Του Γιάννη Γκιτσάκηαρχική ανάρτηση έγινε στο facebook)

Το Halong bay είναι το δυνατότερο τουριστικό brand name του Βιετνάμ. Είναι η τουριστοπαγίδα που τραβά τον κόσμο στο Βιετνάμ. Δεν νοείται να επισκεφτείς το Βιετνάμ και να μην πας στο Halong bay. Δυστυχώς όμως, ο μαζικός τουρισμός έχει χαλάσει πολύ το μέρος και έχει ανεβάσει τις τιμές στα ύψη.

Έτσι λοιπόν έψαχνα να βρω εναλλακτικές του Halong bay, με λίγους τουρίστες και χαμηλές τιμές, όπως ήταν το Halong bay παλιά, πριν τον μαζικό τουρισμό. Και ανακάλυψα το Lan Ha bay!

To Lan Ha bay βρίσκεται επίσης στον κόλπο του Halong. Πρακτικά δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από αυτό, πλην ορισμένων “διάσημων” βράχων (Kissing rocks) ή νησιών (Ti Top island) που βρίσκονται στο καθεαυτό Halong bay. Κατά τα λοιπά είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Για την ακρίβεια θα έλεγα καλύτερο, γιατί τα βράχια που είδα στο Lan Ha bay ήταν εντυπωσιακότερα από αυτά που είδα στο Halong bay. Μάλιστα το Lan Ha bay έχει τα δικά του “διάσημα” βράχια και νησιά, όπως το Chopstick island (παρόμοιο με το διάσημο James Bond island στην Ταϊλάνδη) και το Monkey island.

Για να πας στο Lan Ha bay πρέπει να πας πρώτα στο νησί Cat Ba, το μεγαλύτερο νησί του κόλπου του Halong. Από εκεί μπορείς να κανονίσεις μία ολοήμερη εκδρομή στο Lan Ha bay με τιμές που ξεκινούν από 12 ευρώ, με φαγητό και καγιάκ (σε σχέση με την τριπλάσια τιμή της ημερήσιας εκδρομής στο Halong bay από το Ανόι). Μάλιστα, χρησιμοποίησα σκοπίμως τη λέξη ολοήμερη και όχι ημερήσια, γιατί η εκδρομή είναι πραγματικά ολοήμερη. Ξεκινά στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 6 το απόγευμα, γιατί το Lan Ha bay είναι ακριβώς δίπλα στο νησί Cat Ba. Έτσι όλη η εκδρομή είναι μέσα στον κόλπο και όχι 8 ώρες στο δρόμο και 4 ή 6 ώρες στον κόλπο, όπως οι εκδρομές του Halong bay, οι οποίες ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι, γιατί αναμένουν τους τουρίστες να έρθουν από το Ανόι (4 ώρες δρόμος).

Η εκδρομή

Pick up από το ξενοδοχείο σου και μεταφορά στο διπλανό λιμάνι Ben Beo (1,5 χλμ.). Εκεί μπαίνεις στο πλοίο και ξεκινά αμέσως η εκδρομή. Μάλιστα η εκδρομή είναι εντυπωσιακή από την αρχή, καθώς στην αρχή της διαδρομής περνάς από εντυπωσιακά πλωτά χωριά, κάτι που δεν βλέπεις στις εκδρομές του Halong bay. Η εκδρομή συνεχίζει με αμέτρητα βράχια, πολύ εντυπωσιακά, τα οποία σχηματίζουν μικρά κολπάκια.

Σε ένα από αυτά σταματήσαμε για την πρώτη βουτιά. Εκεί οι ξεναγοί μας (ένας Αυστραλός και ένας Άγγλος, συμπαθέστατοι, αν και ελαφρώς μαστουρωμένοι) μας πέρασαν μέσα από μία σπηλιά και μας έβγαλαν σε μια κρυφή παραλία.

Επιστροφή στο πλοίο για φαγητό. Όχι κάτι ιδιαίτερο, αλλά για 12 ευρώ τιμή εκδρομής, μια χαρά ήταν. Συνέχεια σε ένα σημείο, όπου σταματήσαμε για καγιάκ.

Επόμενη στάση ένα άλλο σημείο, όπου βουτήξαμε και πήγαμε κολυμπώντας σε μία κρυφή λιμνοθάλασσα, με εντυπωσιακά βράχια γύρω. Μαγεία. Να μην ήταν θολό και το νερό! Να είχε και ήλιο! Πολλά ζητάω;

Τελευταία στάση το Monkey island. Εκεί είχε, τι άλλο; Μαϊμούδες! Οι οποίες για πότε σου αρπάζουν τα πράγματα ούτε που το καταλαβαίνεις! Ευτυχώς εμένα μου άρπαξε μία μόνο το αναψυκτικό που έπινα, έβγαλε το καλαμάκι, το ήπιε και ρεύτηκε κιόλας!

Εκεί λοιπόν στο Monkey island έχει ένα viewpoint με καταπληκτική θέα. Οι ξεναγοί ρώτησαν ποιοι θέλαμε να πάμε και ήρθαν μαζί μας. Αυτοί φορούσαν κάτι ορειβατικά μποτάκια. Εγώ κάτι crocs. Κάποιοι άλλοι σαγιονάρες. Με ρωτάει ο ένας, ο Αυστραλός dude μ’ αυτά τα παπούτσια θα έρθεις; Ναι ρε του λέω, μην ανησυχείς, το ‘χω, είπα εγώ, νομίζοντας ότι θα ανέβουμε σκαλοπάτια όπως στο Ti Top island του Halong bay, άντε το πολύ κάνα μονοπάτι.

Κούνια που με κούναγε! Κάναμε κανονική ορειβασία πάνω σε κατσάβραχα. Όχι όμως κανονικά κατσάβραχα. Κάτι βράχια μυτερά και κοφτερά σαν λεπίδες. Ειδικά όταν είναι βρεγμένα, είναι σαν ξυράφια είπε ο Αυστραλός! Πραγματικά, έτσι και γλιστρούσες και έπεφτες, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα έσκιζες χέρια και πόδια. Στη χειρότερη, θα πέθαινες από αιμορραγία, μέχρι να προλάβουν να σε κατεβάσουν κάτω και να σε πάνε σε κάνα νοσοκομείο! Τα λένε ρε dude νωρίτερα αυτά!

Άρχισε λοιπόν η ανάβαση, με σταθερά και προσεκτικά βήματα. Οι δύο ξεναγοί, πραγματικά γαμώ τα παιδιά, έπιαναν θέση στα πιο δύσκολα σημεία και βοηθούσαν τον κόσμο να ανέβει. Σε έναν μάλιστα έβγαλαν και τα μποτάκια τους και του τα έδωσαν, γιατί με τις σαγιονάρες δεν μπορούσε να κάνει βήμα. Η ανάβαση είχε μέτριο συντελεστή δυσκολίας με παπούτσια, αλλά με crocs ή σαγιονάρες είχε συντελεστή επιπέδου κομάντο! Δεν πειράζει, θυμήθηκα την εκπαίδευσή μου στα ΥΕΑ!

Υπήρχε ένα πολύ δύσκολο σημείο, το οποίο έπρεπε να το ανέβεις κάθετα. Αν γλιστρούσες εκεί, πραγματικά θα σακατευόσουν. Στήθηκε εκεί ο Αυστραλός σαν το κατσίκι και βοηθούσε τον κόσμο να περάσει. Πάω να περάσω κι εγώ και τότε βρήκα να γλιστρήσω! Στο χειρότερο σημείο. Ευτυχώς ο Αυστραλός με άρπαξε κατευθείαν, πριν πέσω κάτω και σακατευτώ. Να είναι καλά το παλικάρι!

Χωρίς άλλα απρόοπτα φτάσαμε στην κορυφή και η θέα μας αποζημίωσε. Και ας είχε συννεφιά για μία ακόμα μέρα. Τουλάχιστον δεν είχε την ομίχλη του Halong bay. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, πράγμα που επίσης είχε υψηλό συντελεστή δυσκολίας, γιατί δεν μπορούσες να πατήσεις κάπου. Δεν είχε κανένα επίπεδο σημείο. Ήταν όλο μυτερά, κοφτερά βράχια.

Μετά άρχισε η κατάβαση, η οποία ήταν δυσκολότερη από την ανάβαση. Ευτυχώς χωρίς απρόοπτα!

Και κάπου εκεί τελείωσε η εκδρομή και γυρίσαμε πίσω. Τελευταία στάση, το μπαράκι του αφεντικού στην πόλη, όπου μας κέρασε μπύρες, για να μας ευχαριστήσει που κάναμε την εκδρομή μαζί τους!

Η εκδρομή ήταν απλά τέλεια! Το Lan Ha bay φανταστικό, ακόμα και χωρίς ήλιο. Αλλά τα δύο παιδιά, οι ξεναγοί ήταν ότι καλύτερο. Τρομάζω στην ιδέα του να είχαμε κάνα βιετναμέζο ως ξεναγό! Ειδικά εκεί στο Monkey island σιγά μην ερχόταν μαζί μας στα κατσάβραχα. Θα μας ξαμολούσε και μετά θα μάζευε σακατεμένους!

Συμπερασματικά

Μην πληρώσετε 100 – 200 ευρώ για να κάνετε “κρουαζιέρα” στο Halong bay. Πάτε κατευθείαν στο Cat Ba και κάντε την εκδρομή στο Lan Ha bay. Αν για “ψυχολογικούς” λόγους και μόνο θέλετε να πάτε και στο καθεαυτό Halong bay, τότε να κάνετε και την ημερήσια 6ωρη εκδρομή από το Ανόι. Αλλά μην χάσετε την εκδρομή στο Lan Ha bay με τίποτα!

Similar Posts

Leave a Reply