Το Corralejo (Κοραλέχο) βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, και είναι μία από τις δύο πιο τουριστικές πόλεις του, και η πιο τουριστική στο βορρά. Απέναντι μπορεί να δει κανείς το νησάκι Lobos και το νησί Λανθαρότε.

corralejo map
Ο χάρτης του Corralejo με τις παραλίες και το πάρκο

Corralejo

Το Corralejo το επέλεξα ως βάση για να εξερευνήσω το βόρειο τμήμα του νησιού. Για τις εκδρομές που έκανα θα σας μιλήσω σε άλλα άρθρα, εδώ θα σας μιλήσω για το ίδιο το Corralejo και ότι ενδιαφέρον βρίσκεται τριγύρω.

νυχτερινή διασκέδαση στο Corralejo
νυχτερινή διασκέδαση στο Corralejo
Μπυρίτσα στο Corralejo

Η πόλη δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Το κέντρο έχει στενά δρομάκια όπου το βραδάκι βρίσκεται και η όποια νυχτερινή ζωή με τα ταβερνάκια. Δίπλα στη θάλασσα τα ταβερνάκια έχουν κυρίως θαλασσινά. Αυτό είναι το πιο γραφικό σημείο της πόλης.

Μετά από μία γεμάτη μέρα, τι καλύτερο από μία μπυρίτσα στο Corralejo!

Παραλία μέσα στο Corralejo
Παραλία μέσα στο Corralejo
Ηφαιστειακά πετρώματα στο Corralejo
Ηφαιστειακά πετρώματα στο Corralejo σε πλήρη αντίθεση με την ανοιχτόχρωμη άμμο

Η παραλίες μέσα στην πόλη είναι αξιοπρεπέστατες, ενώ είναι και αρκετά προστατευμένες από τους ανέμους. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα όμως είναι ότι μπορεί κάποιος που μένει στο Corralejo και δεν έχει αυτοκίνητο με 4-5 λεπτά περπάτημα να κάνει το μπάνιο του.

Η οδός del Carmen ιδανική για ψώνια στο Corralejo
Η οδός del Carmen ιδανική για ψώνια στο Corralejo
Εμπορικό κέντρο στο Corralejo
Εμπορικό κέντρο στο Corralejo

Δίπλα από το παλιό τμήμα της πόλης οι δρόμοι είναι μεγαλύτεροι και η πόλη έχει οικοδομικά τετράγωνα με μαγαζιά και παραθεριστικές κατοικίες. Η οδός del Carmen είναι η κεντρικότερη και η πιο κατάλληλη για να κάνετε τα ψώνια σας. Τουριστικά, είδη, Ρούχα, Αρώματα. Φυσικά δεν λείπουν και εδώ τα εστιατόρια. Στην άκρη της πόλης είναι και το πάρκο νερού με τσουλίθρες, πισίνες και παιχνίδια!

ημιτελές κτήριο-μεγαθήριο στο Corralejo
ημιτελές κτήριο-μεγαθήριο στο Corralejo
Εγκαταλελειμμένα κτήρια στο Corralejo
Εγκαταλελειμμένα κτήρια στο Corralejo

Εδώ θα κάνω μία μεγάλη παρένθεση και θα σας μιλήσω για κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή που έφυγα από το αεροδρόμιο με το αυτοκίνητο για να πάω στο Corralejo αλλά το είδα και μπαίνοντας στο Corralejo. Λίγα χιλιόμετρα λοιπόν από το αεροδρόμιο υπάρχουν πολλά μεγάλων διαστάσεων μισοτελειωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών. Άλλα στα μπετά, άλλα πιο προχωρημένα, άλλα δείχνουν τελειωμένα αλλά εγκαταλελειμμένα. Αλλά αυτό που είδα στην είσοδο του Corralejo δεν έχει προηγούμενο. Ένα τεράστιο συγκρότημα στα μπετά εγκαταλελειμμένο δημιουργεί πολύ άσχημη εικόνα. Ακόμη και αν ήταν ολοκληρωμένο, είναι τόσο μεγάλο που θα ήταν πολύ άσχημο. Δυστυχώς οι Ισπανοί είναι ειδικοί στο να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον για να προωθήσουν τον μαζικό τουρισμό. Που οφείλεται λοιπόν η εγκατάλειψη των κτηρίων αυτών; Η απάντηση είναι στην κρίση του 2008. Όταν έσκασε η παγκόσμια κρίση, στο νησί υπήρχε οικοδομικός οργασμός που σταμάτησε απότομα.

Οι μεγάλες παραλίες του Corralejo (Corralejo Grandes Playas) & Το πάρκο του Corralejo με τους αμμόλοφους (Parque Natural Dunas de Corralejo)

εδώ αρχίζει το πάρκο με φόντο τα 2 μεγάλα ξενοδοχεία
εδώ αρχίζει το πάρκο με φόντο τα 2 μεγάλα ξενοδοχεία
Parque Natural Dunas de Corralejo, άποψη από ψηλά
Parque Natural Dunas de Corralejo, άποψη από ψηλά

Ας αφήσουμε όμως αυτή τη στενάχωρη συζήτηση και ας μιλήσουμε για το δυνατό σημείο του Corralejo που είναι η ακτή στα νότια με την απέραντη αμμουδιά και τους αμμόλοφους. Οι παραλίες σε ένα τμήμα 5 χιλιομέτρων λέγονται με ένα όνομα όλες μαζί “οι μεγάλες παραλίες του Corralejo” (Corralejo Grandes Playas). Όλη η περιοχή έχει ανακυρηχθεί πάρκο και προστατευόμενη περιοχή και ονομάζετα “Το πάρκο με τους αμμόλοφους του Corralejo” (Parque Natural Dunas de Corralejo). Το πάρκο και η ακτή συνεχίζει για άλλα 5 χιλιόμετρα νότια, αλλά εκεί δεν υπάρχει αμμουδιά και η παραλία είναι βραχώδης.

Corralejo Grandes Playas: Kitesurfing με φόντο το νησάκι Lobos
Corralejo Grandes Playas: Kitesurfing με φόντο το νησάκι Lobos

Ο δρόμος FV-1 που περνάει μέσα από τους αμμόλοφους, συνδέει την πόλη του Corralejo με τις παραλίες. Μπορείτε να έρθετε με το λεωφορείο, με ταξί, ακόμη και να περπατήσετε (για αρκετή ώρα βέβαια), ή να έρθετε με το αυτοκίνητό σας. Εδώ εγώ είχα την αίσθηση πως βρισκόμουν σε κάποια έρημο της Αφρικής. Πίσω από την ακτή και τη θάλασσα με το βαθύ μπλε βρίσκονται αμμόλοφοι που πρέπει να διασχίσετε με τα πόδια για να κάνετε το μπάνιο σας, και πιο πίσω ο δρόμος στις άκρες του οποίου μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας. Πίσω και από το δρόμο βρίσκονται ατελείωτοι αμμόλοφοι.

Άφησα πίσω το αυτοκίνητό μου και ξεκίνησα για την παραλία
Άφησα πίσω το αυτοκίνητό μου και ξεκίνησα για την παραλία

Κάθε σημείο της παραλίας έχει διαφορετικό όνομα: παραλία έτσι, παραλία αλλιώς, παραλία τάδε. Εγώ άκρη δεν έβγαλα με τα ονόματα, σε γενικές γραμμές θα σας πω ότι ξεκινώντας από την πόλη και πηγαίνοντας νότια, πρώτα είναι το τμήμα για kitesurfing και windsurfing, μετά το τμήμα κοντά στα ξενοδοχεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, τμήμα χωρίς ξαπλώστρες, το τμήμα των γυμνιστών, το στο τέλος το τμήμα των surfer. Όλη αυτή η ακτή είναι ευάλωτη στους δυνατούς ανέμους, και τις περισσότερες μέρες τα κύματα είναι τόσο δυνατά που δεν θα μπορέσετε να κολυμπήσετε αλλά μόνο να παίξετε με αυτά έξω έξω.

Στη Φουερτεβεντούρα ο γυμνισμός επιτρέπεται σε όλες τις παραλίες που δεν είναι μέσα σε πόλεις. Δεδομένου και ότι στις μεγάλες παραλίες του Corrajo υπάρχει μεγάλη άπλα, εδώ θα συναντήσετε πολλούς γυμνιστές. Επίσης στις περισσότερες παραλίες θα συναντήσετε πέτρινες “φωλιές” φτιαγμένες από μαύρες ηφαιστειακές πέτρες που προστατεύουν κυρίως από τον αέρα… αλλά και τη γύμνια!

Corralejo Grandes Playas: φωλιές από ηφαιστειακές πέτρες που προστατεύουν από το δυνατό αέρα

Να που πάλι θα γκρινιάξω όμως. Σε πολλές από τις φωτογραφίες που σας δείχνω βλέπετε τα 2 μεγάλα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στο πάρκο. Μα είναι δυνατόν; πολυόροφα ξενοδοχεία σε πάρκο που υποτίθεται προστατεύεται; Τα 2 αυτά ξενοδοχεία ανήκουν στην αλυσίδα ξενοδοχείων Rio και χτίστηκαν την δεκαετία του ’70 οπότε και τους δόθηκε άδεια 30 ετών από τις τοπικές αρχές, πριν η περιοχή ανακηρυχθεί προστατευόμενη τη δεκαετία του ’80. Στις αρχές της δεκαετίας των Milleniums κανονικά θα έπρεπε να κατεδαφιστούν καθώς έληγε και η περίοδος των 30 ετών. Αντί αυτού η αλυσίδα με τις υψηλές διασυνδέσεις της εξασφάλισε να διατηρήσει τα ξενοδοχεία για ακόμη 60 χρόνια. Ένα σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Corralejo Grandes Playas: To σημείο αυτό είναι για τους surfers
Corralejo Grandes Playas: To σημείο αυτό είναι για τους surfers

Playa El Mejillon ή Playa del Bajo de la Burra ή πιο απλά Pop Corn Beach

Pop Corn Beach
Pop Corn Beach

Η παραλία pop corn έγινε διάσημη λίγα χρόνια πριν από όταν ανέβηκαν φωτογραφίες στο instagram. To σχήμα που έχουν τα βότσαλα εκεί μοιάζουν τόσο πολύ με pop-corn! Έτσι η ακτή εκεί πήρε το αντίστοιχο όνομα pop-corn. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Corralejo. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος αλλά είναι σε καλή κατάσταση.

Pop Corn Beach
Pop Corn Beach

Δυστυχώς πολλοί τουρίστες παίρνουν μαζί τους μερικά από τα ποπ κορν, και αν συνεχιστεί αυτό σε λίγα χρόνια το μέρος θα έχει χάσει τη μοναδικότητά του. Φυσικά, όπως μας ενημερώνει και μία πινακίδα, απαγορεύεται αυτό. Επίσης μας ενημερώνει πως το πέτρωμα λέγεται Ροδόλιθος.

Προηγούμενο: Το όμορφο χωριό της La Oliva και το λιμανάκι Puertito de los Molinos

Επόμενο: Η πρωτεύουσα Puerto del Rosario και το τουριστικό θέρετρο Caleta de Fuste

Similar Posts

Leave a Reply