Η απόσταση από τη Βουδαπέστη στην μικρή πόλη της Gyula είναι περίπου 220 χιλιόμετρα (όσο το Αθήνα-Πάτρα) και καλύπτεται σε 2μιση ώρες. Όμως μας κυνηγάει κανείς; όχι. ας το πάρουμε χαλαρά λοιπόν να δούμε τι λέει και η Oυγγρική εξοχή!

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης μέχρι την Gyula με στάσεις

Τα πρώτα περίπου 40 λεπτά ήταν στην εθνική. Δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και καταπληκτική ποιότητα δρόμου με μεγάλες ευθείες. Ειδικά στο ξεκίνημα της διαδρομής βλέπει κανείς πολύ πράσινο και πολλά δάση. Εξάλλου το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης περιβάλλεται από ένα καταπράσινο δάσος.

Γρήγορα όμως το τοπίο είναι απλά απέραντες πεδιάδες με κυρίως χαμηλή καλλιεργήσιμη βλάστηση. Όσο βλέπει το μάτι δεν βλέπεις βουνό. Και οι δρόμοι; ευθεεεεεεείες…. ατελείωτες ευθείες. Η άσφαλτος με αρκετά μπαλώματα – καμία σχέση με την εθνική. Αυτό το τοπίο θα με συνόδευε όλη την εβδομάδα. Και ενώ στην αρχή είναι κάτι ενδιαφέρον αφού δεν είμαι συνηθισμένος σε τέτοιο τοπίο σύντομα ομολογώ γίνεται αρκετά βαρετό, άσε που κινδυνεύεις να κοιμηθείς στο τιμόνι όταν οδηγείς 10 χιλιόμετρα ευθεία….

Στο δρόμο συναντάει κανείς όμορφα χωριουδάκια. Πραγματικά είναι απόλυτα τακτοποιημένα και πεντακάθαρα. Ακόμη και σπίτια που φαίνεται να είναι παλιά και ίσως να μην κατοικούνται είναι καθαρά. Τα χορτάρια στις άκρες των δρόμων καθαρισμένα, πολλές φορές είδα ανθρώπους ή και συνεργεία να κόβουν τα χορτάρια.

Σταμάτησα σε 1-2 χωριουδάκια και ενδεικτικά σας δείχνω μερικές φωτογραφίες. Πρώτη στάση το χωριό Korostetetlen (παραπάνω βλέπετε φωτογραφίες) 102χλμ από τη Βουδαπέστη και λίγο πριν το μέσο της διαδρομής. Μένουν 138χλμ για την Gyula.

Jászkarajenői Nagyboldogasszony. Εκκλησία για την Παναγία. Είναι πιο εύκολο 🙂

Λίγο πιο κάτω είναι το χωριό Jaszkarajeno με μία εντυπωσιακή καθολική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία. Εντάξει όλα τα χωριουδάκια έχουν όμορφες εκκλησίες ειδικά όμως αυτή πραγματικά ξεχωρίζει. Χτίστηκε το 1894, και το στυλ του ναού είναι νεογοτθικό. Ο πύργος έχει ύψος 68 μέτρα.

Cserkeszolo Furdo
Λουτρά Cserkeszolo

Στη διαδρομή μας συναντάμε αρκετά λουτρά. Η επιλογή σε ποιο θα σταματήσω ήταν δύσκολη, και έτσι αποφάσισα ακολουθήσω την πρόταση της οικοδέσποινάς μου στη Gyula που μου πρότεινε τα λουτρά Cserkeszolo. Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο.

(c) minimagyarorszag.hu

Image 1 of 7

Τελευταία στάση πριν τον τελικό προορισμό είχα σημειώσει στο mini Magyaroszag (mini Hungary). Είναι ένα μικρό πάρκο όπου έχει πάνω από 100 μικρογραφίες με όλα τα σημαντικά μνημεία της Ουγγαρίας! αν έρθεις εδώ είναι σα να έχεις λοιπόν επισκεφθεί όλη τη χώρα! Η βαθμολογία στο google είναι 4.9 σε 1400 αξιολογήσεις! Περισσότερες πληροφορίες στο https://minimagyarorszag.hu/.

Έλα όμως που τεμπέλιασα παραπάνω στα λουτρά και αυτό κλείνει στις 18.00 . . . Οπότε όπως καταλαβαίνετε το έχασα. Εσείς όμως να έρθετε και να μου πείτε και τη γνώμη σας. Το σημειώνω για επόμενη επίσκεψη. Προς το παρόν ας βολευτούμε με μερικές φωτογραφίες από το internet.

Με τα πολλά έφτασα στη Gyula σούρουπο πλέον όπου με υποδέχθηκε η σπιτονοικοκυρά μου η Timea. Το διαμέρισμα της είναι πολύ ωραίο και άνετο (αν βρεθείτε στη Gyulai σας προτείνω να μείνετε σε αυτό) και μία μεγάλη έκπληξη με περίμενε. Μου άφησε μπόλικα τοπικά καλούδια! Ας τα δούμε ένα – ένα:

Μπάρες Túró Rudi: Το Túró Rudi είναι το όνομα ενός σνακ που είναι δημοφιλές στην Ουγγαρία από το 1968! Η μπάρα αποτελείται από μια λεπτή εξωτερική επίστρωση με γεύση σοκολάτας και μια εσωτερική γέμιση.

Francia drazse & Dunakavies: Τα κουφέτα Francia drazsé και Dunakavics ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις σε κάθε Ούγγρο! Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1964. Από τότε παράγονται σύμφωνα με την αρχική συνταγή με το αρχικό χρώμα της συσκευασίας του μπλε και του κόκκινου. Γευστικά μου θύμισαν πολύ τα Μ&Μ.

Gyulai Λουκάνικο: Οι κάτοικοι της Gyula είναι περήφανοι για το λουκάνικο της πόλης τους που το 1935 βραβεύτηκε ως το καλύτερο. Μεταξύ των συστατικών είναι η κόκκινη ουγγρική πάπρικα. Κόβεται σε λεπτές φέτες και τρώγεται είτε μόνο του είτε με ψωμί.

Pick szalami: Παραδοσιακό σαλάμι.

Tokaji bor: Φημισμένο κρασί από την περιοχή της Tokaj στο βορειοανατολικό άκρο της Ουγγαρίας κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία. Δυστυχώς τόσο βόρεια δεν έχω σχέδιο να φτάσω. Ίσως την επόμενη φορά.

Palinka: Παραδοσιακό ποτό με γεύση φρούτων που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά κατά το μεσαίωνα. Το συγκεκριμένο ήταν με γεύση βερίκοκο και θα έπινα ένα (και δύο) σφηνάκια κάθε βράδυ 🙂

Kαλά όλα αυτά δεν νομίζετε όμως ότι είναι ώρα για δείπνο; Τι καταλληλότερο από μία Ουγγρική σούπα Gulas; Και η πόλη της Guyla δείχνει πολλά υποσχόμενη! Περισσότερα σε επόμενο post να είναι και μέρα για καλύτερες φωτογραφίες.

Ουγγρική σούπα Gulas

Επόμενο: Η όμορφη πόλη της Gyula στην ανατολική Ουγγαρία

ή Διαβάστε την ιστορία του ταξιδιού από την αρχή

Similar Posts

Leave a Reply