Από το Corralejo μία εκδρομή που έκανα ήταν να πάω στην πρωτεύουσα Puerto del Rosario και στη συνέχεια στο θέρετρο Castillo Caleta de Fuste για μπανάκι. Ανάμεσά τους βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Puerto del Rosario, η πρωτεύουσα

Το λιμάνι του Rosario είναι η πρωτεύουσα του νησιού από το 1860. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να παραλείψω μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα.

Μπορεί το Puerto del Rosario να είναι λιμάνι, έχει όμως παραλία

Η πρωτεύουσα βέβαια είναι αδιάφορη για να είμαι ειλικρινής. Αδιάφορης αρχιτεκτονικής κτήρια και ένα μάλλον άσχημο λιμάνι είναι τα χαρακτηριστικά της πόλης. Στα θετικά το γεγονός ότι εδώ υπάρχουν μόνο ντόπιοι και όχι τουρίστες – για κάποιον που θέλει να νιώσει λίγο ως ντόπιος – και μία αξιοπρεπέστατη παραλία μέσα στην πόλη η Parque de Playa Chica που είναι και προστατευμένη από τους ανέμους. Τα εστιατόρια εδώ επίσης απευθύνονται σε ντόπιους και όχι σε τουρίστες οπότε δεν είναι άσχημη ιδέα ένα γεύμα εδώ.

Αξιοπρεπεστατη παραλία, προστατευμένη από τα κύματα
παλιό ασβεστοκάμινο δίπλα στην παραλία, και στο φόντο οι εγκαταστάσεις του λιμανιού

Πάνω από την παραλία βρίσκεται και ένα παλιό ζευγάρι καμίνια για ασβέστη, ρίξτε του μία ματιά. Φτιάχτηκαν το 1930 και λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’70. Τον ασβέστη τον έστελναν και στα άλλα νησιά. Τα καμίνια τα έφτιαχναν δίπλα στη θάλασσα για να είναι εύκολη η φόρτωση του ασβέστη στα καράβια.

Caleta de Fuste, το θέρετρο

Το Caleta de Fuste είναι από τα ακριβά θέρετρα του νησιού

Το Caleta de Fuste ή αλλιώς El Castillo ή Castillo Caleta de Fuste ξεκίνησε ως ένα ταπεινό ψαράδικο χωριό που τη δεκαετία του 80 εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετρο, το πρώτο στο νησί. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.

Η θάλασσα μέσα στον όρμο είναι πολύ ήρεμη

Είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος, κατάλληλο για οικογένειες που θέλουν να χαλαρώσουν. Ο όρμος (=Caleta) που δίνει το όνομά του στην πόλη, είναι από τα λίγα σημεία που προστατεύονται φυσικά από τα άγρια κύματα που σκάνε στην ακτογραμμή.

Ο όρμος που σήμερα το ήσυχο τουριστικό τουριστικό θέρετρο, λίγους αιώνες πριν ήταν το αδύναμο σημείο του νησιού καθώς το σημείο αυτό επέλεγαν οι πειρατές για να εισβάλουν στο νησί. Για το λόγο αυτό το 1743 χτίστηκε το Castillo de San Buenaventura ένα οχυρό για να προστατεύει την περιοχή. Αργότερα το οχυρό χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για κατοίκους του νησιού που εξεγέρθηκαν με αίτημα την δημόσια χρήση κάποιων βοσκοτόπων.

Αρχαιολογικός χώρος και πισίνες πλάι – πλάι

Το οχυρό Castillo de San Buenaventura είναι πανομοιότυπο με το οχυρό που συναντήσαμε στην εκδρομή μας στο El Cotillo. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κοντά του χτίστηκε ξενοδοχείο, ενώ 2 πισίνες κατασκευάστηκαν γύρω από το κάστρο. Καλό αυτό για το ξενοδοχείο, κακό για το μνημείο που παραμένει μη προσβάσιμο για το κοινό.

Η παραλία αν και δεν είναι σπουδαία, όπως είπαμε είναι ήρεμη και έτσι θα μπορέσετε να κολυμπήσετε.

Έξω από τον όρμο τα κύματα σκάνε με δύναμη

Την ίδια ώρα που ο όρμος είναι ήρεμος, αν περπατήσετε λίγο θα δείτε ότι από την έξω μεριά του όρμου είναι άλλος κόσμος. Εδώ τα κύματα σκάνε με δύναμη πάνω στα βράχια

Το αεροδρόμιο της Fuerteventura (FUE)

Φωτογραφίες από την πρώτη μέρα, τη μέρα της άφιξής μου στο νησί

Η πρώτη επαφή που έχει κάποιος με το νησί της Fuerteventura είναι το αεροδρόμιο. Με το που κατεβήκαμε από το αεροπλάνο το τοπίο σου δείχνει τι πρέπει να περιμένεις από το νησί. Επίσης στο δρόμο για το θέρετρο της Celeta de Fuste η θέα προς το αεροδρόμιο είναι ξεχωριστή.

λήψη από το δρόμο προς το θέρετρο της Celeta de Fuste

Προηγούμενο: Το Corralejo με τις μεγάλες παραλίες και τους αμμόλοφους

Επόμενο: Morro Jable, το θέρετρο του Νότου

Similar Posts

Leave a Reply