Καθώς δεν είχα νοικιάσει ακόμη αυτοκίνητο, είχα σχεδιάσει να περπατήσω από τη Ribeira Grande μέχρι τη Lago do Fogo με τα πόδια κάνοντας στάση σε έναν όμορφο καταρράκτη και σε θερμά νερά. Η απόσταση είναι 5-6 χιλιόμετρα και ο χρόνος περπατήματος 1,5 ώρα. Η πρώτη απόπειρα ήταν πλήρως αποτυχημένη, καθώς μετά από 5 λεπτά περπατήματος, γύρισε το πόδι μου… οπότε κατέληξα να κάνω μπάνιο στην παραλία της Santa Barbara. Η δεύτερη απόπειρα την επόμενη μέρα ήταν σαφώς καλύτερη.

Πεζοπορία μέσα σε χωματόδρομους
Πεζοπορία μέσα σε χωματόδρομους

Το πρώτο κομμάτι της πεζοπορίας ήταν μέσα από αγροτικούς χωμάτινους δρόμους. Η φύση που συνάντησα καταπράσινη και το περπάτημα απόλαυση. Μόνο η μυρωδιά από τις αγελάδες ήταν κάπως δυσάρεστη…

Οι αγελάδες που λέγαμε

Μόλις βγει κανείς στον κεντρικό ασφαλτόστρωτο δρόμο το πρώτο που συναντάει είναι οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις σε όλο το νησί.

Ο καταρράκτης Salto do Cabrito

Ο καταρράκτης Salto do Cabrito

Λίγο παραπάνω είναι η παράκαμψη για τον καταρράκτη Salto do Cabrito. Δεν είναι μακριά αλλά ο δρόμος περιλαμβάνει μία απότομη κατηφόρα που στο γυρισμό είναι απότομη ανηφόρα. Πάντως υπάρχει πάρκινγκ οπότε βολεύει πολύ να έρθει κανείς με αυτοκίνητο.

Όμως αξίζει πραγματικά τον κόπο! εντυπωσιακός ο καταρράκτης αλλά και δροσιστική η βουτιά στα νερά του (ειδικά μετά από τόσο περπάτημα).

Εδώ υπάρχει και ένα μονοπάτι που οδηγεί σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Αξίζει να περπατήσετε – με πολλή προσοχή – και αυτό το μονοπάτι και να βρεθείτε πάνω από τον καταρράκτη!

Αφού ξόδεψα μπόλικη ώρα εδώ, ήρθε η ώρα να προχωρήσω την ανάβαση.

Τα θερμά νερά και ο κήπος της Caldeira Velha

Επιτέλους μετά τόσο περπάτημα – αφού έκανα και παράκαμψη με στάση – έφτασα επιτέλους στην Caldeira Velha! ανυπομονούσα για ένα ζεστό μπάνιο για να ξεκουραστώ και να πάρω δυνάμεις. Αλλά όχι. Η δεύτερη προσπάθεια θα τελείωνε εδώ. Για να μπεις στον κήπο της Caldeira Velha μπορείς να βγάλεις εισιτήριο επι-τόπου όχι όμως και για τα ζεστά λουτρά. Βλέπετε υπάρχει περιορισμός στο πόσα άτομα μπορούν να κάνουν μπάνιο ταυτόχρονα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Οπότε μία λύση μένει. Να προσπαθήσω να έρθω και τρίτη φορά… Αφού βγάλω εισιτήριο ηλεκτρονικά και αφού πλέον θα έχω αυτοκίνητο. Θα διαβάσετε πολλούς να λένε ότι είναι δυνατό να εξερευνήσει κανείς στο Sao Miguel στις Αζόρες χωρίς αυτοκίνητο. Αλήθεια είναι. Όμως το αυτοκίνητο τα κάνει όλα πολύ πιο εύκολα.

Caldeira Velha

Λίγες μέρες μετά λοιπόν και έχοντας το αυτοκίνητο έφτασα και πάλι στο σημείο που είχα σταματήσει. Για τα λουτρά της Caldeira Velha έχω γράψει ξεχωριστό άρθρο οπότε εδώ δεν θα σας πω περισσότερα.

Lago do Fogo – Η λίμνη της φωτιάς

Η πινακίδα προειδοποιεί πως πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο στο πάρκιγκ και να συνεχίσεις με το λεωφορείο.

Στο σημείο πριν τον κήπο με τα λουτρά της Caldeira Velha υπάρχει άνετο πάρκιγκ. Μάλιστα ενώ υπάρχει ωραιότατος δρόμος για το βουνό επάνω προς τη λίμνη, τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν! Βλέπετε αν άφηναν τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν επάνω θα γινόταν χαμός. Αντί αυτού υπάρχει πάντα ένας αστυνομικός που σου λέει να πας στο πάρκινγκ από όπου αναχωρεί κάθε ώρα περίπου ένα πούλμαν που κάνει τη διαδρομή και που μάλιστα κάνει στάσεις για φωτογραφίες. Αυτή τη φορά την τρίτη και φαρμακερή ήμουν πλήρως προετοιμασμένος, είχα αγοράσει και το εισιτήριο για το λεωφορείο. Και η τύχη ήταν μαζί μου σήμερα. Την συγκεκριμένη ώρα τα σύννεφα κρύφτηκαν και βγήκε ένας φανταστικός ήλιος!

Η πρώτη ολιγόλεπτη στάση του λεωφορείου για φωτογραφία

Το λεωφορείο κάνει μία πρώτη ολιγόλεπτη στάση για μία πρώτη φωτογραφία. Εδώ είμαστε ακόμη χαμηλά, αλλά από εδώ βλέπουμε μεγάλο μέρος της βόρειας ακτής και φυσικά τη Ribeira Grande.

Πιο ψηλά η θέα είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Τολμώ να πω ότι εδώ είδα το πιο εντυπωσιακό τοπίο σε ολόκληρο το ταξίδι. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι φωτογραφίες το αποτυπώνουν. Στη σημείο αυτή το λεωφορείο κάνει μεγαλύτερη στάση. Μάλιστα αν θέλεις μπορείς να πάρεις το επόμενο λεωφορείο.

Η πινακίδα απαγορεύει το κολύμπι

Κάποιοι κατέβηκαν με τα πόδια κάτω στη λίμνη. Η πεζοπορία είναι περίπου 10 λεπτά το κατέβασμα, 15 η επιστροφή. Εγώ δεν το έκανα και μετάνιωσα γι αυτό. Ένας λόγος που δεν κατέβηκα ήταν η πινακίδα που απαγορεύει το κολύμπι στη λίμνη. Το ίδιο μου είχαν πει και στην Ponta Delgada που είχα ρωτήσει στο γραφείο με τις τουριστικές πληροφορίες. Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι τα νερά δεν είναι καθαρά από τις αγελάδες και δεν υπάρχει έλεγχος. Όμως περισσότερο σαν δικαιολογία μου φάνηκε. Εδώ επάνω δεν έχει αγελάδες. Νομίζω θέλουν να έχουν ήσυχο το μυαλό τους μην τους πνιγεί κανένας τουρίστας. Επίσης το δεν υπάρχει έλεγχος δεν κατάλαβα. Εννοούσε σχετικά με τις αγελάδες, ή δεν ελέγχει κανείς για το κολύμπι; δεν ξέρω. Πάντως υπήρχαν άνθρωποι (1-2) που είδα από μακριά να κολυμπούν!

Lago do Fogo
Απίστευτα τα χρώματα
Similar Posts

Leave a Reply