Το Ντέμπρετσεν (Debrecen) είναι μια από τις πιο σημαντικές, ισχυρές και πλουσιότερες πόλεις της Ουγγαρίας. Αν και είναι η δεύτερη σε πλυθησμό, παρόλα αυτά το Ντέμπρεσεν δεν παύει να είναι μία μικρή πόλη με μόλις 200.000 πληθυσμό. Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να περπατήσει το κέντρο της πόλης που είναι σε σημαντικό βαθμό πεζοδρομημένο.

Η Μεγάλη Εκκλησία του Debrecen

Στο παρελθόν αποκαλούνταν ως «Η Καλβινιστική Ρώμη» λόγω της σημασίας της για πολλές θρησκείες του Προτεσταντισμού στην ανατολική-κεντρική Ευρώπη. Άλλωστε το τοπόσημο της πόλης είναι η Μεγάλη Εκκλησία του Debrecen που είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως σύμβολο του Προτεσταντισμού στην Ουγγαρία και είναι η πιο σημαντική προτεσταντική εκκλησία στη χώρα.

Κατασκευασμένη στις αρχές του 19ου αιώνα σε νεοκλασικό στυλ, η εκκλησία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη. Αργότερα προστέθηκαν μπαρόκ στοιχεία στις στέγες των πύργων. Εκ των υστέρων έμαθα ότι είναι δυνατό οι επισκέπτες να ανέβουν στην κορυφή του ενός πύργου, ανεβαίνοντας 210 σκαλοπάτια είτε χρησιμοποιώντας ανελκυστήρα, και από εκεί να θαυμάσουν μια υπέροχη θέα σε όλη την πόλη. Δυστυχώς το έχασα! Η καμπάνα Rákóczi που στεγάζεται στον πύργο είναι η μεγαλύτερη καμπάνα στην Ουγγαρία.

Ψηφιδωτό στην κεντρική πλατεία
Η κεντρική πλατεία με το συντριβάνι και στο φόντο η Μεγάλη Εκκλησία του Debrecen

Μπροστά από τη Μεγάλη Εκκλησία του Debrecen είναι η κεντρική πλατεία της πόλης (η πλατεία Kossuth) όπου υπάρχουν αγάλματα και ένα όμορφο συντριβάνι. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης είναι ο Piac. Είναι τόσο φαρδύς που τμήμα του είναι πεζοδρομημένο, έχει μπόλικο πράσινο, ενώ κοντά στην κεντρική πλατεία μόνο τραμ περνάει από εκεί και όχι αυτοκίνητα.

Ξενοδοχείο στο κέντρο του Ντέμπρεσεν
Ξενοδοχείο στο κέντρο του Ντέμπρεσεν

Ας ρίξουμε μια ματιά τι βρήκα ενδιαφέρον κατά την εξερεύνηση της πόλης

Το πανεπιστήμιο του Ντέμπρεσεν και οι Βοτανικοί κήποι

Το πανεπιστήμιο του Ντέμπρεσεν
Το πανεπιστήμιο του Ντέμπρεσεν

Το Ντέμπρεσεν είναι φοιτητούπολη. Πίσω από το μεγάλο επιβλητικό κτήριο του πανεπιστημίου βρίσκεται ο βοτανικός κήπος του πανεπιστημίου

Το κολέγιο της μεταρύθμισης

Reformed College

Το Reformed College λειτουργεί για πάνω από 450 χρόνια και πολλές σημαντικές αποφάσεις για την τύχη του Ουγγρικού έθνους ελήφθησαν σε αυτό. Για παράδειγμα, το 1849 εγκρίθηκε σε αυτό το κτίριο η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία επεδίωκε να εκθρονίσει τον Οίκο των Αψβούργων.

Kerekestelep Thermal Camping

Λουτρά Kerekestelep

Περισσότερα για τα λουτρά Kerekestelep, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Aquaticum Mediterranean Pleasure Baths

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τα τυπικά λουτρά, αλλά δίπλα υπάρχει σύγχρονο πάρκο προσανατολισμένο κυρίως στα παιδιά.

Επόμενο: η τελευταία μέρα: Ένα καλοκαιρινό βράδυ στη Βουδαπέστη

ή Διαβάστε την ιστορία του ταξιδιού από την αρχή

Similar Posts

Leave a Reply