Φάρος Μουδαρίου, Κύθηρα

Ο Φάρος του Μουδαρίου βρίσκεται στο βορειότερο άκρο των των Κυθήρων, στο ακρωτήρι Σπαθί, απέναντι από την Ελαφόνησο και την Πελοπόννησο. Χτίστηκε επί αγγλοκρατίας το 1857. Με ύψος 25 μέτρα είναι ο ψηλότερος που έφτιαξαν οι Άγγλοι και ένας από τους ψηλότερους στον Ελλαδικό χώρο.

Φάρος Μουδαρίου, Κύθηρα
Φάρος Μουδαρίου, Κύθηρα
Ο πύργος με την Ελληνική Σημαία
Ο πύργος του Φάρου με την Ελληνική Σημαία

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός, και λειτούργησε πάλι το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με μηχανήματα ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το 1989 ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Ο Φάρος Μουδαρίου στα Κύθηρα από ψηλά
Ο Φάρος Μουδαρίου στα Κύθηρα από ψηλά

Λίγο πιο κάτω από το φάρο βρίσκεται ένα ακόμη κτήριο, το «σηματορείο» που χτίστηκε τον 20ο αιώνα και με χρήση σημαιών ενημέρωνε τα διερχόμενα πλοία και που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο.

Φάρος Μουδαρίου, Κύθηρα
Φάρος Μουδαρίου, Κύθηρα | Στο φόντο η Ελαφόνησος και η Πελοπόννησος

Η θέα από το σημείο είναι πολύ όμορφη, καθώς βλέπετε απέναντι την Πελοπόννησο, ενώ αν κάτσετε λίγη ώρα θα δείτε αρκετά διερχόμενα καράβια να διασχίζουν το σημαντικό αυτό πέρασμα. Και το ηλιοβασίλεμα όμως αξίζει από το σημείο που βρίσκεται ο φάρος.

Ο δρόμος προς το Φάρο Μουδαρίου στα Κύθηρα
Ο δρόμος προς το Φάρο Μουδαρίου στα Κύθηρα
Πινακίδα για το Φάρο Μουδαρίου στα Κύθηρα
Πινακίδα για το Φάρο Μουδαρίου στα Κύθηρα

Η πρόσβαση είναι πλέον σχετικά εύκολη καθώς ο δρόμος (χωματόδρομος) φτάνει πλέον μέχρι το Φάρο. Στο διαδίκτυο όπου διαβάσετε ότι πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε τα τελευταία 400 μέτρα, πρόκειται για παλιά άρθρα. Επιπλέον μπορείτε από τη διπλανή παραλία του Αγίου Νικολάου (που επίσης φτάνει αυτοκίνητο) να περπατήσετε μέχρι το φάρο ακολουθώντας ένα βατό μονοπάτι για 20 περίπου λεπτά.

Όνομα: Μουδάρι Κυθήρων (ακρωτήρι Σπαθί)

νήσος Κύθηρα

Έτος κατασκευής: 1857

Αγγλικό Έργο

Ύψος Πύργου: 25μ

Φωτοβολία: ? ν. μίλια

Εστιακό ύψος: 110

Πύργος Κυκλικός

Similar Posts

Leave a Reply