El Cotillo, Fuerteventura

To Εl Cotillo βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από το Corralejo, που θα πει μόλις 20 λεπτά οδήγησης. Η σημερινή εκδρομή θα έχει ως προορισμό το γραφικό αυτό παραθαλάσσιο χωριό και εξερεύνηση όλων των παραλιών τριγύρω, όμως πρώτα έχει μία στάση στον κρατήρα Calderón Hondo!

H διαδρομή και οι στάσεις της σημερινής εκδρομής

Calderón Hondo

Το πρώτο που θα ήθελα να σας πω – με αφορμή και την πρόσφατη (2021) έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί La Palma – είναι ότι στη Fuerteventura δεν υπάρχει καταγεγραμμένη έκρηξη στους ιστορικούς χρόνους. Υπολογίζεται ότι η τελευταία έκρηξη στο νησί έγινε κάπου στο 4.000-5.000 π.Χ., ενώ ο συγκεκριμένος κρατήρας εξερράγη 50.000 χρόνια πριν, και σήμερα τα όλα ηφαίστεια στο νησί είναι ανενεργά.

Στο δρόμο λοιπόν καθώς πηγαίνουμε από το Corralejo προς το Εl Cotillo βρίσκεται το χωριό Lajares. Λίγο πριν φτάσουμε στο Lajares βρίσκεται ένας κυκλικός κόμβος (είναι και ένα γήπεδο εκεί), παίρνουμε την έξοδο με κατεύθυνση που γράφει “Majanicho”. Σε λιγότερο από 1 χλμ υπάρχει θέση όπου μπορούμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητο.

Η πρόσβαση στον κρατήρα είναι πολύ εύκολη, ακολουθούμε το μονοπάτι για περίπου 45 λεπτά, οπότε και φτάνουμε σε ένα σημείο απ όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα! θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε πρωί ώστε να έχετε χρόνο και να αποφύγετε τον ήλιο.

Το ψηλότερο σημείο του κρατήρα είναι 278 μέτρα. Από εκεί μπορείτε να δείτε τη θέα: ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Φουερτεβεντούρα, το Λανζαρότε και το νησί Lobos.

Αρκετά όμως με το ηφαίστειο και τον κρατήρα, καιρός να συνεχίσουμε!

Φτάνοντας στο El Cotillo θα πήγαινα να δω πρώτα τις παραλίες νότια και βόρεια από αυτό, και θα άφηνα για το απόγευμα το χωριό, από όπου λέγεται ότι το ηλιοβασίλεμα είναι όμορφο.

Χάρτης Νότια του El Cotillo

Οι παραλίες νότια του El Cotillo

Castillo de El Toston

Πριν πάρει κανείς τον χωματόδρομο προς τις παραλίες, δεν μπορεί παρά το βλέμμα του να πέσει πάνω στον πύργο El Toston. Ο πύργος είναι φτιαγμένος από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα, και χτίστηκε για να προστατεύει την ακτή και το λιμάνι του El Cotillo από τους πειρατές.

Piedra Playa/Surfers Beach

Piedra Playa ή Surfers Beach

Η πρώτη παραλία που συναντάμε είναι η Piedra Playa ή όπως είναι πιο γνωστή η Surfers Beach. Στο google maps θα τη βρείτε και ως Playa de Castillo και ως El Aljibe de la Cueva. Αυτό που η ίδια παραλία έχει 5 ονόματα είναι πολύ συνηθισμένο στο νησί αλλά με μπέρδευε σε όλο το ταξίδι. Εντυπωσιακή λοιπόν η παραλία αλλά επειδή δεν είμαι surfer τραβάω φωτογραφία και συνεχίζω. Ο χωματόδρομος δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, θέλει όμως προσοχή.

Playa del Aguila/Steps Beach/Plays de la Escalera

Playa del Aguila/Steps Beach/Plays de la Escalera
Playa del Aguila/Steps Beach/Playa de la Escalera

3 χιλιόμετα μετα, φτάνω στη Playa del Aguila όπου ήταν και ο σκοπός μου, γιατί έχω διαβάσει τα καλύτερα. Υπάρχει μία σκάλα που οδηγεί στην παραλία και αυτό δικαιολογεί και το εναλλακτικό όνομα της Steps Beach/Plays de la Escalera.

Είχα διαβάσει για την παραλία αυτή ότι αν και είναι εξαιρετική, έχει πολύ λίγο κόσμο καθώς για να κατέβεις κάτω πρέπει να κατέβεις μία πολύ επικίνδυνη σκάλα που έχει κάπου 100 σκαλιά και που είχε φτιαχτεί πρόχειρα με ιδιωτική πρωτοβουλία. Φτάνω εγώ εκεί που λέτε και βλέπω να έχει πολύ κόσμο και μία άνετη και ασφαλή σκάλα. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο δήμος έφτιαξε τη νέα σκάλα μόλις τον Ιούλιο του 2021, όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε αυτό το άρθρο όπου έχει και φωτογραφίες της παλιάς σκάλας.

Steps Beach/Playa de la Escalera

Πράγματι η αμμουδιά είναι καταπληκτική όμως – όπως οι περισσότερες παραλίες στη μεριά αυτή – επηρεάζονται πολύ από τους ανέμους και έχουν πάντα δυνατά κύματα. Οπότε για να είμαι ειλικρινής κολύμπι δεν ευχαριστήθηκα.

Χάρτης Βόρεια του El Cotillo

Οι παραλίες βόρεια του El Cotillo

La Concha/Playa Chica

La Concha/Playa Chica
La Concha/Playa Chica

Από την άλλη μεριά, τη βόρεια, βρίσκεται η La Concha beach ή αλλιώς Playa Chica όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

La Concha/Playa Chica
La Concha/Playa Chica

Η μεγάλη έκπληξη εδώ είναι ότι αυτή η παραλία είναι πολύ καλά προστατευμένη από τους ανέμους αν και βρίσκεται και αυτή στη βόρεια μεριά του νησιού. Εδώ πραγματικά ευχαριστήθηκα κολύμπι. Στα συν να αναφέρω το άνετο πάρκινγκ, λίγα μέτρα μόνο από την παραλία.

El Cotillo Lagoons

El Cotillo Lagoons
El Cotillo Lagoons

Συνεχίζοντας βόρεια, υπάρχουν λιμνούλες στα βράχια (El Cotillo Lagoons) όπου κάποιος μπορεί να κάνει το μπάνιο του. Πολλοί συνηθίζουν να πηγαίνουν εκεί γιατί προστατεύονται από τους ανέμους, ενώ το μέρος προτιμούν και πολλοί γυμνιστές.

O Φάρος El Toston

Faro del Toston, Fuerteventura
Faro del Toston: Όχι ένας,όχι δύο, αλλά τρεις φάροι!

H τελευταία στάση μου βόρεια, πριν καταλήξω στο El Cotillo, ήταν ο φάρος του Toston. Έχει ενδιαφέρον ότι εκεί βρίσκεται όχι ένας αλλά τρεις φάροι. Ο παλιότερος ύψους 7 μέτρων πρωτολειτούργησε το 1897. Το κτήριο όπου έμεναν οι φαροφύλακες έχει διασωθεί και σήμερα είναι ένα μουσείο, ενώ εκεί υπάρχει και ένα μικρό καφέ (που όμως και τα δύο ήταν κλειστά όταν πήγα εγώ). Ο Δεύτερος Φάρος φτιάχτηκε τη δεκαετία του 1950 και έχει ύψος 15 μέτρα. Ο τρίτος, που είναι και ο ενεργός σήμερα φάρος, λειτούργησε το 1986 και έχει ύψος 30 μέτρα!

El Cotillo

El Cotillo, Fuerteventura
El Cotillo

Επιτέλους έφτασα στο El Cotillo την κατάλληλη ώρα για να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα. Το παλιό λιμανάκι είναι πραγματικά γραφικό όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Όμως για να πω την αλήθεια η περιοχή πίσω από το λιμανάκι είναι πολύ αδιάφοροι.

El Cotillo sunset, Fuerteventura
Ηλιοβασίλεμα στο El Cotillo

Το El Cotillo είναι τουριστικό μέρος, αν και πολύ ήρεμο. Δεν θα βρείτε νυχτερινή ζωή εδώ, έχει όμως μερικά καλά εστιατόρια με θαλασσινά κυρίως (και αρκετά τσιμπημένες τιμές). Οι επισκέπτες που συχνάζουν εδώ είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ η πιτσιρικαρία, μετά το surfing επιστρέφει στο Corralejo.

El Cotillo, Fuerteventura
El Cotillo

Υπάρχει μία πολύ ενημερωμένη ιστοσελίδα για το El Cotillo και την γύρω περιοχή, το www.elcotillo.net.

πλατώ με διάφορα τυρία από τη Fuerteventura
tapas

Εγώ που δεν είμαι του θαλασσινού φαγητού, αποφάσισα να μην μείνω για φαγητό στο El Cotillo. Αποφάσισα να επιστρέψω έτσι ώστε να μην πρέπει να οδηγήσω και όλη τη διαδρομή νύχτα και να σταματήσω για φαγητό στο χωριό Lajares. Εκεί πραγματικά βρήκα αυθεντικό ντόπιο φαγητό σε όχι τουριστικά εστιατόρια.

Επόμενο: Το όμορφο χωριό της La Oliva και το λιμανάκι Puertito de los Molinos

Similar Posts

Leave a Reply