κάνα δυο φωτογραφίες απ’ έξω. Μέσα δεν μπήκα, γιατί έπρεπε να πας πρωί πρωί, να αφήσεις όλα τα πράγματά σου εκτός, να περιμένεις τεράστιες ουρές, να είσαι ντυμένος πάνω κάτω και όλα αυτά για να δεις μια μούμια για 5 δευτερόλεπτα, χωρίς να επιτρέπεται να βγάλεις φωτογραφίες ή να την “στραβοκοιτάξεις”. Ευχαριστώ δεν θα πάρω! Στον ίδιο χώρο, το μουσείο και η One pillar pagoda, μία παγόδα που στηρίζεται σε ένα μόνο στύλο. Το πιο ενδιαφέρον όλου του χώρου.

Ho Chi Minh's museum
Ho Chi Minh’s museum

Πολεμικά μουσεία και φυλακές που είχαν σχέση με τον πόλεμο του Βιετνάμ, στα οποία δεν πήγαμε.

Ο καθεδρικός ναός St Joseph’s

Ο καθεδρικός ναός St Joseph’s
Ο καθεδρικός ναός St Joseph’s

Βρίσκεται κοντά στο κέντρο. Αρκετά ωραίος.

Temple of Literature

Temple of Literature, Hanoi
Temple of Literature

Ο ναός του Κομφούκιου. Αρκετά ωραίος. Εισιτήριο περίπου 2 ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι οι μαρμάρινες πλάκες πάνω σε χελώνες, οι οποίες είναι ουσιαστικά τα πτυχία των φοιτητών της σχολής, τους οποίους εξέταζε ο ίδιος ο Αυτοκράτορας! Εξ ου και το να καταφέρεις να πάρεις πτυχίο ήταν άξιο καταγραφής σε μαρμάρινη πλάκα!

Temple of Literature
Temple of Literature

Thang Long citadel

Thang Long citadel

Η αυτοκρατορική πόλη, αντίστοιχη αυτής της Hue.

Tran Quoc pagoda

Tran Quoc pagoda

Το πιο όμορφο σημείο στο Ανόι. Μία όμορφη παγόδα με φοίνικες και λίμνη. Στη West lake, την άλλη κεντρική λίμνη της πόλης, η οποία είναι τεράστια.

West lake

Train street

Train street, Hanoi
Train street

Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο στο Ανόι κατά τη γνώμη μου και το πιο hot spot της πόλης. Είναι ένα σημείο, από το οποίο οι σιδηροδρομικές γραμμές περνούν μέσα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα από κατοικημένα κτίρια. Με τον καιρό τα κτίρια μετατράπηκαν σε καφετέριες και μπαρ και οι τουρίστες πηγαίνουν και κάθονται δίπλα και πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και περιμένουν το τρένο να περάσει! Το τρένο περνάει κάθε μέρα στις 19:00 και στις 19:30. Εκείνη τη στιγμή τα μαζεύουν όλα. Τραπέζια, καρέκλες, μηχανάκια. Περνάει το τρένο και μετά ξανά η ζωή συνεχίζεται! Είναι αρκετά εντυπωσιακό θέαμα. Για να το βρείτε, γράψτε train street στο Google maps.

Και μεγάλη προσοχή ε; Το τρένο δεν είναι μακέτα σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης. Σε πατάει κανονικότατα αν κάνεις καμιά χαζομάρα!

Οι καφετέριες

egg coffee, hanoi
egg coffee

Το Ανόι είναι η πρωτεύουσα του καφέ στο Βιετνάμ. Είναι γεμάτη καφετέριες. Μάλιστα υπάρχει και ο δρόμος του καφέ, ένας δρόμος στην παλιά πόλη, γεμάτος καφετέριες. Ο καφές είναι ωραίος. Δοκιμάστε τον ζεστό ή κρύο. Δοκιμάστε γεύσεις, όπως coconut coffee και egg coffee, ο διάσημος καφές με αυγό αντί για γάλα (πίνεται, αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο).

Συμπερασματικά

Από τις περιγραφές των ταξιδιωτών περίμενα κάτι το εντυπωσιακό. Τελικά απογοητεύτηκα. Δύο μέρες είναι αρκετές. Ψηφίζω Saigon.

Similar Posts

Leave a Reply